POLITIČKI ANGAŽMAN BRANITELJA

OTKRIVAMO POZADINU PROSVJEDA PROTIV ĆIRILICE NA TRGU Gotovina im okrenuo leđa pa sada Markača žele na Pantovčaku

‘Ako bi Markač osvojio 20% glasova, to bi bila politička snaga koju nijedna vlast ne bi smjela ignorirati’

Zagrebački skup ratnih veterana koji se protive uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru, u stvarnosti, predstavlja uvod u politički angažman nekadašnjih branitelja.

Iza kulisa, pokrenuta je akcija pronalaženja osobe koja bi bila spremna postati predsjednički kandidat na izborima koji će se održati za manje od dvije godine, a kao glavni kandidat spominje se general Mladen Markač, bivši zapovjednik specijalaca, kojega je u studenom 2012. Haaški sud oslobodio optužbi za sudjelovanje u ratnim zločinima počinjenm nakon operacije Oluja, potvrdio je u razgovoru za Jutarnji list visoki izvor iz zagrebačke Hvidre.

Kvalitetan predstavnik

Markač se u ulozi potencijalnog kandidata pojavio kada je postalo očito kako Ante Gotovina nema političke ambicije.

Za razliku od Gotovine, Markača interesira politika, iako je još uvijek prerano dovoditi ga u vezu s predsjedničkom kandidaturom, jedan dio organizatora zagrebačkog skupa, formalno organiziranog protiv ćirilice, upravo bivšeg zapovjednika MUP-ovih specijalaca vidi kao kandidata koji može okupiti glasove desno orijentiranih birača.

- Nama treba kvalitetan predstavnik koji će potvrditi našu političku snagu, a ako se odluči politički angažirati, Mladen Markač sasvim sigurno može postati prihvatljiv kandidat. Realno, teško je očekivati pobjedu, ali ako bi osvojio dvadeset posto glasova, branitelji bi pokazali da smo politička snaga koju nijedna vlast ne smije ignorirati - smatra sugovornik Jutarnjeg lista.

Ova kombinacija ipak ima i ozbiljnih problema. Markač pati od ozbiljnih zdravstvenih teškoća, a politički angažman moglo bi kompromitirati suđenje bivšim pripadnicima specijalnih postrojbi.

Zasad je tek plan

Tako je za srijedu, 10. travnja, zakazan proces protiv nekadašnjih pripadnika MUP-a Frane Drlje i Bože Krajine, koji su optuženi za likvidaciju skupine srpskih civila u selu Grubori, a kao svjedok pozvan je i njihov tadašnji nadređeni Mladen Markač.

Koliko god je Markačeva predsjednička kandidatura zasad tek plan, ne treba ju a priori odbaciti. Barem kao pokazatelj nezadovoljstva dobrog dijela braniteljskih organizacija sa sadašnjom Vladom.

Sredinom prošlog tjedna u hotelu Zovko u Sesvetama okupilo se 300 pripadnika vojnih i političkih postrojbi, koji su dogovarali detalje zagrebačkog skupa.

Premda se izbjegavala rasprava o Milanovićevoj Vladi, skup u Sesvetama de facto je bio uvod u protuvladine demonstracije.

Uostalom, o čemu se radi može se zaključiti iz neformalne primjedbe prema kojoj “Milanovićeva Vlada do sada nije niti jednog pripadnika braniteljskih udruga imenovala u upravne odbore javnih poduzeća”.

Vukovarski branitelji

Uvođenje dvojezičnih natpisa u Vukovaru možda je formalni razlog nedjeljnog skupa u Zagrebu, međutim, pozadinu čitave priče treba tražiti u pokušaju dijela ratnih veterana da sudjeluju u vlasti, ili barem utječu na donošenje odluka. Vlada je odbacila njihove zahtjeve, a premijer Milanović, doznajemo, nije pokazao interes za susret s predstavnicima nekih braniteljskih udruga, i tako je priča o ćirilici poslužila kao alibi za organiziranje antivladinog skupa u Zagrebu.

U pozadini nedjeljnih demonstracija, koje bi mogle biti prilično masovne, nisu vukovarski branitelji nego se kao stratezi pojavljuju bivši specijalac Josip Klemm i predsjednik zagrebačke Hvidre Mirko Ljubičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 09:57