PROGRAM KREĆE OD JESENI

Oporba na nogama: 'Sredstva za provođenje Zakona o predškolskom odgoju nisu osigurana!'

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Uvođenje obavezne male škole podržavaju svi zastupnici, no oporba je izmjene Zakona o predškolskom odgoju jako kritizirala jer, tvrde, nisu osigurana sredstva za njegovo provođenje.

Ministar obrazovanja i znanosti Željko Jovanović objasnio je danas u Saboru kako je ukupno 40044 djece u dobi od 6 godina uključeno u neki program predškolskog odgoja u 2012., 2013. godini. 26993 djece uključeno je u redoviti program u dječjim vrtićima u 5 i 10-satnom programu, a 13051 dijete uključeno je u programe predškole u trajanju 250 sati godišnje.

Međutim oporbi su sporne ministrove tvrdnje kako uvođenje obavezne male škole, čime se obavezno školovanje produžuje na 9 godina, neće iziskivati znatno povećanje troškove . HDZ naime, smatra da općine I gradovi neće imati novca kako bi isfinancirali malu školu. Uzaludno su zastupnici vladajuće koalicije ponavljali kako se sve odnosi samo na 800 djece koja do sada u Hrvatskoj nisu bila obuhvaćena predškolom.

- Ovim zakonom mi ne uvodimo predškolu u naš obrazovni sustav. Predškola postoji i provodi se. Ovim zakonom uvodimo samo obvezu da sva djeca koja nisu uključena u neki od programa predškolskog odgoja, bilo da se radi o redovitom programu kraćem ili dužem ili u postojeću predškolu, u tu predškolu moraju ići. U odnosu na generaciju djece koja broji oko 40 tisuća djece danas nije uključeno oko 800. Ova obveza i dodatak i novi teret kako ga nazivate se odnosi na 800 djece u cijeloj Hrvatskoj –objasnila je SDP-ova Marija Lugarić. Međutim HDZ nije odustajao od svojeg upozorenja kako se radi o dodatnom teretu za jedinice lokalne samouprave kojima država nije osigurala potreban novac.

- Postoji jedna stara izreka koja kaže koliko para toliko muzike. Ovdje smo slušali muziku koja lijepo zvuči. Sad nam recite tko će ovo platiti? Tko će platiti ovakav prijedlog izmjena i dopuna zakona koji se direktno tiče jedinice lokalne samouprave znajući da danas već imamo na stolu i Prijedlog državnog proračuna za 2013. godinu u kojem Ministarstvo obrazovanja ima 230 milijuna kuna manje nego što je imalo u ovoj godini - naglasio je HDZ-ov Josip Borić. Njegov stranački kolega Ivan Šuker tvrdi kako će sve biti dodatni teret za općine i gradove koje financiraju predškolski odgoj, a koja neće dobiti dodatan novac za decentralizirana sredstva iako dobivaju novu obvezu.

- Bez obzira što Vlada kaže kako se radi o malim sredstvima ipak jedinicama lokalne samouprave namećemo dodatni teret jer po zimi se prostorije male škole moraju grijati, a imaju i niz drugih troškova. Ako niste općinama I gradovima iz proračuna decentralizirali sredstva sukladno Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave onda ih, gospodine minister, morate osigurati u državnom proračunu. Vi ne možete donijeti zakon za koja nemate osigurana sredstva. Prema tome, jedinice lokalne samouprave u ovom trenutku donose proračune ili su gotovi ili su pri kraju. Oni u sljedeću godinu ulaze bez osiguranih sredstava za ovo. Kako im mislite nametnut obvezu ako im niste osigurali sredstva, niste im omogućili da dođu do sredstava? – naglašava Šuker. Njegova stranačka kolegica Ivanka Roksandić upozorava također da plaće za tete u maloj školi moraju osigurati jedinice lokalne samouoprave koje koje nemaju niti osnovna sredstva za održavanje vrtića.

- Ne možemo Zagreb, Split, Rijeku, mjeriti sa onim što se događa na Banovini, na otocima, u Slavoniji. Što je s onim općinama gdje nema dječjeg vrtića niti škole, tko će provoditi taj program i tko će to financirati - istaknula je Roksandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 20:09