POVRATAK U NORMALU

OPORAVAK Ministar policije Ranko Ostojić pušten iz bolnice na kućnu njegu, na posao se vraća u roku od dva mjeseca

Opatija, 080414.U Grand hotelu 4 opatijska cvijeta odrzavaju se tri ministarske konferencije vezane uz granicnu sigurnost, migracije te regionalnu policijsku suradnju. Danas je otvorena konferencija pod nazivom Suvremeni izazovi u regionalnoj policijskoj suradnji, a suorganizirali su ju Ministarstvo unutarnjih poslova RH i ministarstvo pravosudja Svicarske Konfederacije. Konferenciju su otvorili svicarska ministrica pravosudja i unutarnjih poslova Simonetta Sommaruga i Ranko Ostojic, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova.Na fotografiji: Ranko OstojicFoto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimaš / CROPIX

Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade, na svom je Facebook profilu objavio da je pušten iz bolnice na kućnu njegu, a kako su potvrdila dva izvora bliska vrhu vlade za Jutarnji list, na posao bi se mogao vratiti za mjesec i pol do dva mjeseca.









Kao što je poznato, Ostojić je 19. srpnja završio u u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' zbog visoke temperature i sumnje na upalni proces. Ubrzo je postalo jasno kako je u pitanju sepsa, tako da je prebačen u KBC Zagreb, gdje je operiran.

Nekoliko dana nalazio se u izuzetno teškom stanju. Nakon tjedan dana situacija se popravila, a Ostojić se već neko vrijeme samostalno kreće.

Zbog mogućih zdravstvenih posljedica koje izaziva sepsa, otvorilo se pitanje hoće li se Ranko Ostojić s vremenom dovoljno oporaviti kako bi se mogao vratiti na izuzetno stresne dužnosti koje obnaša. Za sada, čini se kako je odgovor pozitivan. U medicinskom smislu, riječ je o vrlo povoljnoj informaciji. U vladi imaju uvjeravanje liječničkih krugova kako je sepsa, zbog koje je prije dva tjedna Ostojićev život doveden u pitanje, stvar prošlosti i nije trajno oštetila vitalne organe.

"I jetra i bubrezi nisu jako oštećeni i vjerujemo da će se potpuno oporaviti u iduća dva mjeseca. Ali morati će paziti na sebe, promijeniti režim prehrane i u tom slučaju, mislim kako nema zapreke da se vrati na posao ministra", ispričao je dobro informirani sugovornik.

Podjednako važna je i politička dimenzija jer Ostojić spada među najvažnije suradnike premijera Zorana Milanovića. Osim što je potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova, on je član nekoliko važnih vladinih tijela i komisija, i član Predsjedništva SDP-a.

Ostojić je bio prvi od važnijih SDP-ovac a koji je 2007. javno podržao Milanovića kao kandidata za nasljednika Ivice Račana, i od tada je član najužeg kruga sadašnjeg premijera. To se definitivno potvrdilo kada je Milanović imenovao Ostojića za potpredsjednika vlade, unatoč upozorenjima kako na tu funkciju nije primjereno postaviti, kolokvijalno rečeno, šefa policije.

Ranko Ostojić je u vladi zadužen za nadzor nad pripremama državnih tijela za pristupanje Hrvatske tzv. schengenskom režimu. Na prošlotjednoj sjednici vlada je donijela odluku da je do Ostojićevog povratka, "Branko Grčić imenovan privremenim članom Povjerenstva za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Sada ministarstvo vodi Ostojićev zamjenik, a to je Evelin Tonković. On je krajem '80-tih i početkom '90-tih godina bio načelnik Odjela za droge u splitskoj Policijskoj upravi, a potom odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:33