TREĆA ŠANSA

'OVO JE POSLJEDNJA PRILIKA DA PODUZETNICI RIJEŠE SVOJ POREZNI DUG!' Linićeva poruka s Vlade

Linić je podsjetio da je Vlada unazad godinu i pol u dva navrata omogućavala reprogramiranje poreznog duga
Zagreb, 160513.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Slavko Linic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Država je danas poreznim dužnicima odlučila dati još jednu, treću po redu šansu za podmirenje njihovih poreznih dugova. Vlada je, naime, s današnje sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila konačan prijedlog Zakona o naplati poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, kojim se tvrtkama omogućuje reprogramiranje poreznog duga nastalog do kraja siječnja ove godine.

Radi se, procjenjuju u Vladi i Fini, o oko 59.000 poduzetnika koji nisu podnijeli zahtjev za otvaranje postupka predstečajne nagodbe. Prva dva prijedloga obročne otplate poreznog duga nije polučio željene rezultate, o čemu dovoljno govori i podatak prema kojem je ukupno podneseno 16.559 zahtjeva za reprogramiranje poreznog duga u iznosu od 9,4 milijarde kuna. Odobreno je 9.643 zahtjeva za porezni dug u iznosu od oko 4,7 milijardi kuna. Naplata po odobrenim reprogramima, kazao je ministar financija Slavko Linić, iznosi čak 88 posto.

Poreznim će se dužnicima omogućiti obročna otplata dugova, na što će im država zaračunati kamatnu stopu, koja je niža od zakonske zatezne kamatne stope. To je jednokratna mjera kojom država pomaže poduzetnicima koji muku muče s likvidnošću.

- Ova Vlada ipak nastoji pomoći gospodarstvu, zaključio je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 01:20