GRANDIOZNI PROJEKT

Ovo će biti najveći kompleks wellnessa i bazena u Hrvatskoj: Imat će 25 tisuća kvadrata i drugu najbolju vodu u Europi!

Radi se o opsežnom i velikom zahvatu radova procijenjene vrijednosti veće od 26 milijuna eura
 Terme Topusko/

Modernizacija i obnova Lječilišta i Top-termi Topusko već je u tijeku, planirano je da budu suvremeni kompleks, najbolje terme za turistički i zdravstveni turizam. Riječ je o više od 15.000 četvornih metara unutarnjih površina i još 10.000 vanjskih koje su predviđene rekonstrukcijom kako bi, najavljuju, postale najveći kompleks wellnessa i bazena u Hrvatskoj. Ili svakako jedan od najvećih...

Planira se uređenje više od tisuću četvornih metara vodene površine s raznim atrakcijama, rekreativni bazen te sedam hidromasažnih bazena s mogućnošću korištenja termalne vode u protočnom načinu. Spa zona prostirat će se na 900 kvadrata zatvorene površine te, osim raznovrsnih sauna i bazena, nuditi tretmane pod vodstvom specijaliziranog osoblja uključujući tretmane ljekovitim blatom, ali i suvremenom opremom. Nova wellness zona na 400 četvornih metara imat će prostore za pojedinačne i grupne tretmane gdje će se dnevno moći opslužiti 120 do 180 gostiju.

Kompleks Lječilišta Topusko i Top-termi nedavno je obnovljen u smislu rekonstrukcije interijera i ovojnice zgrade "Petrova gora", u koju je uloženo 3,7 milijuna eura, a koja služi za smještaj i liječenje. Značajna su sredstva uložena i u uređenje novog odsjeka hidroterapije i fangoterapije zgrade za blatne kupke, kao i dva milijuna eura u obnovu centralne toplinske stanice i toplovodnog sustava kompleksa, koji koristi geotermalnu vodu kao energent.

image
Terme Topusko/

Hotel Toplica izgrađen je 80-ih godina te je kompleks prošao razdoblje Domovinskog rata, okupaciju kao i teško razdoblje poraća, u kojem nije bilo značajnijih ulaganja u obnovu. Povijest lokacije Topuskog u kontekstu korištenja termalne vode traje otkada ljudi naseljavaju ovo područje, od Ilira preko Rimljana, koji su ovdje imali svoje terme.

- Tijekom Vojne krajine termalna voda i ljekovito blato koristili su se za liječenje i rehabilitaciju vojnika baš kao i danas. O suvremenom turizmu, koji oduvijek u Topuskom ima atribut zdravstveni, možemo govoriti unatrag 200 godina, odnosno od 1818. godine, kad car Franjo II. odobrava sredstva za izgradnju više zgrada za smještaj i liječenje termalnom vodom i blatom. Vrhunac te izgradnje bio je u doba bana Jelačića, koji je stolovao u neposrednoj blizini, u Glini, a koji je okrunio svoj utjecaj na izgradnju Topuskog podizanjem prekrasne zgrade Lječilišne restauracije - kaže Domagoj Mosler, direktor Top-termi Topusko.

No ta je povijesna zgrada restauracije srušena tijekom Domovinskog rata.

image
Terme Topusko/

Specifičnost lokacije Topuskog svakako je termalna voda.

- Povijesno slovi kao druga po kvaliteti u Europi uz onu u Karlovim Varima, kao i ljekovito blato jedinstveno po tome da zrije u termalnoj vodi koja izvire na lokalitetu nastanka blata. Osobitost je i to što se cijeli kompleks, kao i veći dio mjesta, grije na termalnu vodu unatrag četrdeset godina - ističe ravnatelj.

Postojeće usluge hotela i smještaja u 175 soba, restoranske usluge u dva restorana, tri caffe bara, kao i rekreativne i wellness usluge u sklopu bazenskog kompleksa bit će značajno upotpunjene i unaprijeđene ovim projektom. Obnovljeni kompleks nudit će daleko višu kvalitetu postojećih usluga, ali i dodatne bazenske, wellness i kongresne sadržaje te brojne sportske i ugostiteljske sadržaje.

Očekuju da će radovi početi u jesen ove godine. Radi se o opsežnom i velikom zahvatu radova procijenjene vrijednosti veće od 26 milijuna eura, od kojih je 17,2 milijuna eura osigurano uz pomoć Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva turizma i sporta.

Rok dovršenja projekta je lipanj sljedeće godine. Za izradu projektne dokumentacije zaslužna je zajednica ponuditelja predvođena arhitektonskim uredom Denk Arhitekti, uz tim stručnjaka. Wellness i zdravstveni turizam trenutno je najbrže rastuća turistička grana sa stopom rasta 15-20% godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:33