DOZNAJEMO

Domovinski pokret preuzima ova ministarstva, oformit će se i novo!

Imat će i poziciju potpredsjednika Sabora, te niz državnih tajnika

Ivan Penava 

 Damjan Tadić/Cropix

Domovinski pokret imat će tri resora u Vladi, dogovoreno je na današnjim pregovorima s HDZ-om o formiranju nove većine, doznaje Jutarnji list.

Njima će pripasti Ministarstvo poljoprivrede, iz Ministarstva gospodarstva izdvojit će se resor energetike, ali je moguće da će DP-u pripasti samo Ministarstvo gospodarstva, a da će HDZ zadržati energetiku, no ipak su moguća i druga rješenja, koja će se još raspraviti. Oformit će se i novo Ministarstvo demografije, a DP će u tom resoru dati svog ministra i potpredsjednika Vlade za demografiju.

Uz to, imat će i poziciju potpredsjednika Sabora, te niz državnih tajnika. Broj državnih tajnika jedino još nije definiran, iako je stav DP da shodno rezultatima na izborima imaju pravo na 20 posto dužnosti, odnosno 10 do 11 državnih tajnika.

Potpise za mandatara Vlade, kako smo doznali, dat će troje zastupnika nacionalnih manjina. Resori kulture i medija i MUP-a, kako smo već pisali, ostaju HDZ-u, no vrlo vjerojatno je da će Domovinski pokret u tim resorima imati državne tajnike, kao i u nekim drugima gdje će HDZ zadržati moć. Ideja je da dužnosti ne budu vertikalno posložene, odnosno da ako u jednom ministarstvu HDZ daje ministra, onda u tom ministarstvu DP ima tajnike i obratno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:46