OPTIMIZAM NA VLADI:

'Ovo nije novi rok, ali želimo da javna poduzeća do 1. srpnja plate svoje dugove'

U Hrvatskoj je krajem svibnja nezaposleno bilo 296.438 ljudi, ili oko 12.000 manje nego mjesec ranije. Taj je podatak na današnoj sjednici Vlade iznijela premijerka Jadranka Kosor, koja je analizirala mjere koje je Vlada tijekom svibnja provela u sklopu Programa gospodarskog oporavka.

„Samo 30 posto smanjenja broja nezaposlenih u svibnju odnosi se na sezonsko zapošljavanje“, pohvalila se Kosor, vjerujući kako mjere koje Vlada provodi daju rezultata.

Za sljedeći je tjedan najavila sastanak s čelnicima sindikalnih središnjica, koji se opiru izmjenama Zakona o radu (ZOR), koje je Vlada prošloga tjedna uputila u saborsku proceduru.

Sindikalnim će čelnicima Kosor namjerava predstaviti što je njen kabinet dosad uradio na provedbi mjera za oživljavanje hrvatskoga gospodarstva, te koje mjere planira dalje provoditi. Premijerka se i ovoga puta osvrnula na potporu koju sindikati dobivaju od oporbenih stranaka.

- Najneprihvatljivije je da neistine o izmjenama ZOR-a iznose oni koji su svojedobno smanjivali plaće državnim službenicima i do 30 posto, zbog čega su oni tužili Vladu, što nas je koštalo do šest milijardi kuna - požalila se Kosor.

Premijerka je odbacila i tvrdnje da Vlada u planiranom roku nije ispunila ni svoje obveze na rješenju problema nelikvidnosti. U programu koji je početkom svibnja usvojila Vlada, kaže Kosor, ne spominju se nikakvi rokovi, već se govori samo o „kontinuiranom praćenju“ kretanja nelikvidnosti.

Javna su poduzeća, tvrdi Kosor, dosad već podmirila najveći dio svojih dugovanja, koja sada iznose oko 450 milijuna kuna, a Vlada će pokušati njihova dugovanja svesti na nulu do kraja mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 14:49