SUTRA POTPISUJE

Pahor: Prije ratifikacije sporazum ide na Ustavni sud

 Davor Pongračić/CROPIX

Slovenski premijer Borut Pahor najavio je danas na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku da će sutra u Stockholmu potpisati arbitražni sporazum s Hrvatskom. Prije ratifikacije u slovenskom parlamentu dat će ga na procjenu ustavnosti Ustavnom sudu.

Pred članovima odbora on je više od dva sata branio svoju odluku ističući kako će Slovenija, u slučaju da Hrvatska izađe s najavljivanom jednostranom izjavom o neprejudiciranju granice, predstaviti svoju izjavu kojom će istaknuti kako hrvatska izjava nema pravnog učinka na sadržaj arbitražnog sporazuma. Ponovno je naglasio kako hrvatska izjava nije sastavni dio sporazuma.

Čak i kada bi arbitražni sud prihvatio hrvatsku izjavu, rekao je Pahor, Slovenija u svojoj izjavi ističe da se ništa u arbitražnom sporazumu ne može shvatiti kao zapreka slovenskom pravu na kontakt s otvorenim morem.

Potpisivanje sporazuma u Švedskoj predviđeno je za 12.15 h.

Slovenska oporba tvrdi da je Pahor inzistiranjem na arbitraži zemlju izložio riziku gubitka teritorija i prava na kontakt s otvorenim morem te je najavila da će tražiti njegov opoziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:13