POLICIJA U RIJECI

OTVORENO PISMO RADNIKA NOVOG LISTA 'Loše upravljanje moglo bi dovesti do gašenja lista'

rijeka, 010405novi list, zgradafoto tea cimas-desk-
 Tea Cimaš/CROPIX

RIJEKA - Nakon što je objavljeno da je u riječki Novi list upala policija, koja već neko vrijeme češlja poslovanje kompanije, radnici Novog lista javnosti su se obratili otvorenim pismom. U njemu upozoravaju da bi razdoblje od ožujka 2014. nadalje u povijesti moglo ostati zapisano kao trenutak kada će dnevni list u kojem rade nakon 114 godina prestati izlaziti.

'Zbog lošeg upravljanja tvrtkom od strane Uprave na čelu s predsjednikom Gordanom Kneževićem, te članovima Uprave Albertom Faggianom i Slavenom Žmakom Novi list je doveden u situaciju da ne može radnicima isplatiti plaće, koje kasne već gotovo dva tjedna, a nedostaje sredstava i za repromaterijal što bi za posljedicu moglo imati zaustavljanje rotacije u Zvonimirovoj 20a – što se nije dogodilo ni u ratnim vremenima kada je Novi list svakodnevno stizao do svojih čitatelja. Ono što nije svojevremno uspjelo ni političkim mračnjacima koji su nastojali "zaustaviti Reuters" porezima, pokretanjima paralelnih dnevnih novina obojenih 'ispravnom' politikom, moglo bi uspjeti neodgovornom vlasniku i neodgovornoj upravi koja se nije držala osnovnog ekonomskog postulata, a on je očuvanje tvrtke racionalnim vođenjem poslovne politike', navodi se u pismu.

POLICIJA UPALA U NOVI LIST Novinari prijavili Upravu: Sumnja se na izvlačenje novca

Radnici podsjećaju da je aktualni vlasnik u tvrtku ušao krajem 2011. godine, u trenutku kad je NL već trpio 'posljedice prethodne neodgovorne uprave i kad su se svi radnici dobrovoljno i jednodušno već bili odrekli gotovo polovice svojih plaća, svjesni težine situacije u tvrtki i ne žaleći vlastite žrtve za dobrobit Novoga lista'. Tvrde da se vlasnik radi kupnje NL-a zadužio u Zagrebačkoj banci, ali da kredit nije ni počeo otplaćivati. 'Dapače, sve nekretnine Novog lista u Zvonimirovoj ulici, a nekoliko ih je, stavljene su pod hipoteku za dodatne kredite koje je vlasnik podigao u toj istoj Zagrebačkoj banci kako bi namirivao dugovanja drugih tvrtki u svom vlasništvu, Glasa Istre Novine i Glasa Istre Trgovine itd.', stoji u pismu.

'Upravo su dugovi njegovih ostalih tvrtki prema Novom listu – u prvom redu Glasa Istre novine – uzrok sadašnjih dubioza Novog lista i poteškoća s likvidnošću, zbog čega radnicima Novog lista ni minimalni iznos plaće za veljaču nije isplaćen, suprotno odredbama Kolektivnog ugovora. Pored toga, zbog dugova Faggianovih tvrtki prema Novom listu, koji iz mjeseca u mjesec rastu i sada su već premašili deset milijuna kuna, ugrožena je proizvodnja osnovnog proizvoda, Novoga lista, kojega građani svakoga jutra očekuju na kioscima', dodaje se.

Radnici u pismu nadalje prozivaju Upravu da ne čini ništa kako bi zaštitila interese društva, što je po zakonu dužna činiti, već da isključivo štiti interese većinskog vlasnika, odnosno s njim povezanih tvrtki te da nije ni pokušala naplatiti dugove od njegovih tvrtki.

Pozivaju se i na nekadašnjeg glavnog urednika Novog lista, pokojnog Veljka Vičevića, koji bi, kažu , 'takve kao što je aktualni vlasnik, socijalno neosjetljive i sumnjivih namjera, istjerao nogom u ... kao što je učinio i onda kad je desničarska politika, toliko neimanentna Rijeci, pokušala nasilno upasti u Novi list, promjeniti mu lice i uništiti ga na korist nazadne politike'.

U otvorenom pismu se upozorava da su svi zaposlenici Novog lista koji proizvode taj dnevni list danas bez plaće, 'ali ne zato što tiraž ne donosi dovoljno prihoda za njihov pristojan život, nego zato što je netko sjeo na račune Novog lista i gucićevskim prelijevanjem novca iz tvrtke u tvrtku, ugrožava njihovu egzistenciju'.

Navode da sve ovo Novi list nije zaslužio i ističu da su djelatnici u više navrata pristajali na rezanje plaća. 'Treba reći da radnici Novog lista već gotovo tri godine primaju plaću od 50 posto prethodne, plus minimalac. Taj minimalac sada kasni dva tjedna, a pitanje je hoće li se i da li ikada, isplatiti onaj drugi, veći dio plaće', navode radnici NL-a.

Na situaciju su, kažu, upozorili niz institucija, uključujući DORH i policiju. Tvrde da je kompletna imovina Novog lista založena 'što znači da u slučaju nevraćanja kredita bilo koje od tvrtki koje je Faggian povezao poslovna zgrada, prostorije redakcije i rotacija mogu otići na bubanj ako to bude htjela Zagrebačka banka koja ni u jednom trenutku, iz njoj znanih razloga, nije željela prekinuti ovaj financijski karusel koji je zavrtio Faggian'.

Tvrde da su i samu Zagrebačku banku obavijestili o svemu. 'Upozorili smo ih na situaciju koja ozbiljno ugrožava poslovanje društva kao i egzistenciju radnika koji su, podsjećamo, pristali na smanjenje vrijednosti boda od čak 50 posto, pokazavši da su spremni sudjelovati u rješavanju problema koje je za sobom ostavio bivši većinski vlasnik Robert Ježić. Nažalost, unatoč milijunskim uštedama ostvarenim na taj način, izostali su očekivani rezultati zbog toga što novi vlasnik i uprava nisu vodili poslovnu politiku koja bi rezultirala stabilizacijom poslovanja društva', navode radnici NL-a i dodaju da je u zadnje tri godine broj zaposlenih smanjen za oko 100 te da je otkazana suradnja desecima vanjskih suradnika, sve kako bi se pomoglo kompaniji, ali bez učinka.

'Upravo suprotno, Novi list nikada nije bio u goroj poslovnoj situaciji, zbog čega smo smatrali kako Zagrebačku banku moramo upozoriti na takvo umanjivanje vrijednosti njihove imovine, kao i na ugrožavanje naših radnih mjesta. Učinili smo to već u dva navrata, posljednji put krajem siječnja ove godine, no nikakav odgovor iz banke nije stigao, što ne čudi s obzirom na prijateljske veze predsjednika uprave Zabe Franje Lukovića i Alberta Faggiana', tvrde radnici NL-a.

Na kraju pisma koje potpisuju čelnici triju sindikata koji djeluju u Novom listu Marinko Glavan, Ivan Biondić i Slaven Brkljačić, predstavnici radnika u Nadzornom odboru Damir Cupać i Dušan Lužaić, šef podružnice HND-a Denis Romac, glavni urednik Branko Mijić te četvorica izvršnih direktora NL-a, piše: 'Želimo vas upozoriti da bi jedan dio riječke fraze 'Kruh, mlijeko i Novi list' mogao netragom nestati te vas zamoliti za razumijevanje u slučaju poduzimanja sindikalnih akcija kako bismo spasili vašu najdražu novinu. U zadnjih nešto više od dva desetljeća u nekoliko navrata ste nam pomogli, a nadamo se da će tako biti i ovaj put. Jer, Novi list je dio riječkog identiteta.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 09:01