PRESUDA U OHIU

Osuđen američki Hrvat Anthony Raguz: Dobio 14 godina robije jer je Hrvatima ukrao 70 milijuna dolara

Anthony Raguz, predsjednik Hrvatske savezne kreditne zadruge Svetog Pavla iz savezne države Ohio, proglašen je krivim za bankovnu prevaru, pranje novca i korupciju.

Za svoje malverzacije osuđen je na 14 godina zatvora. Tijekom suđenja priznao je da je kriv i svojim iskazima u istrazi doveo do podizanja optužnica protiv više od 20 ljudi umiješanih u skandal.

Prevarenim štedišama te zadruge morat će vratiti 71,5 milijuna dolara. Raguz je optužen da je između 2000. i 2010. godine za 300 vlasnika računa u zadruzi odobrio više od tisuću nezakonitih zajmova vrijednih 70 milijuna dolara koji nisu imali nikakvo jamstvo, ali su se u izvješćima slanim National Credit Union Administration prikazivali kao osigurani.

Pritom je Raguz od članova zadruge bez imovine, prihoda ili zaposlenja kojima je odobrio stotine zajmova primio oko pola milijuna dolara mita kako bi sve prikazao urednim, a nezakonito stečen novac prao je izdavanjem čekova vrijednih više od 370.000 dolara plativih kompaniji The Vanguard Group.

Afera s hrvatskom štednom zadrugom u Ohiu izbila je početkom 2010., kad je otkrivena masovna prevara zbog koje je ta ustanova naših iseljenika pretrpjela štetu od oko 170 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 10:22