NENAJAVLJENI SUSRET

OTKRIVAMO DETALJE TAJNOG SASTANKA U GRGOSOVOJ ŠPILJI Borut Pahor donio Predsjednici važnu Putinovu poruku

 Ured predsjednice RH

“U Otruševcu kraj Samobora održan je redovni sastanak Kolinde Grabar-Kitarović i Boruta Pahora na kojem se ponajviše razgovaralo o stanju u regiji, prije svega u BiH, Srbiji i Makedoniji, te odnosima s Rusijom i Turskom”, rečeno je Jutarnjem na Pantovčaku nakon što je u utorak održan susreta šefova država Hrvatske i Slovenije.

Nenajavljeno su Grabar-Kitarović i Pahor održali sastanak kakvih je do sada bilo desetak, nastavljajući tradiciju razmjene mišljenja o najaktualnijim događajima u okruženju i svijetu. S tog je susreta objavljena i fotografija dvoje predsjednika u Grgovoj špilji koja je otkrivena 1973. godine, a duga je tridesetak metara.

Dolazak Trumpa

Posebna pažnja posvećena je odnosima Slovenije i Hrvatske s Rusijom, pogotovo nakon susreta Borisa Pahora s Vladimirom Putinom u Moskvi i najave poboljšanja odnosa Zagreba i Moskve. Pahor je informirao hrvatsku predsjednicu kako je Putin izrazio želju da se s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom sastane u Sloveniji, a Grabar-Kitarović je svom slovenskom kolegi prenijela stavove američkih dužnosnika s kojima je razgovarala u siječnju u Washingtonu i New Yorku. Iako ni do danas nije priopćeno s kim je sve tom prilikom Grabar-Kitarović imala razgovore, iz dobro informiranih diplomatskih izvora se doznaje da je među njima bilo i onih koji su danas u vrhu nove administracije.

Pahor je informiran i o naporima hrvatske i ruske strane da odnosi između dvije zemlje krenu uzlazno, kao što je to slučaj s Rusijom i Slovenijom. Prihvaćanje hrvatskog veleposlanika od ruske strane i razgovori hrvatske predsjednice sa šefom ruske diplomacije Sergejom Lavrovom u Münchenu korak su naprijed u odnosima dviju zemalja. Uskoro u Moskvu putuje i Davor Ivo Stier, a očekuje se da će nakon toga slijediti poziv ruske strane da Kolinda Grabar-Kitarović dođe u Moskvu i sastane se s Vladimirom Putinom. Iako u ovom trenutku nema naznaka kada bi to moglo biti, očekivanja su da će do susreta doći sljedećih mjeseci.

Dijalog s Putinom

Pahor je informirao hrvatsku predsjednicu o nastavku dijaloga kojeg ima s Putinom, pogotovo oko unapređenja gospodarske suradnje, što je i cilj Hrvatske kad je riječ o Rusiji. Prije odlaska u Moskvu Pahor je kratko razgovarao i s Angelom Merkel i očito je na djelu “tiha diplomacija” koja bi trebala rezultirati time da otpočne dijalog Zapada i Rusije.

Pahor je u Moskvi imao zadatak i započeti s Putinom otvorene razgovore kako bi Rusija dala svoj doprinos okončanju krize u Ukrajini, a što je i cilj Hrvatske. Grabar-Kitarović će slovensko iskustvo u održavanjuu dobrih odnosa s Rusijom svakako koristiti, pogotovo u trenutku kada Hrvatska želi ojačati dijalog s Moskvom i oko stanja u regiji i ruske prisutnosti na jugoistoku Europe.

Izbjeglički val

“Predsjednica želi imati stalni dijalog s predsjednicima susjednih država, a to se posebno odnosi na Boruta Pahora. Na ovom posljednjem sastanku ponajviše se razgovaralo o stanju u ovom dijelu Europe, a predsjednik Pahor je iznio i svoje impresije nakon razgovora koji je imao prije izvjesnog vremena s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom”, rečeno nam je u Uredu predsjednice, s time da Grabar-Kitarović i Pahor pozorno prate što se događa u Turskoj, prije svega oko zaustavljanja mogućeg novog izbjegličkog vala.

Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović razgovarali su i o inicijativi Brdo Brijuni i sljedećem sastanku čelnika jugoistoka Europe koji bi trebao biti održan u Makedoniji. Do tada će se znati i novi predsjednik Srbije, a bude li to, prema očekivanjima, Aleksandar Vučić, moći će početi i ozbiljniji razgovori o poboljšanju odnosa svih zemalja jugoistoka. Bilo je riječi i o sigurnosnim prijetnjama, o čemu se razgovaralo i na konferenciji u Münchenu, a predsjednici su posebno istakli dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Slovenije, čemu pridonose i ovakvi susreti na vrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:19