JE LI DOŠLO DO POGREŠKE?

OGORČENI SUSJEDI GRADILIŠTA MUZIČKE AKADEMIJE ‘U svoje se stanove ne možemo vratiti, zgrada je uništena’

Prošle su gotovo tri godine otkako stanari zgrade u Prilazu Gjure Deželića 5, naslonjene na nekadašnji Ferimport a danas gradilište buduće Muzičke akademije, ne žive u svojim domovima.

Još 2010. stanari su se iselili jer su vještaci ustanovili da je zgrada pri rušenju Ferimporta i iskopavanju rupe za temelje Akademijine zgrade teško i nepovratno oštećena. Život u njoj nije siguran. Stoga im je Nexe grupa, izvođač radova, sve donedavno plaćala najamninu u podstanarskim stanovima, a sada je taj teret pao na Muzičku akademiju. No MUZA nije u stanju plaćati dosadašnje iznose pa su stanarima rekli da će im plaćati deset posto manje.

Nove cijene najamnine

Ne prihvate li najmodavci nove cijene najamnine, stanari iz Deželićeve, umjesto da konačno riješe svoj problem i vrate se u domove, morat će još jednom cijeli svoj život potrpati u torbe i seliti ili razliku u cijeni plaćati iz svog džepa.

Sukus je to dramatične priče u kojoj stanari šest stanova pokušavaju dokazati da im je učinjena golema šteta. Građevinska inspekcija, doznajemo, nekoliko je puta izlazila na teren, no ustanovili su da stabilnost zgrade nije narušena. Međutim, stanari u to ne vjeruju jer su im dva neovisna sudska vještaka za graditeljstvo rekla da je zgrada nesigurna za život zbog nagnuća nastalog pri rušenju zgrade na koju je bila naslonjena.

Među iseljenim stanarima je i zagrebački odvjetnik Boris Jukić, koji je preuzeo pravnu bitku za obeštećenje iseljenih stanara.

Rektor nas ignorira

- Vještaci su nesporno ustanovili da je zgrada doživjela horizontalne i vertikalne pomake te je nesigurna za život. Iselili smo se 2010., ja sam s obitelji otišao zadnji, u rujnu. Otada nema rješenja za naše probleme. U stanovima je naša imovina, namještaj, a mi ne znamo kada ćemo i kako vratiti naše živote. Učinjena nam je materijalna šteta jer su nam stanovi nepovratno oštećeni, ali i nematerijalna jer smo izgubili svoju rutinu, navike, lokaciju na kojoj smo živjeli. Doznali smo da zgradu treba ili potpuno rekonstruirati ili srušiti pa ponovno sagraditi, no ništa se ne događa - u dahu govori Jukić.

Kaže da je zadovoljan suradnjom s Muzičkom akademijom, čiji su predstavnici od početka otvoreni za rješavanje problema, no primjerice rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš potpuno ih, kaže, ignorira.

- To je stanje koje zahtijeva ozbiljan dogovor i razgovor svih strana - objašnjava Jukić.

Čekamo kraj radova

U Muzičkoj akademiji svjesni su problema te kažu kako i oni jedva čekaju da se radovi na gradnji njihove zgrade dovrše. Uvjereni su da bi se s rješenjem jednog problema riješio i drugi - sa susjedima s broja 5.

- Zbog opasnosti za stanare i njihove živote donesena je odluka o njihovu iseljenju dok se ne utvrdi da više ne postoji prijetnja njihovoj sigurnosti. No i kad je počela gradnja, ustanovljeno je da je zgrada bila u lošem stanju. Riječ je o građevini starijoj od stotinu godina koja je jako derutna. Stoga vam ne mogu reći je li se dogodilo nešto nepredviđeno, odnosno jesu li radovi prouzročili oštećenja. To će zaključiti struka - kaže dekan Muzičke akademije Mladen Janjanin.

Dodaje da Akademija, u skladu s mogućnostima, stanarima plaća najamninu podstanarskog stana, i to sredstvima iz kredita Sveučilišta u Zagrebu. Tako će biti sve dok se nedvojbeno ne utvrdi je li netko od izvođača radova odgovoran za takvu situaciju.

Moraju nas obeštetiti

- Htjeli bismo da se zgrada dovrši što prije, a nadamo se da ćemo do 1. srpnja imati barem koji kvadrat vlastitog prostora u kojemu možemo početi akademsku godinu 2013./2014. Podsjećam da smo jedini član Sveučilišta u Zagrebu koji nema ni jedan kvadratni metar svog prostora - kaže dekan Janjanin.

S njim se slaže i odvjetnik Jukić jer je i stanarima u interesu da se radovi što prije završe. Naime, sve dok i zadnji bager ne ode s gradilišta, neće se moći ustanoviti ukupna šteta na njihovoj zgradi i stanovima. Sve dotad ni njihov se problem neće moći riješiti.

Ipak, Jukić je mnogo manje optimističan od dekana Janjanina te vjeruje da se stanari neće moći vratiti u zgradu.

- Odgovorni će nas morati obeštetiti jer je zgrada nepovratno uništena - objašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 10:29