DETALJI OPTUŽNICE

OTKRIVAMO Četiri hrvatska projekta preko kojih je Zagorec iz Hypa izvukao 19,8 milijuna

Tvrtke Vladimir Zagorca, uz pomoć suradnika iz austrijske banke, napuhivanjem cijena i izmjenama vlasništva, bez novca su stekle stotine tisuća kvadrata na Jadranskoj obali
 Ronald Goršić/CROPIX

Tvrtke Hvar građenje, Rovinj građenje, Dubrovačke vile i Inter-Construct te financiranje građevinskih projekata tih tvrtki središnji su dio optužnice koju je tužiteljstvo u Klagenfurtu podiglo protiv umirovljenog hrvatskog generala Vladimira Zagorca, bivšeg šefa Hypo Alpe Adria Bank International Güntera Striedingera i dvojice suoptuženika.

Traži prijevod spisa

Optužnica, kojom se Zagorca i ostale tereti da su oštetili Hypo banku za najmanje 19,8 milijuna eura, već je neko vrijeme na nadležnom Zemaljskom sudu u Klagenfurtu. Prema podacima koje je Jutarnji list dobio iz ureda za odnose s javnošću toga suda, trojica optuženika već su podnijela prigovore na optužnicu. Navodno to za sada nije učinio samo Zagorec jer je tražio da mu se optužni akt dostavi preveden na njegov materinji jezik.

Prikrivanje uloge

- S obzirom na to da su trojica optuženika već predala prigovore na optužnicu, predmet će se dostaviti nadležnom Visokom zemaljskom sudu u Grazu koji će o njima odlučivati. Visoki zemaljski sud može prihvatiti prigovore i obustaviti postupak. Može odbiti optužnicu kako bi se ponovno pokrenuo istražni postupak, a isto tako može odbaciti prigovore i potvrditi optužnicu. U tom slučaju glavna rasprava provest će se na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu - objasnila je sutkinja Ute Lambauer, glasnogovornica tog suda.

Samu optužnicu na austrijskom sudu nije moguće dobiti. Međutim, proslijedili su nam osnovne podatke o inkriminacijama, ne navodeći identitet optuženika nego samo da se radi o hrvatskom državljaninu kojega smo mi spomenuli u dopisu (Zagorec, op.a.), odvjetniku iz Lihtenštajna (po svemu sudeći Gerold Hoop, op.a.), predsjedniku Uprave HAAB International (Striedinger) i austrijskom poreznom savjetniku (prema pisanju austrijskih medija, Hermann Gabriel, op.a.).

“Njih se tereti da su u razdoblju od 2004. do 2006. prilikom financiranja četiri građevinska projekta u Hrvatskoj - Inter-Construct, Hvar građenje, Rovinj građenje i Dubrovačke vile - oštetili Hypo banku za najmanje 19,8 milijuna eura”, kažu na sudu u Klagenfurtu. Spomenute tvrtke bile su u Zagorčevu vlasništvu, ali ne izravno već preko drugih tvrtki u njegovu vlasništvu. Radilo se o tri tvrtke sa sjedištemu Lihtenštajnu i jednoj u Švicarskoj. Švicarska tvrtka je Antao Holding AG iz Zuga, koja je bila jedini osnivač hrvatske tvrtke Inter-Construct. Vlasništvo nad Rovinj građenjem, Hvar građenjem i Dubrovačkim vilama Zagorec je skrivao preko tvrtki osnivača iz Lihtenštajna - Wintage Groupa, Heritage Investa i Sambuca Establishmenta - u kojima jer isturena osoba bio tamošnji odvjetnik Hoop.

Tužiteljstvo tvrdi da je šef Hypo Internationala ne samo znao da se Zagorec skriva iza tih tvrtki, nego da su mu on i sada suoptuženi porezni savjetnik Gabriel savjetovali da upravo na taj način prikrije svoju ulogu u spornom financiranju. Tako su tvrtke zadužene za četiri velika turistička projekta u Hrvatskoj kupovale ogromna zemljišta po, prema optužnici, pre napuhanim cijenama. Potom su putem tvrtki prebacivali vlasništvo nad zemljištima ponovno navodeći uvećane cijene.

Uspio potrošiti 3 milijuna

Pojednostavljeno, Zagorčeve tvrtke su bez vlastitog kapitala stekle stotine tisuća kvadrata zemljišta na obali, a sve je financirala Hypo banka. Pritom je Zagorec profitirao dvostruko - jednom uzimajući razliku od plaćene i u ugovorima navedene cijene po kojoj su se odobravali krediti, a drugi put naplaćujući masno savjetničke i usluge vezane uz razvoj projekata. Hypo banka nije imala ni približno dovoljne garancije za odobravanje spornih kredita. O bonitetu spomenutih tvrtki koje nisu imale imovine da se i ne govori. Prema optužnici, od odobrenih nepunih 50 milijuna eura, naplativo je u najboljem slučaju tri petine potraživanja. Gotovo 20 milijuna kuna je inkriminirana šteta. Istražitelji su na računima Zagorčevih tvrtki u Lihtenštajnu pronašli nepunih 17 milijuna eura koji su se povezivali s ovim poslovima, a ta su sredstva bila najprije blokirana, a potom uplaćena na račun Hypo banke kao povrat dijela duga.

Projekti od Savudrije do Dubrovnika

1. Dubrovačke vile - Hypo banka je odobrila ukupno 17,7 milijuna eura kredita za projekt izgradnje ekskluzivnih vila u Dubrovniku. Na nepunih 30.000 kvadrata zemljišta bila je planirana izgradnja devet luksuznih vila, kao i stambeno-poslovnog objekta od 20-ak tisuća kvadrata sa 320 parkirnih mjesta. Osnivač je tvrtka Wintage Group iz Vaduza u Lihtenštajnu, s odgovornom osobom Geroldom Hoopom.

2. Rovinj građenje - Za projekt izgradnje luksuznih vila na lokaciji Veštar - Punta dei Burla kod Rovinja odobreno je 12,08 milijuna eura kredita. Osnivača Heritage Invest iz Vaduza ponovno predstavlja odvjetnik Hoop. Luksuzne vile trebale su se graditi na zemljištu od 50.000 kvadrata.

3. Hvar građenje - Resort naselje s luksuznim vilama trebalo se izgraditi na 156.700 kvadrata na Hvaru. Hypo banka odobrila je ukupno 18,3 milijuna eura kredita, ali je isplaćena samo polovica. Ostatak je trebao biti isplaćen za kasniju fazu izgradnje do koje se nije došlo. Za projekt je isplaćeno tek oko 9 milijuna eura odobrenog kredita jer je projekt stao. Osnivač je tvrtka Sambuca Establishment iz Vaduza koju drži odvjetnik Hoop.

4. Inter-Construct - Hypo International odobrio je 6 milijuna eura kredita za projekt Borozija u Savudriji, kojim je na više od 60.000 kvadrata zemljišta bila planirana izgradnja apartmanskog hotela s pet zvjezdica i 14 luksuznih vila. Osnivač Inter-Constructa je Antao Holding AG iz Zuga. Ovaj, kao i gotovo svi sporni krediti odobreni su na pet godina, jednokratna otplata, uz godišnju kamatu u pravilu nešto veću od pet posto.

Günter Striedinger

Bivši drugi čovjek Hypo banke već služi kaznu od 4 godine, a sada je ponovno optužen sa Zagorcem

Wolfgang Kulterer

Bivši šef Hypo banke u tzv. Hypo procesu osuđen na 6,5 godina, a u Hrvatskoj je svjedočio na suđenju Ivi Sanaderu

Hermann Gabriel

porezni savjetnik u HYPO procesu je osuĐen na 4,5 godinA, a sad se i on naŠao na Optužnici sa Zagorcem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 13:25