JAVNA TV NAPLAĆIVALA PODSTANARSTVO, A NIJE SMJELA

OTKRIVAMO Rasipna vlast: Vlada bez razloga HRT-u dala 30 milijuna kuna za najam zgrade

Čak 500.000 kuna mjesečno za zgradu u Dežmanovoj trebalo je odbijati od 300 milijuna kuna duga za PDV

ZAGREB - Jesu li dosadašnje uprave Hrvatske radiotelevizije zbog neplaćanja poreza i doprinosa državi te naraslih kamata na ta dugovanja, dovele HRT na rub financijskog sloma? Hoće li dugovi prisiliti najutjecajniju medijsku kuću na rasprodaju vrijednih nekretnina u njezinu vlasništvu, koje su stvarali naraštaji njezinih zaposlenika?

Na potragu za odgovorima na ta pitanja potaknulo nas je reagiranje Vesne Škare-Ožbolt na tekst objavljen u Jutarnjem listu, 20. veljače, u kojem smo objavili da je ona u veljači 2005., kao tadašnja ministrica pravosuđa, potpisala s HRT-om ugovor o najmu dviju međusobno povezanih zgrada u vlasništvu HRT-a u Dežmanovooj ulici u Zagrebu, za što je iz državnog proračuna do danas HRT-u plaćeno 30 milijuna kuna, što je polovica vrijednosti HRT-ovih zgrada.

Ulazak u vlasništvo

Vesna Škare-Ožbolt je u ljutitom reagiranju ustvrdila da preseljenje Ministarstva pravosuđa i zgrade u vlasništvu HRT-a nije bila njezina želja ni ideja, već odluka Vladina povjerenstva za upravljanje državnom imovinom. Bivša je ministrica u svom reagiranju otkrila i vrlo zanimljiv podatak.

Ministarstvo pravosuđa, tvrdi, nije unajmilo zgrade od HRT-a radi rasipanja novca, već zbog prebijanja duga. Ministarstvo pravosuđa, pojašnjava ona, trebalo je biti u statusu podstanara u HRT-ovim zgradama tek privremeno, dok se ne dovrše pregovori oko toga da država od HRT-a preuzme u vlasništvo te zgrade, i tako naplati veliko dugovanje koje je HRT imao prema državi zbog neplaćenog PDV-a. HRT-ov je dug, tvrdi Škare-Ožbolt, u trenutku sklapanja ugovora o najmu, početkom 2005., iznosio 50 milijuna kuna glavnice, nenaplaćene od 2002.

“Zašto to do danas nije riješeno, nije na meni da pretpostavljam, jer sam brzo nakon preseljenja otišla s mjesta ministrice pravosuđa”, stoji u pismu Vesne Škare-Ožbolt.

Astronomski dugovi

S obzirom na to da je država u posljednjih šest godina HRT-u platila 30 milijuna kuna najamnine, zanimalo nas je li HRT u međuvremenu podmirio porezni dug državi.

- Porezna je uprava od HRT-a u ljeto prošle godine ovrhom naplatila 50 milijuna kuna koje se odnose na dug za PDV iz 2002. godine”, kazao nam je Igor Medić iz HRT-ove službe za odnose s javnošću.

Iz te smo službe, međutim, dobili i podatak da je u posljednjoj trećini mandata Mirka Galića, kao i u mandatu njegova nasljednika Vanje Sutlića, ta medijska kuća nastavila s praksom neplaćanja PDV-a, ali i nekih drugih poreza i doprinosa, pa su dugovi za porez narasli do astronomskih razmjera.

U razdoblju od 2004. do kraja 2008., objasnili su u HRT-ovoj službi za odnose s javnošću, dug za PDV narastao je na 300 milijuna kuna. Uz to, HRT državi duguje i 20 milijuna kuna za neplaćene poreze i doprinose na plaće i otpremnine, na što je država obračunala 55 milijuna kuna zatezne kamate, pa se ukupni porezni dug HRT-a popeo na 375 milijuna kuna.

Dug do 20 milijuna kuna i dodatnih 55 milijuna kamate, HRT je odlučio otplatiti obročno u 30 rata.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 13:19