PLJAČKA PLINA

Oporba u Saboru dogovarala aktivnosti o INA-i: ‘Opet ćemo postaviti pitanje na koje vladajući ne žele odgovoriti‘

Nikola Grmoja (Most) izvijestio je da su dogovorili nekoliko oporbenih aktivnosti

Peđa Grbin i Nikola Grmoja

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska oporba u srijedu se ponovno sastala u Hrvatskom saboru kako bi dogovorila daljnje aktivnosti vezane uz raspravu o "pljački u Ini", traži izvješća o trgovanju plinom te najavljuje raspravu o Ini i na saborskom Antikorupcijskom vijeću.

Nakon izbijanja afere s preprodajom plina u Ini predstavnici 11 klubova zastupnika dogovorili su zajedničko djelovanje vezao uz tu aferu i redovito održavaju sastanke kako bi ta tema došla na raspravu sjednice Sabora.

Peđa Grbin (SDP) izvijestio je da su se na sastanku oporbe dogovorili kako će ponovno tražiti odgovor na pitanje na koji se način trguje hrvatskim plinom i je li točno da se plin prodavao u bescjenje, a onda su ga druga poduzeća u Hrvatskoj plaćala višestruko više.

"Vladajući na to ne žele odgovoriti", ustvrdio je Grbin, dodavši da će zbog toga službeno uputiti zahtjev u proceduru kojim će tražiti da im se to dostavi. Kaže kako je "na Gordanu Jandrokoviću i Andreju Plenkoviću da odluče hoće li to zavlačiti ili ćemo napokon istjerati stvari na čistac".

Klub SDP-a sutra će podnijeti amandman na Zakon o PDV-u kojim traži da se smanji PDV na struju dok traje energetska kriza jer mnogi građani nemaju pristup drugim energentima nego se moraju grijati na struju. Moramo pomoći i građanima Dalmacije koji nisu u dosegu Vladinih mjera, rekao je Grbin.

Nikola Grmoja (Most) izvijestio je da su dogovorili nekoliko oporbenih aktivnosti kojima, kaže, "žele upozoriti kakva se epska pljačka dogodila u Ini i pronaći način kako upozoriti na korupciju koja se ne događa samo u toj tvrtci nego u svim našim državnim tvrtkama". Zato će opozicija skupiti potpise za izvješće HERA-e i osigurati raspravu u Saboru, rekao je.

Dogovorili smo da ćemo i u Antikorupcijskom vijeću otvoriti pitanje korupcije ne samo u Ini nego u svim našim javnim tvrtkama i pozvat ćemo ljude koje imaju određena saznanja o Ini, ali i one koje se optužuje za stanje u Ini, rekao je Grmoja, dodavši da pri tome "misli na bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, aktualnog Davora Filipovića, kao i članova Uprave i NO-a Ine".

Najavio je i da Most ide s prijedlogom paketa pomoći građanima koji se tiče poreznog rasterećenja rada, smanjenja poreza na dohodak s 20 na 15 posto, povećanja neoporezivog dijela plaće na pet tisuća kuna, smanjenja PDV-a na električnu energiju na pet posto. Napominje da su potrebne i dodatne subvencije poduzetnicima i obrtnicima za cijene energenata, kao i pomoć umirovljenicima jer, kaže, znamo da je inflacija puno veća nego što službeno govore te jedinstveni dječji doplatak.

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) ponovio je da će iskoristiti sve mehanizme koje im daje Poslovnik kako bi govorili o korupciji, klijentelizmu i načinu na koji se upravlja zemljom. „Bez antikorupcijske revolucije jednostavno kao zemlja ne možemo dalje”, poručio je.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) podsjeća da je za petak sazvana sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo na kojoj će HERA i HROTE podnijeti izvješće o plinskom poslovanju Ine. „Na toj sjednici želimo dobiti odgovore, a želimo da se o Ini, problemu plin i svemu ostalom raspravlja i na plenarnoj sjednici”, poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:14