OSVRT ŽELJKA TRKANJCA

Ovim sporazumom moraju biti zadovoljni i Hrvati i Slovenci

Rijeka, 220408.U Grand Hotelu Bonavia odrzan je prvi sastanak Slovenske i Hrvatske komisije za pitanje granica. Komisije se sastoje od po sedam clanova, eksperta s podrucja medjunarodnog prava, hrvatsku predvodi akademik Davorin Rudolf, a slovensku Miha Pogacnik. Iduci sastanak odrzat ce se krajem svibnja u Sloveniji. Miha Pogacnik na sastanku.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimaš/Cropix

Arbitražni sporazum konačno je objavljen i sada su stvari kristalno jasne, pa se više neće trošiti vrijeme na prazne rasprave tipa ima li u njemu više elemenata iz prvog ili drugog Rehnova prijedloga.

Pažljivo pak iščitavanje pokazuje sljedeće: mudrim se i biranim pravno-diplomatskim rječnikom uspio istkati kompromis koji uklanja sve strahove jedne i druge strane. Hrvatska je u prvoj polovici godine inzistirala da se rješenje mora naći samo pred Međunarodnim sudom, dok je Slovenija bila sklonija arbitraži koja bi uključila i druge okolnosti.

Sporazumom se utvrđuje arbitražni sud koji će suditi prema međunarodnom pravu. Dakle, zadovoljni moraju biti i jedni i drugi. I tako još u nizu detalja.

Stoga je sasvim razumljivo da su ga prihvatile vladajuće koalicije na obje strane, pa i predsjednici, čak i bivši, ali i utjecajni Kučan, a zabrinjavajuće je da su lideri opozicije, Milanović i Janša, tvrdili da je sporno pitanje kontakta s otvorenim morem.

Nadamo se stoga da napokon možemo odahnuti i nakon uspješnog političkog dogovora i konačno rješenje prepustiti profesionalcima: sucima, koji će onda utvrditi što je točno stik, veza ili junction. I to ćemo onda svi prihvatiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 10:23