MICHAEL WEISS

'OTKAD SU DOBILI VAŠE ORUŽJE, POČELI SU POBJEĐIVATI' Novinar koji je otkrio istinu

Američki novinar otkrio je da je sirijska oporba u zadnje vrijeme dobila četiri vrste naoružanja - bestrzajni top, dva raketna bacača i minobacač - kojima se koristi i naša vojska. Zahvaljujući novom oružju, pitanje je dana kada će oporba osvojiti strateški važan grad Deru

Michael Weiss, američki novinar, bloger i analitičar, redoviti je komentator događanja u Siriji.

Upravo je on objavio priču o hrvatskom oružju koje je završilo kod sirijskih pobunjenika .

Kada ste i kako došli do podataka da je hrvatsko oružje u Siriji? Koje su mogućnosti, koje opcije - kako je oružje tamo završilo?

- Prije nekoliko tjedana britanski je bloger Eliot Higgins počeo primjećivati povećanje broja četiri vrste oružja koje koriste sirijski pobunjenici, prvo u Deri, a zatim i drugdje. To su M60 bestrzajni top, M79 Osa raketni bacač, RPG-22 raketni bacač i Milkor MGL/RBG -5 minobacač. S tom novom opremom pobunjenici su mogli krenuti u znatno smjelije napade na utvrde režima u južnoj provinciji, što je dovelo do njihovih pobjeda. Zaista, sada je samo pitanje dana kada će grad Dera, provincijsko sjedište, pasti u ruke opozicije. Ono što smo Eliot i ja smatrali zanimljivim je to što su pobunjeničke postrojbe naoružane ovim oružjem sve bile sekularne ili umjerene muslimanske postrojbe, ne poput Jabhat al-Nusre, sirijske podružnice iračke Al Qa’ide koja je u posljednje vrijeme bila jedna od predvodnica opozicije. Nadalje, primijetili smo da su organizirana predavanja i uvježbavanja koja su učila pobunjenike kako da se koriste ovim oružjem. Također, pobunjenici nisu bili zabrinuti zbog korištenja streljiva u bitkama oko Dere, što znači da su bili uvjereni da će ponovno dobiti streljivo kada ostanu bez njega. Jasno, netko izvana šalje to streljivo u Siriju i nadgleda distribuciju. I konačno, najzanimljiviji dio priče je to što se sva četiri tipa oružja (koja su proizvedena u bivšoj Jugoslaviji, Sovjetskom Savezu ili Južnoj Africi) danas koriste u Hrvatskoj vojsci.

Hrvatska šutnja

Naši su novinari doznali da su u posljednja tri mjeseca u Zagreb slijetali transportni zrakoplovi iz Jordana. Znate li imaju li oni kakve veze s prijevozom oružja?

- Nisam za to znao dok mi niste rekli, ali to bi bilo u skladu s mojom teorijom - koja je još uvijek samo teorija jer nitko iz diplomatskih misija vaše divne zemlje ne želi sa mnom razgovarati - da je Hrvatska zemlja porijekla oružja.

Jeste li za vrijeme vašeg istraživanja teme pronašli oružje koje je porijeklom iz nekih drugih europskih zemalja u Siriji?

- Još prije je primijećeno postojanje europskog oružja u Siriji, na primjer oružje koje je proizvedeno u Francuskoj ili Belgiji, ali ništa nije ukazivalo na njegovu koordiniranu distribuciju, kao što je slučaj s ova četiri tipa oružja koje sam spomenuo.

Što znate o količini oružja poslanog u Siriju? I je li poslano i streljivo?

- Prije su glavni opskrbljivači oružjem bile Libija, Saudijska Arabija, Katar i Libanon, zahvaljujući Pokretu za budućnost Saada Haririja. Puno je oružja kupljeno od iračkih švercera ili naprosto konfiscirano od režima. Općenito, sve što je dolazilo izvana bilo je uglavnom lako naoružanje, kao što su AK 47 ili RPG -7, i nešto teže oružje, Dushka strojnice koje su se tu i tamo pojavljivale. Streljivo je problematično u Siriji, što znači da je i to bio razlog da se zapitate zašto se sada tako bezbrižno koristi naoružanje za M60 i ostalo oružje.

Može se čuti i da je oružje iz Hrvatske završilo u Libiji, a onda da je nakon revolucije u Libije prodano dalje, u Siriju. Je li ta opcija realna?

- Libija je i dalje važna za opskrbu novog oružja, kao što sam i rekao u tekstu. Ipak, zašto se onda sada koristi samo naprednije oružje, godinu i više dana nakon što se koristilo lakše naoružanje? Što ih je zadržavalo? Jer, ako je ovo oružje prodano Gadafiju još u vrijeme Jugoslavije ili kasnije Hrvatske, onda je ono bilo nagomilano puno prije libijske revolucije pa nije postojao problem njegove dostupnosti, a ovo se odjednom pojavilo.

Cameronov obrat

Konačno, spominje se još jedan scenarij. Mogućnost da se pobunjenici u Siriji naoružavaju iz Hrvatske uz blagoslov SAD-a jer je Hrvatska vojni partner Americi pa je pristala biti posrednik u tom procesu. Što vi mislite o tome?

- To bi mogao biti slučaj, moguće je da Sjedinjene Države nadgledaju cijeli proces, ali zašto bi onda sve informacije iz Bijele kuće govorile da je Obama blokirao pokušaj većine vojnog osoblja da naoružaju umjerenu opoziciju? Cilj naoružavanja je ojačati dobre dečke u Siriji jer želite ojačati američki utjecaj u postasadovskoj državi. Ako to radite tajno, onda nema smisla to činiti jer se ne zna tko stoji iza svega. Puno bi me manje iznenadilo da Velika Britanije orkestrira s ovim naporima jer je Whitehall već pokušavao okončati EU embargo na oružje za Siriju. Posjet Davida Camerona izbjegličkom logoru Zaatari prije nekoliko mjeseci promijenio je njegovo stajalište. Sad stanje u Siriji vidi kao novi bosanski ili kosovski sukob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 09:31