POBUNA ZBOG PLAĆA

OVO JE SCENARIJ ZA BLOKADU DRŽAVE U srijedu štrajkaju gimnazije i državne službe, u četvrtak osnovne i fakulteti, a u petak bolnice

Zagreb,010613.Trg SV. Marka, Vlada.Sindikat javnih i drzavnih sluzbi ispred zgrade Vlade nakon dugog sastanka sa Mirandom Mrsicem nakon kojeg nije postignut dogovor. Na fotografiji: Mirando Mrsic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Vlada je jučer popustila u pregovorima sa sindikatima javnih i državnih službi, pa će im se osnovica za plaću povećati tri posto u trenutku kada BDP bude jednak ili veći od onoga iz 2009. godine.

Međutim, unatoč takvoj odluci, jučer su sindikati nakon 11 sati demonstrativno napustili pregovore s Vladom i medijima poslali dopis da sutra kreću u opći štrajk. Sada je sporna, kako doznajemo, metodologija izračuna povećanja plaće, odnosno godina 2009., pa su sindikati zaprijetili blokadom sustava. Sindikati traže da se sada postigne sasvim precizan dogovor po kojim uvjetima će se vratiti tri posto plaće kada BDP počne rasti te da se Vlada obveže da neće jednostrano smanjivati plaće.

'U SRIJEDU IDEMO U ŠTRAJK! TRAŽIMO ODGODU DRŽAVNE MATURE' Sindikati najavili početak velike pobune

Ako se dogovor ne postigne, to bi značilo da u štrajk do ispunjenja zahtjeva idu učitelji, profesori, medicinske sestre, zaposleni u državnim tijelima, kulturi i socijalnoj skrbi. Carinici će, pak, danas odlučiti hoće li ići u štrajk. A štrajk bi najteže pogodio maturante jer bi se sutra trebali održati ispiti državne mature iz engleskog i talijanskog jezika, u četvrtak iz kemije i politike i gospodarstva, a u petak iz povijesti i filozofije.

Stupnjevite akcije

Sindikalci koji najavljuju blokadu Hrvatske išli bi u stupnjevite akcije: prvo u štrajk kreću Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat državnih službenika i namještenika. U četvrtak bi se štrajku priključili Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat zaposlenih u mirovinskom osiguranju, a u petak Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara.

- Tražili smo da se odgodi državna matura, a ako je pokušaju provesti, bit će odgovorni za dvostruku štetu: morat će je poništiti jer u nekim se školama neće moći održati, što će prouzročiti dodatne troškove za tiskanje - upozorio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Matura (ni)je u pitanju?

Dođe li do toga, matura se neće moći održati u niti jednoj školi. Naime, ako samo jedna škola bude štrajkala, to znači da se ispiti ne mogu provesti, jer prema Pravilniku matura se mora održati u isto vrijeme, pod istim uvjetima i jednako za sve učenike. Nedavno smo na slučaju ispita iz hrvatskog jezika vidjeli da i tri razreda mogu poništiti cijeli proces mature.

Željko Jovanović, ministar obrazovanja, rekao nam je da su blizu dogovora i kako se mirenje nastavlja danas u 8.30 sati. Sindikate je nazvao neodgovornima jer unatoč činjenici da Vlada pristaje na njihove zahtjeve, prijete blokadom sustava i preko učenika ucjenjuju Vladu, što smatra beskrupuloznim.

- Pristali smo na povećanje plaće kada BDP bude rastao, međutim, njima je sada sporna ta metodologija i godina 2009. Mi smo spremni i to uvažiti, čime bismo otklonili i posljednju prepreku za dogovor. Razloga za štrajk više nema i nadam se da će pobijediti razum - rekao je Jovanović.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, pak, i jučer je, nakon propalog mirenja, ponovio da sustav javnih i državnih službi neće biti blokiran.

Sporni prijedlog

- Do dogovora sa sindikatima nije došlo iako se Vlada u svojim prijedlozima obvezala da će smanjenje koeficijenata od tri posto uzeti u obzir u sporazumu o očuvanju radnih mjesta i materijalnog položaja, gdje bi se trebalo dogovoriti povećanje osnovice kada BDP u državi počne rasti i kada će u proračunu biti više novca - rekao je Mrsić.

Umjesto da se približe dogovoru između resornog ministra i sindikata, dodatno je zaiskrilo tijekom procesa mirenja. Većina sudionika sastanaka nije vjerovala da je u takvoj atmosferi moguće postići dogovor. Sindikate je na kraju od stola digao prijedlog ministra da se sporazum potpiše sa svim sindikatima s kojima su potpisali kolektivne ugovore, one koji su u sporu s Vladom i one koji nisu.

- Naši zahtjevi bili su usmjereni na to da se štrajk spriječi. Napravili smo pomake da bi se postigao dogovor - rekao je predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić.

Jovanović: Za maturu, bude li štrajka, ima rješenja!

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, kako doznajemo, pripremili su plan B u slučaju da štrajk doista počne u srijedu. Naime, već je pripremljen rezervni raspored održavanja ispita za idući tjedan. Dođe li do najcrnjeg scenarija, u MZOS će morati poslati molbu fakultetima da i oni pomaknu svoje rokove za upise.

- Činimo sve da se matura održi i poslat ćemo dopis svim ravnateljima da probaju osigurati održavanje ispita. Prvi upisi na visoka učilišta počinju 17. srpnja, tako da ako dođe do štrajka, morat ćemo pomicati sve rokove - doznali smo od izvora u Ministarstvu.

Ministar Jovanović rekao je kako je u interesu svima da do štrajka ne dođe, i članovima sindikata, i Vladi, a posebice roditeljima djece koja polažu maturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:32