POKRENUT POSTUPAK

Otkaz i kaznena prijava bivšoj ravnateljici Hine jer je ukrala tekst i poslala ga HKDU

 Ranko Šuvar / CROPIX

Protiv bivše ravnateljice Hine, Smiljanke Škugor Hrnčević, uprava Hine pokrenula je postupak izvanrednog otkaza zbog krađe još nedovršenog Hinina teksta o bivšoj tvrtki Dijane Šucbah Mrsić koja je HZZO-u ostala dužna 10,5 milijuna kuna.

Dug je nastao za Milanovićeve Vlade, u vrijeme dok je Mirando Mrsić, suprug Dijane Šucbah Mrsić, bio ministar u toj Vladi.

- Protiv naše zaposlenice pokrenuli smo postupak izvanrednog otkaza jer je 9. rujna ukrala nedovršeni ekskluzivni Hinin tekst i zatim ga sa službenog agencijskog maila poslala jednoj političkoj stranci. Samo dva-tri sata poslije taj tekst je objavljen na dva opskurna portala, uz optužbu da Hina provodi cenzuru - rekla nam je jučer ravnateljica Hine Branka Valentić. Na naše pitanje kojoj je stranci zaposlenica Hine poslala ukradeni e-mail, odgovorila je - Hrvatskoj kršćanskoj demokratskoj uniji.

Apsurdne optužbe

B. Valentić dalje tvrdi da su optužbe Hine za cenzuru apsurdne jer je tekst u trenutku krađe još bio nedovršen, a njegova radna verzija stajala je na stranicama Hinina deska, što znači da ga je moglo vidjeti nešto više od stotinu zaposlenika te agencije. - Kako možete cenzurirati tekst koji može vidjeti stotinjak ljudi - pita Valentić i podsjeća da ga je Hina objavila 18. rujna nakon što je njegova autorica, novinarka Iva Boban obavila sve potrebne provjere i kompletirala ga, a imao je izniman javni odjek.

Iako Branka Valentić nije željela imenovati zaposlenicu Hine protiv koje je pokrenut izvanredni otkaz, a koju će Hina i kazneno prijaviti zbog krađe, mediji su već objavili da je riječ o bivšoj ravnateljici, sadašnoj zaposlenici Hine, Smiljanki Škugor Hrnčević. Bivša ravnateljica jučer nije odgovarala na naše pozive i poruke. U utorak je, kako doznajemo, uprava Hine obavijestila Smiljanku Škugor Hrnčević da je protiv nje pokrenut postupak izvanrednog otkaza. Niti sat nakon toga udruga HNIP zatražila je od Vlade da na temelju svojih ovlasti najhitnije provjeri postupke Upravnog vijeća, ravnateljice i glavnog urednika Hine vezano uz informacije dobivene od članova HNIP-a da se u Hini provodi cenzura, tj. ne objavljuju informacije od javnog interesa.

- Samo dan nakon što je HNIP zatražio od Vlade da se očituje o tzv. cenzuri u Hini, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović zatražio je od nas očitovanje - rekla nam je ravnateljica te agencije Branka Valentić. - Ministrov potez jako je zanimljiv iz dva razloga: Vlada po zakonu ne može intervenirati u Hinu jer njome upravlja Upravno vijeće koje na javnom natječaju bira Hrvatski sabor. Uz to, zanimljiva je munjevita brzina kojom je ministar u ovom slučaju reagirao. Usporedbe radi, ministru smo još u srpnju poslali dopis u kojem ga obavještavamo da u listopadu istječu mandati dijelu članova Upravnog vijeća Hine, što smo po zakonu dužni napraviti kako bi Ministarstvo na vrijeme raspisalo natječaj za nove. Do danas nam nije ni potvdio da je dobio naš dopis - kaže ravnateljica Hine.

Desni portali

Kako je Hina tekst o dugu Mrsićeve supruge objavila 18. rujna, devet dana nakon što je u nedovršenom obliku poslan desnim portalima, glavnog i odgovornog urednika Hine Serđa Obratova pitali smo zbog čega im je tako dugo trebalo da dopune i objave taj tekst. - Zato što smo 9. rujna na uredničkom kolegiju ustanovili da novinarka treba pribaviti odgovore na još niz pitanja vezanih uz taj dug. Naša pravila provjere vrlo su striktna - kazao je glavni urednik Hine Obratov.

Obratov tvrdi da Smiljanku Škugor Hrnčević dodatno kompromitira dopis koji je uz ukradeni tekst 9. srpnja uputila političkoj stanci. U njemu Smiljka Škugor Hrnčević napominje da im šalje materijal koji mogu iskoristiti u 6. izbornoj jedinici. U toj je izbornoj jedinici, naime, Mirando Mrsić bio nositelj liste Narodne koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:18