EUROPSKA ISKAZNICA

Osobe s invaliditetom na kućnu adresu će dobiti novu iskaznicu s nizom povlastica u cijeloj EU

Do sada je povlasticu imao moj automobil, a ne ja, što je nevjerojatno, kaže B. Barišić

Nove iskaznice

 Vlado Kos/Cropix

Oslobođenje od plaćanja cestarine na autocestama, kao i godišnje naknade za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji vozila, pravo na povlasticu u željezničkom putničkom prijevozu od 75 posto od redovne prijevozne cijene vozne karte za četiri putovanja godišnje te na besplatnu vožnju pratitelja kada se osoba s invaliditetom koristi ovom povlasticom, kao i četiri putovanja godišnje s popustom od 75 posto od redovite prijevozne cijene vozne karte za osobu s invaliditetom koja ispunjava kriterije iz Zakona na svim linijama u pomorskom prometu te besplatna vožnja za pratitelja kada se osoba s invaliditetom koristi ovom povlasticom, prava su koja će osobe s invaliditetom ubuduće olakšano i objedinjeno koristiti putem Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom.

Objedinjene Nacionalna i Europska iskaznica

Riječ je o preko 2 milijuna eura vrijednom projektu MOSI, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u partnerstvu s Agencijom za komercijalne djelatnosti, koja je operativni realizator projekta, a sredstva su osigurana iz NPOO-a, dakle iz Europske unije. Uz Nacionalnu, korisnici ovih povlastica na istoj će iskaznici, na njezinoj poleđini, imati i Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, s kojom mogu ostvarivati prava u ostalim zemljama EU, u skladu s tamošnjim zakonima i pravima osoba s invaliditetom u području turizma, kulture, sporta... Dodatno, projekt uključuje i izradu posebne Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom.

- Ovo nije samo izdavanje javnih isprava, jer se iza projekta krije inovativan, suvremen i kompleksan IT sustav koji je temelj za izdavanje ovih javnih isprava, koji bi trebao osigurati osobama s invaliditetom ostvarivanje njihovih prava na povlastice, kazao je Mateo Crnković, voditelj projektnog tima AKD-a na predstavljanju ovog projekta i edukaciji o samome projektu održanoj u Osijeku.

image

Mateo Crnković, voditelj projektnog tima AKD-a

Vlado Kos/Cropix
image

Predstavljanje projekta, nove iskaznice

Vlado Kos/Cropix

Riječ je, dakle, o povlasticama u području prometa, konkretno u željezničkom, pomorskom i cestovnom putničkom prometu, a prema Crnkovićevim riječima AKD je do sada izdao i na kućne adrese osoba koje imaju prava na ove povlastice poslao oko 60.000 Europskih i Nacionalnih iskaznica te oko 40.000 iskaznica za parkiranje. Drugim riječima, osobe s invaliditetom koje ostvaruju spomenute povlastice prema zakonom utvrđenim kriterijima ne moraju ništa same poduzimati po tom pitanju, jer AKD ima ovlast da iz Registra osoba s invaliditetom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i drugih relevantnih registara, kao što je evidencija MUP-a, povuče podatke o tim osobama, izradi im iskaznice i pošalje na kućne adrese. Stoga je važno da korisnici ažuriraju svoje podatke u Registru osoba s invaliditetom kontaktiranjem na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a uvjet za izdavanje je prebivalište u Republici Hrvatskoj.

image

Mato Lukić, župan osječko-baranjski

Vlado Kos/Cropix

Povlastica za osobu, a ne za automobil

- Prošli tjedan mi je stigla iskaznica i ugodno sam bio iznenađen s ovom hvale vrijednom akcijom, jer smo imali jako puno problema s ostvarivanjem svojih prava, a neki ih imaju i danas, dok još vrijede one stare iskaznice za parkiranje. Njih, naime, posjeduju i invalidi nižih skupina, pa čak i neke osobe koje nisu invalidi, ali su do njih mogle doći. Napokon je to sada regulirano, rekao je Borislav Barišić, predsjednika Saveza udruga dragovoljaca HOS-a i 100-postotni invalid druge skupine, koji je na još jednom plastičnom primjeru pokazao s kojim su se problemima suočavale osobe s invaliditetom.

- Do sada je povlasticu imao moj automobil, a ne ja, što je nevjerojatno. Znači, ja ako nemam automobil, a idem u Zagreb na liječenje morao sam platiti cestarinu. Nije moj automobil 100-postotni invalid, nego ja i ovime se ispravlja jedna velika nepravda koja se dugo prema nama činila i zbog koje smo imali puno problema. Morali smo obilaziti razne ustanove i institucije, ispunjavati zahtjeve, tražiti prava, neki od nas i ne vide dobro, pa moramo tražiti i voditi sa sobom ljude koji će nam pomoći ispuniti zahtjev... Napokon se netko sjetio da se to riješi institucionalno i da mi više ne moramo obilaziti šaltere i sami tražiti ono što nam po zakonu pripada, istaknuo je Barišić.

Projekt je pohvalio i Mato Lukić, župan osječko-baranjski, koji je istaknuo kako je "svaka aktivnost za unapređenje života i prava osoba s invaliditetom dobro došla."

- Osječko-baranjska županija pridaje veliku pozornost osobama s invaliditetom i njihovoj skrbi, pri čemu puno radimo da ojačamo civilni sektor za osiguranje što više dostupnih usluga osobama s invaliditetom, kao i ostvarivanje njihovih prava, rekao je Lukić.

image

Mato Lukić, župan osječko-baranjski

Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image

Predstavljanje projekta

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:09