IZBOR STUDENATA

Otkriveno za koje su karijere najzainteresiraniji budući studenti; prva je logopedija pa studij za trenera

Na trećem je mjestu studij animiranog filma i novih medija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti
 Duje Klarić/Cropix

Studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu najpoželjniji je prema omjeru broja prioriteta i upisne kvote, objavila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

Na studij logopedije može se upisati 50 studenata, a prvi je izbor za 174 maturanata, što znači da se prijavilo 3,48 kandidata na jedno mjesto. Slijedi studij izobrazba trenera; smjer: kondicijska priprema sportaša (stručni) na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu koji je prvi izbor za 68 maturanata, a može ih se upisati svega 20.

Na trećem mjestu je studij animirang filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se može upisati 16 kandidata, a za 49 maturanata je prvi izbor.

Među prvih 10 najpoželjnijih studija je psihologija (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), sestrinstvo (Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek), logopedija (Sveučilište u Rijeci), radiološka tehnologija (stručni, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu), fizioterapija (Odjel zdravstvenih Sveučilišta u Splitu), sestrinstvo (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu), fizioterapija-stručni (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu).

Iz AZVO su priopćili da je u ljetnom upisnom roku bilo ponuđeno 894 studijska programa s ukupno 40.171 upisnim mjestom. Ove se godine prijavilo 32.090 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 26.403. Prošle godine se na upise se prijavilo 32.894 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 27.036.

Najpoželjniji je bio studij izobrazba trenera; smjer: kondicijska priprema sportaša na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, ispred studija animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 21:21