ODBOR ZA MEDIJE

Oporba: ‘Pravila državnog oglašavanja pogoduju vladajućima i HDZ-u‘

‘Vladajući ne žele da javnost zna s koliko novaca se financira medije od strane javnih poduzeća, tijela državne i javne vlasti‘

Mirela Ahmetović

 Damjan Tadić/Cropix

Oporbeni članovi saborskog Odbora za medije ustvrdili su u srijedu da vladajućima i HDZ-u nije u interesu mijenjati pravila državnog oglašavanja jer im sadašnja pravila pogoduju.

"Vladajući ne žele da javnost zna s koliko novaca se financira medije na području Republike Hrvatske od strane javnih poduzeća, tijela državne i javne vlasti", rekla je novinarima zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović nakon što je tematska sjednica Odbora posvećena državnom oglašavanju u medijima završila bez zaključaka.

Izjavila je da su svjedočili nasilju nad demokracijom jer je HDZ na sjednici, osim odbacivanja njihovih zaključaka činio sve kako bi onemogućio sudjelovanje na sjednici predstavnicima novinarskih organizacija i GONG-u.

Ocijenila je da je za vladajuće bilo važno zaustaviti usvajanje zaključaka jer bi u suprotnom građani konačno mogli vidjeti koja su državna i javna tijela u protekle dvije godine financirala oglašavanje i stručne konferencije, gdje se redom ‘naslikavaju‘ članovi vlade i vladajući.

Napomenula je da su vladajući odbili njihov zaključak kojim bi se obvezalo državne institucije da dostave informacije o financiranju oglašavanja, kao i zaključak kojim pozivaju da se popravi regulatorni okvir kako se ne bi događale korupcijske afere kakvima svjedoče.

Umjesto toga predložili su svoj zaključak da se obvezuje vijeće i agencija za elektroničke medije da prikupe te podatke" rekao je Nino Raspudić (Most), podsjetivši kako bi već po sadašnjem zakonu vijeće i agencija trebali taj posao i obavljati.

"Po njihovim izvješćima samo je tri posto korisnika dostavilo te podatke a za drugih 97 posto mi ne znamo. Oni su htjeli obavezati onoga tko je već obavezan i kojemu ne odgovara 97 posto korisnika", istaknuo je Raspudić, ustvrdivši da su transparentne informacije o oglašavanju "strogo čuvana tajna vladajućih".

Zastupnica Jelena Miloš (Možemo!) izjavila je kako je jasno da su HDZ i vladajući pokušali opstruirati sve razgovore o transparentnosti.

"Sve što se na Odboru potvrdilo jest da nemamo transparentno financiranje oglašavanje od strane državnih tvrtki niti od strane tijela državne uprave. Ako su Plenković i HDZ za transparentno oglašavanje zašto su onda odbili zaključke" izjavila je Miloš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:09