ŠTETA 400.000 EURA

Odvjetnik Damira Polančeca mešetario za Blaža Petrovića

Odvjetnik Petar Miletić nije samo na meti našeg pravosuđa. Sada ga goni i tužiteljstvo u Srbiji
 Ivica Pejić

ZAGREB - Vukovarski odvjetnik Petar Miletić , koji je nedavno uhićen i pritvoren u sklopu USKOK-ove istrage jer je prije dvije godine za nepotrebnu “stručnu” studiju uz odobrenje suosumnjičenog Damira Polančeca iz blagajne Ministarstva gospodarstva dobio pola milijuna kuna, i ranije je procesuiran zbog zloupotrebe, ali ne u Hrvatskoj, nego u Srbiji.

Protiv letećeg advokata, kako su ga neki nazivali zbog njegove strasti prema letenju, prije nekoliko godina pred nadležnim je sudom u Somboru pokrenut kazneni postupak zbog zloupotrebe položaja. Kako doznajemo, tamošnje tužiteljstvo sumnjiči ga za malverzacije pri prodaji sindikalnog odmarališta u Novom Vinodolskom, zajedno s dvoje čelnika tog sindikata.

1111 kvadrata uz more

Riječ je o dva objekta, vili s vrtom i parkom površine 1111 metara četvornih smještenoj uz more u Lišnju, te kući i dvorištu površine 248 četvornih hvati na Senjskoj cesti u Novom.

Te su nekretnine, u kojima su do 90-e ljetovali somborski radnici i učenici, od 1993. godine upisane na vukovarski Vupik. Savez samostalnih sindikata općine Sombor, koji je polagao prava na odmaralište, pokrenuo je i parnicu protiv Vupika.

No, čelnici sindikata Zoran Purić i Dušanka Kukolj angažirali su 2004. godine odvjetnika Petra Miletića da ponudi nekretnine na prodaju. Iako su u to vrijeme rađene procjene odmarališta u kojima se spominjala vrijednost od oko 600.000 eura, odvjetnik Miletić sindikalnom vijeću u Somboru kao najpovoljniju ponudu predstavio je ponudu od 200.000 eura tvrtke Cubano d.o.o. iz Zagreba.

Zanimljivo je da je riječ o tvrtki kontroverznog Blaže Petrovića, odnosno njegove supruge Mirjane.

Radnicima uzeo po 400 kn

Tužiteljstvo u Somboru tereti Miletića da je zajedno sa spomenutim sindikalcima, bez potrebnih suglasnosti nadležnih tijela, 22. srpnja 2004. prodao odmaralište Petrovićevoj tvrtki po cijeni tri puta manjoj od tržišne.

Osumnjičeni trojac time je, prema optužbi, oštetio SSS općine Sombor za najmanje 400.000 eura, pri čemu je odvjetnik Miletić od kupoprodajne cijene uzeo za sebe na ime honorara 20.000 eura. Blažo Petrović i njegova supruga u kaznenom su postupku predloženi kao svjedoci.

Pritvoreni odvjetnik, koji ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo, očito je imao dobro razgranate poslove na svim stranama.

Pri zastupanju prijašnjih radnika Borova u vezi s ostvarivanjem prava na staž, mirovine i slično nakon mirne reintegracije iz državnog je proračuna naplatio oko 1,3 milijuna kuna.

Istovremeno je i od stotina radnika koje je zastupao uzimao po 300-400 kuna, a za spornu studiju na temu konvalidacije radnog staža i mirovina koju je za tadašnjeg potpredsjednika Vlade izradio na 19 stranica, prepisavši doslovce četiri, pet stranica iz rada objavljenog na internetu, zaračuno je 550 radnih sati, odnosno 500.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 00:42