NA METI ISTRAŽITELJA

OTKRIVAMO: USKOK ŠIRI ISTRAGU Tko je čuvao leđa korumpiranim poreznicima?

Akcija USKOK-a nastavak je rata u Vladi oko Linićeve i Marasove struje u Poreznoj
 Goran Mehkek / CROPIX

Bivša šefica osječke Porezne uprave ostaje u istražnom pritvoru 30 dana zbog sumnji da je pogodovala poduzetniku Željku Bilošu!

Pokreće se i USKOK-ova istraga protiv savjetnice za ovrhe u Poreznoj upravi u Slavonskom Brodu zbog sumnji na primanje mita!

A otvorena je i akcija protiv poreznog inspektora u Virovitici kojeg se sumnjiči da je ugostiteljima dojavljivao informacije o planiranim porezno-policijskim nadzorima!

To su samo tri nove USKOK-ove istrage otvorene zadnjh dana, a u kojima su glavna meta korumpirani poreznici. Istražitelji, naime, nastavljaju akciju raskrinkavanja podmićivanja i zloporaba, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, u Poreznoj upravi diljem zemlje.

Iz visokog izvora u Poreznoj doznajemo da je suradnja između USKOK-a i Porezne uprave, zapravo, tek počela. Dosad su se poreznici, kaže naš izvor, međusobno štitili pa su istrage propadale.

Ove USKOK-ove akcije nastavak su rata u Vladi. S jedne strane, ministar financija Slavko Linić i njegov bivši pomoćnik Branko Šegon, a s druge, ministar Gordan Maras i ravnateljica Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec.

Premijer Milanović prvu bitku u Vladi okončao je tako da je stao na stranu Marasa, zaratio s Linićem, potjerao Šegona kojemu je danas presudilo saborsko Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i poslalo dokumentaciju o kreditu HBOR-a Državnom odvjetništvu.

Premijer je uz to prekinuo suradnju sa savjetnicom za medije Zinkom Bardić te ga je napustila glasnogovornica Ivana Grljak.

S ministrom Linićem, spekulira se, premijer Milanović otada nije u dobrim odnosima. Međutim, u Poreznoj upravi na pozicijama su ostali Linićevi kadrovi, a njegova struja i dalje ne nalazi zajednički jezik s Marasovom, odnosno s ravnateljicom Porezne Čavlović Smiljanec. U Poreznoj upravi je, primjerice, još Tihomir Kralj kojeg je postavio Šegon. Ta Linićeva struja u Poreznoj otpočetka je u sukobu s ravnateljicom.

Neki se naši sugovornici pitaju tko je u Poreznoj više od dvije godine zapravo štitio poreznike za koje je sada otkriveno da su pomagali utajivačima poreza.

- Hoće li istraga u Osijeku stati na šefici osječke Porezne? Što li će ona reći? Do koga zapravo vode sve te istrage - pita naš izvor.

Afera o bivšoj šefici osječke Porezne uprave otvorena je baš u vrijeme javnog sukoba između Šegona i Marasa.

Izvori bliski Čavlović Smiljanec tada su tvrdili da je ta priča o Bilošu samo spin iz Šegonovih krugova kako bi se anulirala tema njegova kredita, dok su tada iz izvora bliskog Šegonu otvarali sumnje da se s vrha Porezne štite neki porezni dužnici, pa među njima i sam Biloš.

Istodobno je u Poreznoj ostala raditi većina poreznika koje je Linić smijenio zbog sumnji u zloporabu ovlasti. Sumnjičilo ih se da su sustavno pogodovali raznim osobama, dojavljivali kada se kreće u kontrolu, zataškavali i odugovlačili u otkrivanju porezno kaznenih djela.

Porezna je danas na internet stranici objavila popis smijenjenih dužnosnika te njihove bivše, a i sadašnje funkcije. Četvero službenika odlučilo se na sporazumni raskid suradnje, a ostalih pet raspoređeno je na radna mjesta na kojima, tvrde, nemaju nikakve ovlasti. Drugi slučaj u Slavonskom Brodu nastavljen je otvaranjem istrage protiv Spomenke Vinković, više upravne savjetnice za ovrhe, a uz nju su uhićene i njezine dvije “pomagačice”. Sumnjiči ih se za primanje mita za nezakonito sređivanje poreznih dugova.

U Virovitici je pak prvookrivljen poreznik, inspektor Porezne uprave, kojeg se sumnjiči da je dojavljivao informacije o planiranim porezno-policijskim nadzorima ugostiteljskih objekata, i to zbog provjere nalaze li se u njima automati s nedopuštenim igrama na sreću.

Uhićena Kovačević postala inspektor

Ana Redžić, koja je ovih dana snimljena na konferenciji za novinare s pomoćnikom ministra Borisom Lalovcem , ranije je bila pomoćnica ravnateljice, a sada je viša upravna savjetnica za Opći porezni zakon i porezni postupak u Poreznoj upravi.

U vrhu Ministarstva financija misle da nije sporno da ona i dalje radi i da dolazi na konferencije za novinare. Najnoviji slučaj bivše porezne šefice u Osijeku Ružice Kovačević, koja je trenutno u istražnom pritvoru, također je završio smjenom. Ona je privremeno premještena s radnog mjesta pročelnice Područnog ureda Osijek na poziciju višeg inspektora u osječkoj Poreznoj upravi. Njezin odvjetnik Hrvoje Krivić kaže da je danas iznijela obranu i da se ne smatra krivom, ali o detaljima nije želio govoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 21:47