DOBAR POSAO

Otkrila imovinska kartica: Član Uprave Holdinga iz afere Tesla zaradio milijun eura, zna se i kako

U imovinskoj kartici iz siječnja ove godine pojavljuje iznos od 1,39 milijuna eura, odnosno više od 10,4 milijuna kuna

Boris Sesar

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Član uprave Zagrebačkog holdinga Boris Sesar u šest mjeseci uspio je, prema podacima iz njegovih imovinskih kartica, povećati štednju za oko milijun eura. Prvu imovinsku karticu ispunio je, naime, u lipnju 2022. godine i u njoj se spominje štednja od oko milijun kuna te 227 tisuća eura, što je ukupno oko 2,7 milijuna kuna, dok se u drugoj imovinskoj kartici, iz siječnja ove godine, pojavljuje iznos od 1,39 milijuna eura, odnosno više od 10,4 milijuna kuna, u kojoj se više ne spominje ni suvlasništvo od pet posto u Gamepires d.o.o., tvrtki koja je u sudskom registru promjenila osnivače krajem prošle godine i početkom ove godine.

Sesar je u kartici naveo da je udio stekao ‘na neki drugi način‘ i to ‘ugovorom o osnivanju‘. Prenio je prava upravljanja na fizičku osobu. Međutim, tvrtka je nedavno dobila novog vlasnika, a o prodaji te zagrebačke gejming firme u siječnju ove godine pisali su brojni mediji jer ju je preuzela je britanska tvrtka Jagex, u čijem je vlasništvu franšiza RuneScapea. Financijski detalji tog preuzimanja nisu bili javno objavljeni. Inače, riječ je o tvrtki koja je 2021. prijavila prihod od ukupno 3,8 milijuna eura, a godinu dana prije sedam milijuna eura.

Nesamostalni rad

Iz Zagrebačkog holdinga na upit o Sesarovoj kartici poručili su da sva pitanja moraju ići preko njihove službe za odnose s javnošću, stoga smo poslali upit na tu temu, no dobili smo sljedeći odgovor:

- Objava imovinske kartice je javno dostupna informacija. Za ostale informacije lijepo molimo da kontaktirate gospodina Sesara osobno jer ovaj tip medijskog upita nije u nadležnosti Zagrebačkog holdinga - kažu.

Pokušali smo dobiti i Sesara, međutim, na pozive nije odgovarao, samo nam je SMS poruci potvrdio da je njegova štednja povećana radi prodaje udjela u spomenutoj tvrtki te više nije želio komentirati jer je to, kako je napisao, "transakcija koju je obavio kao privatna osoba, odnosno da taj posao nema veze sa Zagrebačkim holdingom". Sesar je, naime, u najnovijoj imovinskoj kartici naveo da je 1,389.491 eura stekao "od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, od kapitala".

Sukob interesa

No, isto tako u prvoj imovinskoj kartici prijavio je i vlasništvo nad građevinskim zemljištem u Istri, točnije u Pomeru, a riječ je o 1444 četvornih metara za koje je procijenio da vrijede 1.742.041,60 kuna. Ta nekretnina se ne spominje u najnovijoj kartici. Nadalje je prijavio i da posjeduje nekretnine vrijedne više od 400 tisuća eura. Podsjetimo da je Sesar ranije imao situaciju s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa kad su ga kaznili s 8000 kuna jer je primao zabranjenu naknadu za korištenje automobila Tesla u službene i privatne svrhe. Sesar je, naime, tada na svoju plaću dobivao dodatak u paušalnom iznosu od 8800 kuna za korištenje Tesle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:57