VESNA ŠKULIĆ

‘Osoba koja me napala je samo posljedica. Nema političke volje da se riješi status osoba s invaliditetom‘

‘Zakon o osobnoj asistenciji najavljen je za početak sljedeće godine, ali sumnjam da će tada biti donesen‘, kaže Vesna Škulić


Vesna Škulić

 Ronald Goršić/Cropix

Vesna Škulić, bivša SDP-ova saborska zastupnica, bez ustezanja kaže kako je Irenu Dubnicu kao osobnu asistenticu angažirala preko oglasa i na "crno".

- Nažalost, država još nije donijela zakon o osobnoj asistenciji. Najavljen je za početak sljedeće godine, ali sumnjam da će tada biti donesen. Koliko se samo novca odlijeva iz države zbog onih koji na ‘crno‘ skrbe o osobama s invaliditetom, jer nisu nigdje prijavljeni. Nažalost, nikad nije bilo političke volje da sustav kvalitetno riješi status osoba s invaliditetom i ne provode se ni oni protokoli koje je država već usvojila. Irena je samo posljedica - kaže nam ogorčena Vesna Škulić.

Poruke mržnje

Zgrožena je porukama mržnje i komentarima u nekim grupama na društvenim mrežama, pa nam tako pokazuje prepisku u Facebook grupi "Njegovateljice bez EU, ponuda i potražnja posla".

Između ostalih, A. S. tako piše: "Zamolite je da skoči kroz prozor!". B. P. odgovara: "Najbolje imam ja ideju, cijanida sa sobom uvijek nosit. Kap, dvije i riješiš situaciju".

Vesna Škulić pokazuje nam te uvredljive poruke u grupi. Nije ravnodušna na njih. Podsjećanje na događaj od 14. lipnja i dalje je za nju stresan. Sada je sasvim uvjerena da je Irena Dubnica pomno isplanirala nedjelo.

- To je nevjerojatno, ona je do detalja sve isplanirala. Skinula je špagu kojom mi Ups, labrador koji je moj radni pas i u vlasništvu je grada i države, otvara vrata i zaključala vrata - prisjeća se gotovo četiri mjeseca od dramatične večeri. Sama kaže kako taj dan po ničemu nije slutila da će proživjeti pravu dramu.

Sustavno rješenje

- Ovo je jedna od situacija za koje čujete da se događaju nekome drugome i borite se da se ne dogode vama. Dok sam još bila u politici, kroz zastupnički mandat, radeći u Ministarstvu socijalne skrbi i institucijama koje su se bavile politikama do donošenja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koju je ratificirao i hrvatski Sabor za Vlade Ive Sanadera, štiteći jednu cijelu populaciju koje je puno u ovoj zemlji i svake godine sve više. Vi branite druge ne razmišljajući da ćete jednog dana i sami postati žrtva - kaže na kraju Vesna Škulić.

I još jednom apelira da država sustavno riješi status osoba s invaliditetom.

Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uputili smo upit u kojoj je fazi izrada Zakona o osobnoj asistenciji, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor. Objavit ćemo ga kad ga dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 05:22