PROTIV DUHANSKOG DIMA

Ostojić najavio tvrd stav: Slijedi stroga provedba Zakona o zabrani pušenja, cijena cigareta ide u nebesa!

Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je oštre mjere protiv pušenja, uključujući i poskupljenje cigareta, piše Vjesnik .

Ostojić je već isticao kako će za njegova mandata ministarstvo uvesti potpunu provedbu Zakona o zabrani pušenja, a svoj stav je opravdao visokim brojem umrlih od raka pluća u Hrvatskoj.

Kao jednu od najboljih mjera za smanjenje broja pušača navodi se upravo povećanje cijene cigareta.

- Tu su mjeru primijenile skandinavske zemlje i drastično se smanjio broj pušača, pogotovo među mlađom populacijom - izjavio je predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora Neven Miculinić, liječnik iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac. On navodi kako se broj ovisnika o cigaretama u muškoj populaciji smanjio za 30 posto, ali broj ovisnika među tinejdžerima samo raste. Upravo zbog toga, smatra Miculinić, potreban je stroži zakon, kao i edukacija mladih.

Posebno je važno, naglašava, zaštititi i pasivne pušače, a Miculinić je otkrio kako je broj oboljelih od raka pluća gotovo jednak broju umrlih.

Najavljeno poskupljenje cigareta dijelom bi financiralo skupo plaćanje lijekova oboljelih od raka pluća.

- Kutija lijeka za liječenje raka pluća košta 20.000 kuna, što znači da se godišnje taj iznos penje na 240.000 kuna, a u većini slučajeva liječenje traje oko tri godine te se dolazi do cifre od 720.000 kuna. Stoga bi oporezivanje cigareta, osim u smanjenju broja pušača, bilo iznimno korisno u pomoći oboljelima - zaključuje Miculinić.

Dok bi cijena cigaretama narasla, stručnjaci naglašavaju kako bi pozitivan učinak imala praksa koja je već uvedena u drugim zemljama - izdavanje flastera i drugih pomoćnih sredstava za odvikavanje od pušenja putem recepta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:41