ZVATI IH ILI NE ZVATI

Oporba: Bez MMF-a idemo u bankrot, Vlada: Sami ćemo, ne treba nam MMF

U Vladi čak nisu sigurni niti da će ovotjednu misiju koja je u Hrvatskoj primiti premijerka Kosor
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Vodeće oporbene stranke jednoglasne su u zahtjevu za sklapanjem novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jer u tome vide jedino jamstvo da će Hrvatska izbjeći bankrot i ponavljanje grčkog scenarija. Zahtjev stiže u vrijeme kad je u Zagreb stigla tehnička misija svjetskog financijskog policajca, kako bi provjerila proračun za 2011., koji se završava u Ministarstvu financija.

Otkazi ili Grčka

- Budu li proračunski rashodi i u sljedećoj godini oko 122 milijarde kuna, kako se najavljuje iz Banskih dvora, novi aranžman s MMF-om za Hrvatsku je jedini izlaz jer je samo on u stanju natjerati vladajuću elitu na štednju i reforme. Prihodi državne blagajne bit će od sto do 108 milijardi kuna, pa rashodi ne bi smjeli prijeći 110 milijardi - smatra Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a. Kaže da u protivnom Hrvatsku čeka nastavak pada životnog standarda i zaoštravanje odnosa s inozemnim vjerovnicima, o kojima ovisimo. Naznaku toga ovih je dana dala rejting-agencija Dun & Bradstreet (D&B), koja nam je promijenila trend kretanja rejtinga iz pozitivnog u negativan.

U HSLS-u prostor za uštede vide u smanjenju proračunskih izdataka za socijalu, povlaštene mirovine, subvencije i državne tvrtke, ali i u smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi. Alternativa tome je, strahuje Kosor, ponavljanje grčkog scenarija, koji će potresti sljedeću vlast u Hrvatskoj.

Prvi iz Kukuriku koalicije koji se odvažio pozvati MMF je Radimir Čačić, predsjednik HNS-a. Početkom tjedna otvoreno je rekao da bi nam to trebalo jer s ovakvom Vladom i s proračunom koji se kroji MMF je odavno poželjan u Hrvatskoj.

Na tragu Čačićevih stavova su i njegovi koalicijski partneri. Tako, primjerice, Damir Kajin, jedan od čelnika IDS-a, upozorava da iza sadašnje Vlade “ostaju samo ruševine”, koje će biti teško sanirati bez pomoći MMF-a.

Vlada protiv svih

- Nama u 2011. na naplatu dolazi 10 milijardi eura vanjskoga duga, od čega na državu otpada oko dvije milijarde. Ne pozove li ova Vlada u 2011. MMF, sumnjam da se to može izbjeći u 2012. - kaže čelnik IDS-a Damir Kajin.

S njima se slaže i SDP. Hrvatska se, kaže Branko Grčić, ekonomski strateg SDP-a, nema čemu nadati ni u sljedećoj godini, jer se ključne reforme ne provode, pa bi dolazak MMF-a, koji bi nas prisilio na promjene, bilo bolje rješenje od padanja u sve dublji ponor.

- Ne prizivamo MMF, ali to što Vlada radi nas gura u situaciju da neki aranžman s MMF-om nećemo moći izbjeći - poručuje Grčić.

Hrvatska narodna banka službeno se ne izjašnjava o ovotjednoj misiji koja je stigla u Hrvatsku. No, guverner HNB-a Željko Rohatinski nedavno je jasno rekao da žali što se na početku krize nije obratio za pomoć MMF-u i da je to bila pogreška.

U Vladi, međutim, i dalje tvrde da Hrvatskoj nije potreban novi aranžman s MMF-om i da možemo sami. Štoviše, kako neslužbeno doznajemo, još nije sigurno ni da će predstavnike MMF-a primiti premijerka Jadranka Kosor.

Oporbenjaci: Zašto više ne možemo sami

Darinko Kosor, HSLS:

Konačnu odluku o aranžmanu umjesto nas donijet će naši vjerovnici, jer smo postali dužnička zemlja.

Radimir Čačić, HNS:

S ovakvim proračunima MMF je odavno poželjan. S ovom Vladom ništa drugo ne možemo očekivati.

Branko Grčić, SDP:

Reformama se ne možemo nadati niti u 2011. Bolji je onda i MMF, koji će nas prisiliti na reforme, nego daljnji pad.

Damir Kajin, IDS:

Iza ove vlasti ostaju samo ruševine. Ne pozovemo li MMF u 2011., nećemo ga moći izbjeći sljedeće, 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:00