SKUP NA TRGU BANA JELAČIĆA

OTKRIVAMO TKO STOJI IZA DEMONSTRACIJA U ZAGREBU Prosvjedom protiv ćirilice će generalska stranka početi izbornu kampanju

Jezgru Stožera čine ratni veterani iz Udruge Specijalne policije Domovinskog rata na čijem je čelu Josip Klemm te braniteljske udruge Zavjet koju je 2011. utemeljio prvi zapovjednik ATJ Lučko, policijski general Marko Lukić

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara danas na Trgu bana Jelačića organizira skup protiv ćirilice. Održavanje je policiji najavila Udruga specijalne policije Domovinskog rata na čijem je čelu Josip Klemm.

Tko su glavni akteri tog stožera , koji 14 godina nakon mirne reintegracije istočne Slavonije i Baranje pozivaju na obranu Vukovara i cijele Hrvatske od nove “opasnosti” - ćiriličnih slova?

Jezgru stožera čine ratni veterani iz Udruge Specijalne policije Domovinskog rata na čijem je čelu Josip Klemm te braniteljske udruge Zavjet koju je 2011. utemeljio prvi zapovjednik ATJ Lučko, policijski general Marko Lukić.

Aktivni i u BiH

Za razliku od Klemmove udruge koja okuplja isključivo bivše pripadnike Specijalne policije unutar Hrvatske, udruga Zavjet, u čijem je grbu Biblija sa šahovnicom u pozadini, želi okupiti sve hrvatske branitelje, i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u BiH.

Obje veteranske udruge izrazito su politizirane. Jedna od njih, ona generala Lukića, registrirala se i kao politička stranka. Policijski general Marko Lukić, koji je početkom 90-ih otpušten iz policije, u srpnju 2012. registrirao je političku stranku koju je nazvao Zavjet za Hrvatsku. Za Lukićevu se stranku pročulo tek u ožujku ove godine kad je u Vukovaru predstavila Domovinski stožer - tijelo koje okuplja umirovljene generale Domovinskog rata, a na čelu mu je Davor Domazet Lošo.

Od udruge do stranke

Današnji skup protiv ćirilice na središnjem zagrebačkom trgu valja shvatiti i kao predizborni skup kojim ta generalska stranka kreće u kampanju za lokalne izbore. U dvije godine postojanja udruga Zavjet osnovala je niz podružnica po BiH - u Mostaru, Travniku i drugim mjestima.

Kao jedan od glavnih govornika na osnivanju bosanskohercegovačkih podružnica udruge pojavljuje se Ilija Žuljević, brat Vinka Žuljevića Klice, jednog od Tutinih dozapovjednika iz tzv. kažnjeničke bojne. Ilija Žuljević predstavlja se kao političko-pravni savjetnik Zavjeta, a njegov brat Vinko Žuljević Klica u Hrvatskoj ima razgranate poslove, od kojih je najznačajniji zaštitarska tvrtka Bilić-Erić s kojom ga se dovodi u vlasničku vezu.

Glavni logističar i operativac Stožera za obranu hrvatskog Vukovara je predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm. Bivši specijalac danas je uspješan poduzetnik - vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm Security u posljednjih nekoliko godina specijalizirao se za organiziranje veteranskih skupova koji, ovisno o prigodi, nose epitet prosvjednog, molitvenog ili, poput dočeka Gotovine i Markača 16. prosinca u Zagrebu, slavljeničkog. Kostimografija je uvijek ista: ratne odore i razvijene ratne zastave, začinjene desnom političkom retorikom.

U prosincu 2009. Klemm je organizirao čak dva skupa: jedan kojim je hrabrio bivšeg specijalca Mihajla Hrastova, osuđenog na četiri godine zatvora zbog likvidacije 13 ratnih zarobljenika na Koranskom mostu, te ulični marš od Zagrebačkog velesajma do katedrale i natrag, u znak potpore Željku Sačiću, Franji Drlji i ostalim specijalcima osumnjičenim za ratni zločin u Gruborima. Međutim, kao neprijeporni kralj zagrebačkih trgova Josip Klemm se promovirao u studenome prošle godine, uoči izricanja pravomoćne presude generalima Gotovini i Markaču.

Istodobno Klemmova zaštitarska tvrtka s 800 zaposlenih, Klemm Security, u godinama recesije bilježi najveći rast u toj branši. U 2011. prihod mu je rastao za 46 posto, a u 2012. sa 16,5 milijuna kuna ostvarene dobiti probio se na drugo mjesto po profitu u zaštitarskom poslu, iza Sokol-Marića. Uspkos profitu, njegovi zaštitari s prosječnom mjesečnom plaćom od 2471 kune najslabije su plaćeni među dvadesetak vodećih zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj.

Za čelnog čovjeka Stožera za obranu Vukovara odabrali su autentičnog vukovarskog branitelja s Trpinjske ceste, predratnog medicinskog tehničara sa Psihijatrijskog odjela vukovarske bolnice - Tomislava Josića.

Tiha potpora Crkve

Tihi podupiratelj antićiriličnog stožera je, po svemu sudeći, i Kaptol. Tomislav Josić i predsjednik Udruge Specijalne policije Josip Klemm u više su navrata dobili prostor u službenom glasilu Katoličke crkve - Glasu Koncila.

Josić je u tom listu u studenome 2011. iznio žaljenje što je Vukovar vraćen u Hrvatsku mirnim putem: “Sigurno bi bilo sve drukčije da nije bilo mirne reintegracije. To je možda najgora stvar koja se Vukovaru mogla dogoditi”. Potkraj prošle godine Glas Koncila je Josipu Klemmu i njegovoj ulozi u organiziranju veteranskih okupljanja posvetio cijelu stranu.

Za nedjeljni skup na glavnom zagrebačkom trgu suglasnost mora dati i Grad Zagreb. No, organizatori sličnih skupova i Milan Bandić već dugo se vole, pogotovo u predizborno vrijeme kada gradonačelnik juriša po četvrti mandat i sanja o osnivanju vlastite stranke.

Iz Vukovara Vlak mira sa 17 vagona, iz Zadra 13 autobusa

Očekuje se da će današnji prosvjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, koji u 12.05 počinje u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, biti jedno od najvećih prosvjednih okupljanja braniteljske populacije tijekom posljednjih godina.

Više nego u Vukovaru

Organizatori još ne žele objaviti procjene o broju prosvjednika, no jasno je da žele nadmašiti prosvjed u Vukovaru s početka veljače ove godine kada se u gradu heroju okupilo između 15 i 20 tisuća ljudi, ogorčenih zbog najava o uvođenju dvojezičnosti.

Dio prosvjednika dolazi iz Vukovara vlakom simbolično nazvanim Vlak mira, po uzoru na onaj koji je 1997. ušao u oslobođeni Vukovar. Riječ je o kompoziciji 17 putničkih vagona koja će prevesti prosvjednike do Zagreba. Očekuje se da će u Zagreb doći nešto prije 10 sati, nakon čega će uz policijsku pratnju produžiti prema središnjem trgu.

Konvoj autobusa

Drugi dio dolazi konvojem autobusa, a navodno su u tom konvoju predstavnici više desetaka, neki kažu i više od stotine, braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske. Najavljeni su autobusi iz svih dijelova zemlje. Samo iz Zadra ih je najavljeno 13, a dolaze i iz Splita, Rijeke, Pule, Iloka... Uglavnom je riječ o besplatnom prijevozu prosvjednika u organizaciji braniteljskih udruga.

Svi u odorama

Na Trg bana Josipa Jelačića svi bi oni trebali stići prije podneva, a službeni početak programa zakazan je za pet minuta nakon 12 sati, što je također simbolična poruka vlasti. Organizatori su prosvjednike pozvali da u što većem broju dođu u odorama Hrvatske vojske, no upozorili su i da neće tolerirati one s ustaškim obilježjima i porukama mržnje.

Jedan govornik i Thompson

Tijekom jednosatnog programa govorit će jedino predsjednik Stožera Tomislav Josić, a bit će prikazani i inserti iz posljednjeg javljanja legendarnog novinara Siniše Glavaševića iz okupiranog Vukovara. Atmosferu bi trebao zagrijati Marko Perković Thompson koji će održati kraći koncert.

Suzdržane stranke

Niti jedna politička opcija zasad nije najavila dolazak svojih predstavnika na Trg bana Jelačića, iako je jasno da sve stranke načelno desne provenijencije podržavaju skup. Predsjednik najveće oporbene stranke, šef HDZ-a Tomislav Karamarko, neće biti među prosvjednicima.

- Članove HDZ-a nećemo pozivati na skup, ali niti sprečavati da tamo budu - rekao je Karamarko.

Policija će sve snimati

Mirela Ban iz Policijske uprave zagrebačke nije nam mogla reći koliko će policajaca raditi na osiguravanju skupa, no rekla je da će policija pomno nadzirati prosvjed i rutu kretanja prosvjednika, koji će Vlakom mira stići u Zagreb, od Glavnog kolodvora do Trga bana Jelačića. Prosvjed će snimati i videokamerama.

Trg blokiran za promet

Tijekom prosvjednog skupa tramvajski promet središnjim trgom bit će u prekidu. Konvoj autobusa prosvjednike će iskrcati na Kaptolu kod katedrale, nakon čega će se parkirati na Mirogoju do okončanja skupa, potvrdili su nam iz PUZ-a.

( Tomislav Kukec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 02:09