MEDIJSKO SAVJETOVANJE

Ova žena popravlja Čačićev imidž, a to joj ne plaćaju ni Vlada ni HNS

ZAGREB - Nakon izbora uočljivo je da potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića i dalje javno zastupa privatna PR tvrtka IM&C u vlasništvu Ankice Mamić.

Ankica Mamić (56), Zagrepčanka u rodbinskim vezama sa šefom Dinama Zdravkom Mamićem, za kojega također radi PR, brine se o medijskoj slici za Čačića vrlo delikatnog suđenja za prometnu nesreću u Mađarskoj s dvostrukim smrtnim ishodom.

Bahatost mu je mana

Uz to, i nakon Čačićeva ulaska u Vladu, novinari koji pokušavaju doći do njegovih izjava to daleko lakše uspijevaju preko Ankice Mamić, nego preko Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Logično je pitanje zašto Vladina služba, koja se brine o strateškoj komunikaciji svih članova kabineta, to ne radi i za prvog potpredsjednika Milanovićeva kabineta i, konačno, najbližeg premijerova suradnika i važnog koalicijskog partnera.

Činjenica jest da je prvo Čačićevo obraćanje javnosti vezano uz prometnu nesreću u Mađarskoj osmišljeno i pisano u IM&C-u. Od tada Ankica Mamić brine se o javnoj percepciji tog događaja, načina na koji mediji prate sudska ročišta te Čačićeva javnog odnosa prema nesreći.

U protekle dvije godine, neslužbeno smo doznali u HNS-u, radila je ne samo na slučaju prometne nesreće nego i na oblikovanju Čačićeva imidža, a sugerirala mu je da, u jednom lanjskom intervjuu, otvoreno prizna da mu je mana bahatost.

Nisu sklopili ugovor

U HNS-u kažu kako stranka nikada nije sklopila ugovor o PR-u s agencijom Ankice Mamić, a o njezinu angažmanu nisu osobito razgovorljivi. Ankica Mamić, tvrde, ne obavlja nikakve usluge za HNS, već samo za Čačića, pa ih HNS ne finacira.

Među klijentima PR agencije IM&C objavljenim na njezinu webu nema Čačićeva imena. Nema ni Čačićeve tvrtke Conning, iako su novinare koji su im se obraćali za informacije o kreditu od Croatia osiguranja upućivali na Ankicu Mamić kao osobu koja im vodi posao medijskog savjetovanja.

Jedino tijelo javne vlasti na popisu klijenata IM&C-a je Varaždinska županija u kojoj je na vlasti HNS.

Jedini ponuđač IM&C

Iz Ureda varaždinskog župana Predraga Štromara (HNS) kažu da su 2008. toj PR agenciji za usluge medijskog savjetovanja platili 33.900 kuna, u 2009. godini 69.600 kuna, u 2010. 145.000 kuna, a u 2011. 144.960 kuna. Dakle, u četiri godine 313.400 kuna. Ugovori su, ističu, sklopljeni u postupku javne nabave, odabirom najpovoljnije ponude. U uredu župana rekli su da je u tijeku sklapanje ugovora o medijskom savjetovanju za 2012. godinu. Jedini ponuditelj je IM&C. Cijenu nisu otkrili.

‘Za Ratka radim besplatno jer podržavam to što radi’

Jeste li formalizirali PR usluge za potpredsjednika Vlade?

- Naš ugovor o suradnji još nije formaliziran. Dok je bio u opoziciji, radila sam za njega besplatno jer podržavam njegov politički rad i jer smo 20 godina prijatelji. Formalni ugovor imam s Varaždinskom županijom, a potpisan je tek nakon Čačićeva odlaska s mjesta župana.

Čačić je danas potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva. Vidite li u tome problem?

- Želim dobiti samo one poslove za koje moja tvrtka da najbolju ponudu. No i ako ne bude tako, Čačiću ću nastaviti služiti privatno i besplatno.

Shvaćate li da bliskost s potpredsjednikom Vlade možete zloupotrebljavati da utječete na njega da privilegira vašu tvrtku i tvrtke koje su vam klijenti?

- Svatko tko poznaje Radimira Čačića zna da na njega nije lako utjecati, on donosi vlastite odluke.

Kako ste dobili posao s Varaždinskom županijom i nizom tvrtki s tog područja?

- Moja najbliskija suradnica u IM&C-u je Nataša Cesarec iz Varaždina koja je prije radila u Varaždinskoj banci. Čačić je tada bio oporbeni političar i nije mogao utjecati, a nije ni takva osoba da bi to činio. Nikada ga nisam pitala ‘šefe, biste li mi otvorili ta i ta vrata’. Nadam se da je rekao neku lijepu riječ ako ga je netko pitao o nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 00:21