VELIKA AKCIJA USKOK-a

'OŠTETILI SU BANKU ZA 38 MILIJUNA KUNA' Uhitili majku i dva brata šefa Karlovačke banke Sandija Šole!

 Arhiva CROPIX

20:09 NOVO Hrvatska narodna banka (HNB) upoznata je s akcijom DORH-a i USKOK-a koja obuhvaća neke dioničare i bivše članove Uprave Karlovačke banke d.d. u istrazi u vezi s počinjenjem više kaznenih dijela zloupotrebe položaja i ovlasti i udruživanja u zajedničko djelovanje osumnjičenih za nanošenje štete za banku u iznosu od oko 38 milijuna kuna, priopćeno je danas iz HNB-a.

"Hrvatska narodna banka prati razvoj događaja vezanih za istragu, komunicira s DORH-om i Upravom Karlovačke banke d.d. Prema tim saznanjima, spomenuta akcija odnosi se na zbivanja koja nemaju neposrednog utjecaja na iskazano knjigovodstveno stanje Karlovačke banke d.d. kao ni na sustav korporativnog upravljanja u banci", navodi se u priopćenju.

-----------------------------------

16:20 NOVO U velikoj, mjesecima pripremanoj akciji USKOK-a i policije, uhićene su odgovorne osobe Karlovačke banke i njihovi pomagači zbog sumnje da su iz te banke kroz visokorizične kreditne plasmane izvukli više od 200 milijuna kuna. I to mahom stavili u vlastiti džep ili iskoristili za poslovanje svojih privatnih tvrtki.

Policija je u srijedu ujutro pokucala na vrata prvoosuminjčenoj Mariji Šoli, majci najvećeg dioničara Karlovačke banke Sandija Šole, koja je i sama na funkciji prokuristice i savjetnice Uprave Karlovačke banke.

Osim nje, osumnjičena su i njezina tri sina, Sandi, Petar i Tomislav Šola, s time da Sandi Šola nije uhićen jer je kao predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza otputovao s Zagrebom CO u Makedoniju na finale four SEHA lige.

Od osoba iz krugova HRS-a doznajemo da je Šola, čim je dobio informaciju da ga hrvatska policija traži, rezervirao prvi let iz Skoplja za Zagreb. Osim četvero članova obitelji Šola, policija je privela još četiri osobe.

'Depoziti građana i pravnih osoba nisu ugroženi'

KARLOVAC - Karlovačka banka kao i sve ostale banke i druge financijske institucije, u skladu sa zakonskim obvezama, istražnim organima daje zatražene informacije kada ih oni zatraže u skladu sa zakonom. Pritom nemamo informacije o kakvim se istražnim postupcima i kojim osobama radi. Što se tiče uhićenja gospodina Sandija Šole, za sada nemamo takvih informacija zbog čega Uprava Karlovačke banke ne može komentirati slične napise ili upite - reagirali su iz Karlovačke banke na medijske napise o policijskoj istrazi koja se vodi u njihovoj kući i to, kako kažu, "radi točnog informiranja javnosti i s ciljem da spriječe bilo kakvo daljnje prozivanje i spominjanje Karlovačke banke u negativnom kontekstu".

Naglašavaju da je "postavljena nova Uprava Karlovačke banke d.d., koja je preuzela vođenje Banke u rujnu 2012. godine i koja do tada nije bila zaposlena ili dioničar Karlovačke banke d.d."

- Uprava u skladu sa zakonskim obvezama surađuje s Hrvatskom narodnom bankom, koja je nadzorno i regulatorno tijelo te je kontinuirano angažirana na ispunjavanju svih zakonskih i podzakonskih uvjeta, kao i ostalih postavljenih zahtjeva od strane HNB-a - priopćio je glasnogovornik Karlovačke banke Marijan Bakić.

U banci se nakon uhićenja članova obitelji Šola očigledno boje povlečenja depozita njihovih komitenata, pa usput informiraju javnost da "Uprava Banke priprema redovitu godišnju skupštinu dioničara Banke na kojoj će se predložiti donošenje odluka kojima će se dodatno pojačati kapital i stabilnost Banke, a koje će dodatno pojačati poziciju Banke na tržištu i uspješnost njenog poslovanja".

- Ponovno naglašavamo da sigurnost depozita fizičkih i pravnih osoba uloženih u Karlovačku banku d.d. ničim nije ugrožena - kažu u Karlovačkoj banci, a pretpostavlja se da će baš o tome pričati na tiskovnoj konferenciji zakazanoj za četvrtak u 10.30 sati.

---------------------------------------------

KARLOVAC - Tek po dvije crne Škode, jednoj limuzini, a drugoj karavan, parkirane ispred zgrade Uprave Karlovačke banke, moglo se naslutiti da policijski istražitelji češljaju poslovanje ove novčarske ustanove.

Automobili su imali karlovačke registracijske oznake, na jednom smo s unutarnje strane vjetrobranskog stakla zamjetili rotirajuće policijsko svjetlo, a drugo vozilo je na vjetrobranskom staklu imalo policijski grb. Nakon nekoliko sati, u 15 sati, jedan policijski istražitelj odvezao se u crnoj limuzini.

U Karlovačkoj banci nisu imali službenih saznanja o istrazi koja je bila u tijeku.

U PU karlovačkoj također nisu željeli komentirati slučaj, već su nas uputili na Zagreb, direktno u Ministarstvo unutarnjih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 03:29