UHITILI KRIVOG?

OPTUŽEN ZA PIROMANIJU 'Zatvorite me ako vam treba krivac za požare - odmorit ću dušu nekoliko mjeseci!'

'Na požarište je iz radoznalosti otišlo cijelo selo, pa tako i ja, a kada su me najednom opkolili specijalci, nije mi bilo jasno što se događa'
 JURE MIŠKOVIĆ / CROPIX I ZVONIMIR BARIŠIN / CROPIX

- Nisam piroman i nemam nikakve veze sa onim za što me se optužuje. Pravedan sam, a ako nekome treba krivac, onda neka me zatvore, spasit će me da odmorim dušu nekoliko mjeseci - kazao je 52-godišnji Ante Baričević zvani Ćane ispred mjesne trgovine u Donjoj Slivnici novinarki nakon što je pušten iz policije koja ga je pod sumnjom da je podmetnuo požar uhitila u nedjelju na požarištu u Kneževićima, piše Slobodna Dalmacija.

Ćanu su na požarištu iznenada okružili specijalci nedugo nakon što je pilot kanadera dojavio da se ispred vatrogasaca kreće osoba koja pali serijske požare. Iako je nakon njegova uhićenja i dvodnevnog boravka u policiji, kriminalističkom istragom potvrđeno da je izazvao požar u Kneževićima i još dva manja požara na istom području , zbog čega je dobio kaznenu prijavu, 52-godišnjak tvrdi kako je lažno optužen. Kaže kako je u vrijeme kada je požar buknuo, baš kao i danas, bio na klupi ispred trgovine i pio pivo.

Mještani Kneževića tvrde da Čane nije kriv

- Na požarište je iz radoznalosti otišlo cijelo selo, pa tako i ja, a kada su me najednom opkolili specijalci, nije mi bilo jasno što se događa. U policiji su mi odmah rekli da znaju da ja nisam potpalio požar, ali da ih zanima zbog čega sam bio tamo. Sve sam objasnio, a ako oni i dalje misle da sam kriv, neka to dokažu kako treba - ispričao je 52-godišnjak koji u obiteljskoj kući u Donjoj Slivnici živi s majkom i ocem. Iako je bivši ratni dragovoljac, nezaposlen je i nema nikakva primanja. Živi, kaže, od pomoći prijatelja i povremenog obavljanja seoskih poslova za mještane.

- Tvrdnja da me je netko nagovorio da potpalim vatru nije istinita. Nisam ja maloljetan da me netko može na nešto nagovoriti, niti bih to učinio - kaže Baričević, a njegovu priču potvrđuju i mještani Kneževića koji su još jučer zbrajali štetu od dva požara koji im je umalo zahvatio kuće. Svi oni tvrde kako bi sigurno odmah prijavili osobu koju bi vidjeli da pali požar, ali da Ćanu nitko nije vidio da to i čini.

Šime Beretin: Za sve je kriv Ivo Sanader!

- Čuli smo da je Ćane na požarište dovezen automobilom tek nakon što je izbio požar. Ako nije kriv, neka je pušten. Nitko se ne može držati bez dokaza. Nitko od nas ga nije vidio da pali požar, a budite sigurni da nikog ne bismo krili - kazao je Živko Knežević kojem je vatra u nedjelju doslovce došla do kućnog praga. U vrijeme izbijanja požara on i supruga su bili u Zagrebu, a vatru su gasila njegova dva sina.

- Bilo je strašno. Puhao je jaki vjetar, a šiške su frcale okolo i širile vatru. Vatra je došla odmah na domak kuće. Srećom, nitko nije stradao - govori Živko Knežević. Slično kao i drugi mještani kaže kako se ne boji piromana jer smatra da su to priče koje “ne drže vodu”. Većina odgovornim za izbijanje vatre drži lokalna lovačka društva. Kažu kako lovci hoće promijeniti smjer kretanja divljih svinja zbog čega izazivaju požare.

- Ćane je tu najmanji problem, no nije na nama da pronalazimo krivce - pojašnjava Davor Knežević. Na požarištu u Kneževićima, gdje su jučer djelatnici “Elektre” popravljali dalekovode spaljene požarom, igrom slučaja našao se i Šime Beretin iz Radovina koji je još 2007. godine, zajedno s rođakom Denisom, uhićen i optužen za podmetanje pet požara upaljačem kako bi ovcama omogućili ispašu. Suđenje na Županijskom sudu u Zadru još nije završilo. - Za sve je kriv Ivo Sanader. U to vrijeme, kada su u Hrvatskoj buktjeli požari, izvodio je predstavu kako bi prikrio neke druge stvari.

U toj smo se drami, nažalost, našli ja i moj rođak koji boluje od epilepsije. Zaskočili su nas i zatvorili, a sutradan smo bili na svim naslovnicama kao “piromani koji pale Hrvatsku“. Mog bolesnog rođaka, koji je, kada je priveden bio alkoholiziran tri dana, takvog su ispitivali. Trebao im je krivac i prisilili su ga da kaže da sam ga ja nagovorio da podmetne požar. Mi to nismo učinili, a nadam se da ćemo to uspjeti dokazati na sudu - ispričao je jučer na požarištu u Kneževićima danas 42-godišnji Šime Beretin, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 01:01