KADROVSKE PROMJENE

Ostojić najavio NOVI ZAKON: Vidjet ćemo što napraviti s 80-ak 'Karamarkovih generala'

Ranko Ostojić je kazao kako će se u narednih mjesec dana znati i tko će doći na koju poziciju u MUP-u

ZAGREB - Odjel za hladne slučajeve, za neriješena najteža kaznena djela, efikasniji model osiguranja policijskih zgrada, ali i veleposlanstava, ali i efikasniji ustroj policije, izmijenjeni zakon i uredbe, ali i zadržavanje dobrih rješenja. To su neki od naglasaka prvog brifinga Ranka Ostojića, novog ministra unutarnjih poslova koji je najavio kako se nada da će suradnja MUP-a i medija biti otvorenija, dakako u okviru zakona.

Jedno od prvih pitanja koje je Ostojiću bilo postavljeno bilo je o tome hoće li za organe gonjenja i njega osobno test biti slučaj: Kamensko obzirom da su i on i ministar pravosuđa Orsat Miljanić ili bili zaposleni ili vodili sporove za EPH na što je Ostojić odgovorio:

- Radit ću prema hrvatskim zakonima - kratko je odgovorio.

Ostojić je kazao kako će se u narednih mjesec dana znati i tko će doći na koju poziciju u MUP-u, ali da oni koji će otići ili doći, to neće doznavati iz medija, kao što je on doznao da će biti smijenjen sa mjesta ravnatelja policije. Kazao je da broj od sedam savjetnika nije u financijskom smislu preveliko opterećenje, ali da se to mjesto isto tako ne treba shvatiti tako da se ništa ne radi.

U hitnu proceduru će ići i već je pripremljen zakon o javnim okupljanjima kojim bi se trebalo dozvoliti ponovo prosvjedovanje na Markovu trgu. No, Ostojić ne smatra spornim nabavljanje opreme za suzbijanje prosvjeda jer se ranije događalo da su policajci zbog neodgovarajuće opreme bili ozljeđivani. Na pitanje što će biti sa natječajem na razini zamjenika ravnatelja do zapovjednika postaja Ostojić je odgovorio:

- Taj će interni natječaj biti poništen u skladu sa zakonom - kazao je novi ministar policije.

Što se tiče uredbe o promaknuću tzv. “policijskih generala” Ostojić je najavio da će se vidjeti kako će se to riješiti novim organizacijskim ustrojem i rasporedom. Kazao je da MUP funkcionira kao stabilan sustav bez obzira na promjene na njegovu čelu, da se određene operacije u tijeku, te je najavio da će policija i dalje biti puni servis tužiteljstva.

Što se tiče tzv. Odjela za hladne slučajeve ako će se tako zvati radit će ga po uzoru na londonsku Metropolitan Police, jer postoji veliki broj teških zločina koji su ostali neriješeni.

Najavio je i mogućnost promjene sustava obrazovanja policajaca. Najavio je da će se razmotriti može li i detaljni pregled koji novinari i snimatelji prolaze na ulazu u MUP i ravnateljstvo bit “mekši” i primjereniji.

Službeno vozilo sigurno za povjerljive razgovore

Novom ministru policije tehnika MUP-a već u petak obavila je i jedan sigurnosni posao. Službeni Audi kojim će se koristiti ministar Ostojić prošao je tzv. protuprislušni pregled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 17:04