RASULO?

Osipanje HSS-a dovelo je do prevrata većine u Zagrebačkoj županiji. 'HSS-u članarinu plaća samo 2000 članova. I taj broj sigurno neće rasti...”

 
 Damjan Tadic / CROPIX

- Očekujem da će aktivno članstvo u HSS-u ostati malobrojno. Broj onih koji će plaćati članarinu neće prelaziti njih 2000 - kazao je Branko Hrg, bivši predsjednik HSS-a i prvi koji je napustio stranku pošto je vodstvo u njoj preuzeo Krešo Beljak i preveo HSS iz desne koalicije u lijevu, predvođenu SDP-om.

Hrg je komentirao novi val odlazaka iz HSS-a koji je, zasad, zaokružila Jasminka Mataušić, vijećnica u skupštini Zagrebačke županije iz HSS-a. Njezin politički manevar čini se kao odlučujući u procesu HDZ-ova preotimanja vlasti u županiji.

Ne zna se broj

A čin je uslijedio odmah nakon što je član Predsjedništva HSS-a i predsjednik Dubrovačko-neretvanskog županijskog odbora Stipe Gabrić Jambo javno obznanio da napušta HSS. Sa strankom se oprostio nakon što je prozvao Beljaka radi približavanja Mostu i od njega povratno dobio zahtjev za očitovanje.

- Svom predsjedniku želim plodonosan rad i što tješnju i plodonosniju suradnju s Petrovom i Grmojom. S Grmojom koji je poručio da svi sakriju automobile u Metkoviću kako ih Beljak ne bi obio. Beljak je prvo glumio Milanovića, a sada glumi Bernardića - riječi su kojima se Jambo oprostio od HSS-a i predsjednika stranke Beljaka.

Još 2011. godine HSS se hvalio s više od 50.000 članova (evidentirano je bilo njih 51.774), da bi se nakon revizije članstva 2014. godine ta brojka smanjila na nešto više od 45.000. Koliko HSS-ovaca ima danas, nismo doznali. Staro vodstvo nema pristup podacima, a od novog se taj podatak ne može doznati.

Na pitanje o masovnom napuštanju stranke njezin predsjednik Beljak kaže da je situacija u stranci bolja nego što je bila u proteklih 15 godina.

- HSS se nije raspao, a rejting mu je bolji nego što je bio - kazao je Beljak, a na pitanje odlazi li nakon Jasminke Mataušić, kako se spekulira, još netko iz HSS-a na HDZ-ovu stranu, odgovorio je “da ne može znati koga je sve kupio HDZ”.

Osobni motivi

- Marijana Petir najvjerojatnije je jedina koja ima ideološki problem s političkim smjerom stranke, a razlozi svih ostalih, od Branka Hrga, Darka Korena iz Križevaca, Nenada Matića iz zagrebačke organizacije, Stipe Gabrića Jamba pa do Jasminke Mataušić i drugih koji su otišli su iz HSS-a, u sasvim su drugim, osobnim motivima - kaže Beljak i najavljuje da će danas održati konferenciju za novinare na kojoj će reći nešto više o previranjima u HSS-u zagrebačke županijske organizacije. Navodi samo da su stajališta župana Stjepana Kožića ista. Time, naime, parira izjavama koje dolaze iz HDZ-a prema kojima preuzimanjem većine u Zagrebačkoj skupštini HDZ-ovci ne namjeravaju rušiti župana Kožića, nego će ga podržati jer su i prije, dok je HSS bio HDZ-ov koalicijski partner, s njim surađivali dobro.

Dogodi li se da Jasminka Mataušić ne ostane jedina od devet HSS-ovih vijećnika koji će prijeći na HDZ-ovu stranu, to bi moglo ozbiljno utjecati na koaliciju HSS-a i SDP-a na nacionalnoj razini. HSS u Saboru ima pet zastupnika koji su izabrani na SDP-ovoj listi, no više puta se postavljalo pitanje njihove lojalnosti lijevom savezu. Prvi put kad je HSS odlučio dati povjerenje Andreju Plenkoviću da formira Vladu, a drugi put nedavno, kad se na glasanju o SDP-ovoj inicijativi za opoziv Vlade zbog Agrokora ni jedan HSS-ov zastupnik nije pojavio na glasanju.

Nezadovoljstvo

- Mislim da saborski zastupnici sada neće napustiti HSS, ali to koliko će se držati zajedno ovisi o opstanku koalicijskog sporazuma između SDP-a i HSS-a. U SDP-u se može čuti da sve više vlada nezadovoljstvo tim koalicijskim sporazumom, a ako bi došlo do njegova razvrgavanja, to bi moglo izazvati negativne reakcije HSS-ovih zastupnika - prognozira bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Gašenje ogranaka, prelasci u HDZ

Branko Hrg otišao je iz HSS-a u srpnju 2016. nakon što je Beljak uveo stranku u Narodnu koaliciju predvođenu SDP-om.

U svibnju 2016. izlazak iz HSS-a objavila je Vlasta Hubicki, nekadašnja županica Krapinsko-zagorske županije, prva županica u Hrvatskoj.

U rujnu je suspendiran križevački župan Darko Koren i predsjednik gradske organizacije HSS-a Križevci Tomislav Katanović. Križevački HSS ima oko 790 članova i bio je jedan od jačih uporišta stranke u Hrvatskoj. Obojica su izašli iz stranke i povukli za sobom brojne članove.

U listopadu prošle godine, uoči unutarstranačkih izbora, bilo je suspendirano 90 članova, a među njima i Marijana Petir. Suspenzija je bila korak prema izlasku iz stranke.

U siječnju ove godine HSS napušta suspendirani član HSS-a Nenad Matić i još 15-ak predsjednika gradskih četvrti grada Zagreba. Kao razlog su naveli da su nezadovoljni načinom upravljanja predsjednika HSS-a Kreše Beljaka.

U veljači ove godine deset organizacija HSS-a s područja Splitsko-dalmatinske županije, koje okupljaju oko tisuću članova, objavilo je da prestaju djelovati jer su nezadovoljni politikom predsjednika HSS-a Kreše Beljaka. Gašenje su objavile organizacije Klis, Makarska, Milna, Podbablje, Selca, Sinj, Solin, Split i Vrgorac. Prije toga, u svibnju prošle godine, splitski HSS napustilo je oko 300 članova.

U veljači ove godine 12 dotadašnjih dužnosnika Gradskog odbora HSS-a Osijeka prešlo je u HDZ. Među njima i predsjednik GO HSS-a Osijek, Mario Turalija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 01:20