EKSKLUZIVNO

Ovo je novi brod Hrvatske ratne mornarice, pogledajte prvi video i fotografije! Doznajemo i kad će biti porinut

Izgradnja brodova dugo je bila zaustavljena zbog sukoba MORH-a i Brodosplita, sve do dolaska Ivana Anušića za ministra obrane

Novi obalni ophodni brod HRM-a ‘Umag‘

 Jutarnji.hr/

Novi obalni ophodni brod konačno je izašao na svjetlo dana, odnosno iz hale brodogradilišta "Brodosplita".

Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice pod nazivom "Umag", koji bi, riječima zapovjednika HRM-a trebao u more biti porinut 1. srpnja. HRM bi novi brod trebao preuzeti krajem godine. To će biti porinuće drugog od ukupno pet brodova koje je Ministarstvo obrane ugovorilo s Brodosplitom 2014. godine. Godine 2018. porinut je prvi brod "Omiš".

Jutarnji list objavljuje prve fotografije i video novog broda, a na kojima se jasno vidi kako je brod u visokom stupnju dovršenosti te slijedi njegovo opremanje oružanim i drugim sustavima.

Izgradnja brodova dugo je bila zaustavljena zbog sukoba MORH-a i Brodosplita, sve do dolaska Ivana Anušića za ministra obrane. On je odmah nakon stupanja na dužnost otišao u Split na razgovor s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom i stvari su se pokrenule.

image

Novi obalni ophodni brod HRM-a ‘Umag‘

Jutarnji.hr/

Sredinom ožujka Anušić i vodstvo Brodosplita potpisuju aneks originalnog ugovora iz 2014. godine te je deblokiran ovaj projekt. Tada je objavljeno da se ukupna vrijednost ugovora sklopljenog prije deset godina se ne mijenja, ali je dogovoreno da će trošak dovršetka "Umaga" biti 5,7 milijuna eura s PDV-om. Anušić i Debeljak tada su se dogovorili i da će nakon što "Umag" zaplovi, dvije strane sjesti za stol i dogovoriti novi aneks o izmjeni i dopuni ugovora o gradnji obalnih ophodnih brodova kojim će naknadno regulirati uvjeti gradnje i isporuke drugog, trećeg i četvrtog broda serije (NOV 542, NOV 543 i NOV 544). Ta tri broda redom će dobivati imena Karlobag, Opatija i Skradin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 14:33