SVAKA ČAST!

Ova petorka nije išla na more, proveli su stotine stati u pripremama za Svjetsko prvenstvo i - isplatilo se!

Marin Bolonča, učenik zagrebačkog MIOC-a, osvojio je srebrnu medalju, a hrvatska ekipa bila je šesta u poretku 68 zemalja

Hrvatski reprezentativci u debati

 Privatna arhiva

Hrvatska debatna reprezentacija je i ove godine sudjelovala na Svjetskom prvenstvu u debati (World Schools Debating Championship), nedavno održanom u Beogradu, gdje je postignut dosad najveći individualni rezultat Hrvatske: Marin Bolanča, učenik zagrebačke XV. gimnazije osvojio je srebrnu medalju u kategoriji govornika kojima je engleski strani jezik. Zapaženi rezultat ostvarila je i Lena Šečerkadić, maturantica zagrebačke X. gimnazije ‘’Ivan Supek’’, plasirajući se na šesto individualno mjesto u istoj kategoriji. Reprezentacija Hrvatske sa Svjetskog prvenstva vratila kao šesta ekipa u kategoriji skupina kojima je engleski strani jezik.

Na prvenstvu je sudjelovalo 68 reprezentacija, što je najviše do sada. Hrvatsku je uz Marina i Lenu predstavljalo još troje učenika: Domagoj Praljak i Lana Srića iz XV. gimnazije te Lea Pogač iz X. gimnazije “Ivan Supek”. Učenici su kroz osam debata raspravljali o kompleksnim temama poput uvođenja apsolutnog sekularizma u liberalne demokracije, izlaska Francuske iz Zapadne Afrike, ukidanja klađenja na sportove, uloge ICTY-a u državama bivše Jugoslavije, “new-age wellness” kulture, te ograničavanja turizma na popularnim turističkim destinacijama. Za njihove rezultate pobrinuli su se treneri Nika Ćavar i Mislav Mikota, volonteri Hrvatskog debatnog društva.

Jaka konkurencija

Hrvatska je reprezentacija u preliminarnim kolima debatirala protiv Pakistana, Ugande, Kine, Indonezije, Engleske, Bangladeša, Južnoafričke Republike i Tajvana, te je turnir završila s četiri pobjede i 11 belota (glasova). Za Svjetsko prvenstvo reprezentacija se pripremala intenzivno od travnja, a prema riječima trenera pripreme su uključivale rad na debatnom znanju, govorničkim vještinama, kritičkom i analitičkom promišljanju te praćenju aktualnih svjetskih zbivanja i trendova s obzirom da se od debatanata očekuje debatiranje i na nepoznate teze.

– Teško je opisati koliko su impresivni naši debatanti. Ovih petero srednjoškolaca tijekom cijele godine, neovisno o drugim planovima i obavezama, u uredu su provodili stotine sati čitajući članke, sastavljajući argumente, vježbajući debatiranje protiv drugih reprezentacija preko Zooma - pripreme su shvatili ozbiljno i Svjetsko prvenstvo si postavili kao prioritet, što je izrazito teška odluka, kaže voditeljica reprezentacije Nika Ćavar. Kako dodaje, na samom prvenstvu, turniru koji je svakom debatantu daleko najstresniji, iz debate u debatu su dokazivali da su zaista najbolji debatanti koje smo mogli odabrati da nas zastupaju. Mislav i ja smo, kaže, neopisivo ponosni na njih, te smatramo da je rad s njima tijekom protekle godine bio velika privilegija.

Marin Bolanča, učenik MIOC-a koji je osvojio srebrnu medalju, posebno je ponosan na rezultat, uzimajući u obzir snažne protivnike poput Engleske, Pakistana, Kine i Južnoafričke Republike. - Jako puno mi znači što sam individualno osvojio drugo mjesto na Prvenstvu, dok je Lena zauzela izvrsno šesto mjesto. Naše zalaganje i trud uloženi u pripreme su se na kraju isplatili, a povratak kući s medaljom za nas je veliko priznanje, izjavio je Marin.

Lea Pogač opisala je pak pripreme za Svjetsko prvenstvo: - Bilo nam je teško uskladiti pripreme i školske obaveze, pogotovo jer smo Lena i ja bile maturantice pa smo se trebale pripremati i za maturu i prijemne ispite, i to kroz cijelu godinu. Tijekom tjedna smo imali sastanke i paralelno sudjelovali na raznim međunarodnim natjecanjima. Nakon završetka školske godine, dok je većina naših prijatelja otišla na more, mi smo u našem malom uredu imali cjelodnevne pripreme. Na kraju se sve isplatilo jer, osim što smo puno naučili, svi smo se zbližili kao ekipa.

Više od natjecanja

Za Lanu Sriću ovo iskustvo bilo je više od samog natjecanja. – Bilo je to mjesto gdje se preko 60 država svijeta povezalo kroz razmjenu ideja, kultura i prijateljstava. Jedna od meni najdražih večeri bila je "noć kultura", kada smo svi zajedno prezentirali naše raznolikosti i dijelili karakteristične grickalice i suvenire svojih zemalja te plesali kasno u noć. Iako dolazimo s različitih strana svijeta, debata nas je ujedinila i omogućila da ostanemo u kontaktu, kaže Lana.

Debatna reprezentacija dio je debatnog programa Hrvatskog debatnog društva. HDD koordinira mrežom od preko 160 debatnih klubova i kroz školsku godinu kroz program prođe više od 1500 učenika.

Kako izgleda debata možete pogledati na snimkama: debata protiv Kine (https://youtu.be/jQM14alzlCE?feature=shared), debata protiv Južnoafričke Republike (https://youtu.be/_QkqhCbWSfo?feature=shared) te debata protiv Tajvana (https://youtu.be/McalbpQiNHI?feature=shared).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 07:08