PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Oporba radi u dosluhu s Uskokovim optuženikom. Mi s njegovim uhićenjem i lopovštinom nemamo ništa‘

Sve radimo kako bismo omogućili bolju situaciju za građane i gospodarstvenike, istaknuo je premijer Plenković

Andrej Plenković

 Vanesa Pandzic/Cropix

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je danas da neće doći na sjednicu Antikorupcijskog vijeća jer u to vrijeme treba dati izviješće o radu Vlade i obratiti se Vrhovnom Vijeću Ukrajine, ali i da Vlada "ima svoju agendu".

- Sutra u 12 sati imamo godišnje izvješće o radu Vlade. Rezimirat ćemo strateška postignuća koja su iza nas, brojne aktivnosti obilježene vladinim snažnim intervenizmom u interesu zaštite ekonomskog i socijalnog statusa naših stanovnika i gospodarstvenika, rekao je premijer, a javlja HRT.

Istaknuo je kako će Vlada ovaj tjedan predložiti Hrvatskom saboru rebalans.

- Ministar zdravstva predstavio je koncept reforme zdravstva koji će do kraja tjedna krenuti u javno savjetovanje. Ministar Filipović predstavio je koncept zakona o trgovini koji će također ovaj tjedan ići u javno savjetovanje, rekao je.

- Imali smo sjednicu vlade. Produžili smo postojeće cijene naftnih derivata s obzirom da su cijene naftnih derivata poskupjele i da nije bilo intervencije vlade i dizel i benzin bi poskupjeli i to znatno. Sve radimo kako bismo omogućili bolju situaciju za građane i gospodarstvenike, istaknuo je premijer Plenković.

Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima.

- Rekao sam da smo mi vrlo uspješni oko vođenja socijalnog dijaloga sa sindikatima. Smatram da su naša dosadašnje postignuća napravili ogromni iskorak u odnosu na druge vlade i sindikati to itekako znaju. Nastavit će se razgovori sutra popodne i vjerujem da ćemo pronaći rješenje koje je prihvatljivo i proračunski održivo. Ponude koje su bile na stolu su bile dobre, a ako ih treba dodatno poboljšati, ja vjerujem da ćemo to učiniti, istaknuo je.

Na upit hoće li se uključiti u pregovore, rekao je da hoće, ali ne sutra.

- Uvijek se uključim. Oni su dio moje vlade, a mi djelujemo kao tim.

Kad je riječ o sutrašnjoj sjednici Antikorupcijskog vijeća premijer Plenković je izjavio: - Sutra imamo redoviti dogovoreni termin - raspravu o bitnom izvješću svih aktivnosti Vlade. Ja ću prije toga u 11 sati imati video obraćanje ukrajinskom parlamentu. Mi imamo svoju agendu, ako netko drugi ima svoju agendu širok mu put, nek se bavi sobom. Oko cijele te aktivnosti koja se svodi na nezakonit način djelovanja Antikorupcijskog vijeća ne treba trošiti riječi. Štogod mi radili, primjerice ako bude rast oko 6 posto mislim da je to naš napor da se skreće pozornost s Ine, ako sutra držimo izvješće to je sigurno skretanje pozornosti s Ine.... sve aktivnosti koje činimo poteklih godina, sve je to u cilju skretanja pozornosti s Ine, a mi želimo skrenuti pozornost da je aferu u Ini otkrilo Ministarstvo financija. To je naša temeljna zadaća. Trošiti riječi na te ekshibicioniste bi bilo samo njima davanje na važnosti, rekao je Plenković, a prenosi HRT.

- Saborski odbor za Ustav rekao je da to nadležno tijelo djeluje nezakonito. Ako djeluje nezakonito, zašto bi se mi odazivali i davali legitimitet političkom igrokazu oporbe. Oporbe koja radi u dosluhu s Uskokovim optuženikom. Mi s njegovim uhićenjem i lopovštinom u Janafu nemamo ništa. On možda računa da će sutra na vlast doći netko drugi umjesto nas, pa da kaže ajde, možda vi iz institucija progona budite fleksibilniji prema njemu, on je radio na demontaži HDZ-a. On je investirao u svoju budućnost. Pripremili su se i pravno, i politički i komunikacijski. Cijela zaokružena vježba koja je jasna, rekao je Plenković.

Šef Vlade komentirao je i napise o koaliciji Možemo! i HDZ-a.

- Aha, to je još jedna od tema za skretanje pozornosti. Meni se čini da ovakva ekipa iz oporbe ne može spavati od nas koliko su fokusirani, a ta varijanta da se s nečeg skreće pozornost je postala smiješna. Razlika je u tome da radimo, a oni ne rade ništa. Po kojoj logici bi mi bili s njima u koaliciji? Sjećate se lončarenja po Zagrebu? Tu su oni specijalisti. Mi se bavimo strateškim ciljevima. Pa vi procijenite jesmo li mi u koaliciji, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:03