‘FOLKLORNI IZRIČAJ‘

Oporba se obrušila na DP zbog odbacivanja kaznene prijave protiv Plenkovića: ‘To sam očekivao. Je li mi laknulo? Ni da ni ne‘

Uskok je izvijestio da je odbacio kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja, trgovanja utjecajem i protuzakonitog ulaska migranata

Hrvatski sabor/Arhivska fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska oporba nazvala je u utorak političkim folklorom kaznenu prijavu koju je prije parlamentarnih izbora Domovinski pokret (DP) podnio protiv premijera Andreja Plenkovića s kojim su sada na vlasti, a danas ju je odbacio Uskok dok je DP najavio da će i dalje tražiti jači nadzor granica.

Uskok je u utorak izvijestio da je odbacio kaznenu prijavu koju je DP prije izbora podnio protiv Plenkovića zbog zlouporabe položaja, trgovanja utjecajem i protuzakonitog ulaska migranata uz obrazloženje da u prijavi nema bitnih obilježja kaznenih djela.

"Očekivao sam da će se to dogoditi. Tom kaznenom prijavom tada smo htjeli ponovno ukazati da se prema migrantima, odnosno ljudima koji neovlašteno prelaze granicu i uzrokuju nesigurnost naših državljana i koji bez zakonske regulative tumaraju Hrvatskom, da se trebaju tretirati na propisan način, u skladu sa Zakonom o nadzoru državne granice i da se državna granica krši", rekao je novinarima u Saboru predsjednik Kluba zastupnika DP-a Igor Peternel.

Peternel: ‘Ne odustajemo‘

To je zapravo, pojašnjava, bio jedan politički čin kojim se još jednom željelo ukazati na to da se zakoni ove zemlje trebaju poštovati. Nadzor državne granice je vrlo ozbiljna politička tema, mi smo specifično područje, kod nas je najveći pritisak i taj se problem, kaže Peternel ne smije minorizirati, nego treba realno o njemu razgovarati, uzimajući u obzir i ljudska prava.

S obzirom na to da je DP sada u vladajućoj koaliciji s HDZ-om, a prijavu protiv Plenkovića su podnijeli neposredno prije izbora, novinari su Peternela pitali je li s olakšanjem primio vijest da je prijava odbačena, na što je uzvratio da mu nije ni lakše ni teže nego je za to da su poštuju zakoni i da institucije rade pošteno i nepristrano svoj posao.

"Domovinski pokret od te teme neće odustati jer ako su građani nezadovoljni, osjećaju se nesigurno, ako im je ugrožena imovina, ako smatramo da treba mijenjati Zakon o azilu, onda svakako da ćemo na toj temi dalje insistirati, jer je to važna tema. I kroz Vladu, imat ćemo državnog tajnika, planiramo pojačati nadzor državne granice", najavio je Peternel.

Arsen Bauk (SDP) smatra da ni "DP nije vjerovao u tu kaznenu prijavu kad ju je podnio. Ovi su ga kao prijavili, a ovi su kao odbacili. Sada neka ih premijer prijavi zbog lažnog prijavljivanja", poručio je.

‘Folklorni izričaj‘

Prijavu je ocijenio potpuno nebitnom, kazavši "em su oni ušli u koaliciju, a prijavili su ih, em su ih ovi prihvatili u koaliciju, a bili su prijavljeni". To je bio dio folklornog izričaja i jednih i drugih pa se onda Uskok na to nadovezao, ocijenio je.

Za Sandru Benčić (Možemo!) to je bio politički potez, ali smatra da nije dobro koristiti instrument kaznene prijave da bi se politički poentiralo. Vjerojatno je Državno odvjetništvo zaključilo da više ni podnositelj prijave nema interesa kazneno goniti premijera Plenkovića, a pretpostavljam da nisu baš podnijeli prijavu koja bi bila utemeljena, ustvrdila je.

Miro Bulj (Most) rekao je da je DP dizao kaznene prijave protiv Andreja Plenkovića, govorio da je lopov i naglašavao njegovu anacionalnost te da slavi pad Vukovara zajedno sa Stanimirovićem i Pupovcem tako da ga, ističe, više ništa po tom pitanju ne iznenađuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 18:04