PETI VAL

Pada broj težih pacijenata: prvi put poslije 77 dana na respiratoru manje od 200 osoba

Delta soj ima daleko teže kliničke slike i uzrokuje potrebu za respiratorom, kisikom i ECMO uređajima. S omikronom je drugačije
 Duje Klarić/Cropix

U Hrvatskoj je u petak zabilježeno 11.114 novih slučajeva zaraze koronavirusom putem PCR testiranja, a brzim antigenskim testiranjem (BAT) utvrđeno je još 5556 slučajeva, što je ukupno 16.670 novozaraženih. U četvrtak smo, pak, zabilježili rekordan broj od 17.489 novozaraženih. Trenutno je u Hrvatskoj 61.671 aktivni slučaj, među njima je 1799 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga ih je na respiratoru 193, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Preminulo je 35 osoba, pa se ukupan broj umrlih od početka pandemije popeo na 13.335.

Iako je peti val uzrokovan varijantom omikron donio najviše brojke novozaraženih od početka pandemije, taj se golemi broj pacijenata zasad ne odražava kao dramatičan pritisak na bolnički sustav, iako i dalje značajan broj hospitaliziranih covid-bolesnika imaju KBC Split, KBC Zagreb i KBC Rijeka. Trenutno je na bolničkom liječenju 1799 osoba, od toga su na respiratoru 193 pacijenta. Usporedbe radi, prije tjedan dana na bolničkom liječenju bilo je 1800 pacijenata, od toga 220 na respiratoru. Prije dva tjedna, na bolničkom liječenju je bilo 1846 pacijenata od toga je na respiratoru 245 pacijenata.

Teža klinička slika

- Ukupna popunjenost covid-postelja na razini cijelog bolničkog sustava je 53,4 posto, što omogućava pružanje zdravstvene zaštite i ostalim bolesnicima. Delta soj ima daleko teže kliničke slike i uzrokuje potrebu za respiratorom, kisikom i ECMO uređajima. Zaraženi omikronom koji stižu u bolnice većinom su stariji i necijepljeni s nizom pridruženih bolesti - rekao je na sjednici Vlade u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš.

- Delta soj je do sada najviše bolesnika u RH doveo do respiratora u usporedbi s prethodnim valovima - rekao nam je jedan kliničar koji od početka pandemije liječi najteže pacijente oboljele od covida-19. No, specijalisti u Hrvatskoj koji liječe teške bolesnike od covida-19 nemaju informaciju koji su pacijenti oboljeli od kojeg soja: javno dostupni podaci o sekvencioniranju virusa kasne te se posljednji dostupni na stranici Koronavirus.hr odnose na 3. studenog prošle godine.

Manje smrtonosan

- Prema dosadašnjim istraživanjima soja omikron iz država koje aktivno prate širenje ovog soja, kliničku sliku i odnose prema cijepljenju, vidljivo je da omikron radi kliničku sliku infekcije gornjih dišnih putova i da rjeđe nego delta uzrokuje primarnu virusnu upalu pluća. Nemoguće je odgovoriti kakva je razlika između ova dva soja jer u trenutku hospitalizacije bolesnika i tijekom hospitalizacije mi ne znamo o kojem se soju radi, delti ili omikronu.

No, poznato je da cijepljenje, pa čak i trima dozama ima slabu zaštitu od infekcije omikronom. Ipak, važno je da oni koji to nisu učinili prime i booster, jer je delta još u populaciji i ne znamo kad će i hoće li nestati. Ne znamo niti hoćemo li do ljeta imati dvojne infekcije s oba soja niti koliko će biti dvojnih infekcija s omikronom i gripom ili trojnih s omikronom, deltom i gripom - rekao nam je naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Iskustva zemalja kroz koje je "protutnjao" omikron kao što je Južnoafrička Republika ili Velika Britanija pokazuju kako je omikron oko tri-četiri puta manje smrtonosan. No, s Južnoafričkom Republikom se teško možemo uspoređivati jer ima mladu populaciju te je imala visoki stupanj prokuženosti od 60 do 80 posto u prošlim valovima. Velika Britanija, pak, ima bolju cijepljenost: tamo je više od 70 posto stanovništva primilo dvije doze cjepiva, a kod nas 56,34 posto. Prave posljedice vrtoglavog širenja omikrona u Hrvatskoj mogli bismo znati za tjedan ili dva kada dio novozaraženih razvije teške simptome.

Omikron dominira?

- Ne očekujem porast hospitalizacija, jer se čini da omikron radi blažu kliničku sliku. Nakon 77 uzastopnih dana broj pacijenata na respiratoru je pao ispod 200 što bi značilo da omikron prevladava u broju zaraženih u odnosu na deltu, ali to je samo spekulacija, odnosno vjerojatni scenarij koji je viđen i u drugim državama koje sekvencioniraju i ažuriraju podatke - rekao nam je naš sugovornik iz jedne zagrebačke bolnice.

Malo je vjerojatno da će se nakon omikrona pojaviti smrtonosniji soj

Kako varijanta omikron izaziva puno blažu kliničku sliku od delte, mnogi se stručnjaci nadaju da se približavamo prelasku iz pandemije u endemiju, što označava bolest prisutnu na određenom području ili u određenoj populaciji. U znanstvenim krugovima vodi se rasprava koliko je moguće da se pojavi neka nova varijanta koja će biti smrtonosnija od sada dominantnog omikrona. Virusni imunolog dr. Bojan Polić sa Sveučilišta u Rijeci smatra da se ipak ne trebamo bojati opasnijeg soja iz nekoliko razloga.

- Prvo, uskoro će većina stanovništva steći određenu zaštitnu razinu imunosti protiv težih oblika bolesti, bilo procjepljivanjem ili/i preboljenjem, što će ograničiti djelovanje virusa i pretvoriti u sezonsku epidemiju sa sporadičnim težim slučajevima bolesti. Drugo, uskoro će se pojaviti nova prilagođena cjepiva i novi antivirusni lijekovi koji će učinkovitije djelovati na virus.

Treće, pojava virulentnijeg virusa koji bi uzrokovao puno veću smrtnost je ipak manje izgledna jer je potencijal virusa da uslijed mutacija zadobije puno veću patogenost ipak ograničena i ne bi bila povoljna za sam virus. Važno je da svatko od nas učini sve kako bi se zaštitio od virusne infekcije i stekao imunitet, čime ćemo značajno smanjiti broj replikacija i mutacija virusa - zaključuje dr. Polić. (T. R.)

Epidemiološka slika u tri termina

16.670 novozaraženih bilo je jučer, 21. siječnja 2022.

1799 osoba na bolničkom liječenju bilo je 7. siječnja, od toga je na respiratoru 245 pacijenata

3911 novozaraženih bilo je 7. siječnja 2022. godine

1846 osoba na bolničkom liječenju bilo je 7. siječnja, od toga je na respiratoru 245 pacijenata

3339 novozaraženih bilo je 12. studenoga 2021. godine

2339 osoba na bolničkom liječenju bilo je 12. studenoga 2021. godine, od toga 330 na respiratoru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 02:32