NAKON POLITIČKOG SUKOBA

ODUSTALI ZBOG PREVIDA Zbog proceduralne greške, Vlada nije uspjela imenovati šeficu Uprave HEP-a

Sabina Škrtić, zamjenica ministra Vrdoljaka, trebala je postati šefica HEP-a, ali je Vlada smetnula s uma da bi tada bila u sukobu interesa
Zagreb, 151113.Hrvatska gospodarska komora.Skupstina Hrvatske gospodarske komore (HGK) na izvanrednoj sjednici odlucila je o privremenom udaljenju predsjednika HGK Nadana Vidosevica s te funkcije te izabrala Sabinu Skrtic za vrsitelja duznosti predsjednika Upravnog odbora i v.d. predsjednika HGK.Na fotografiji: Vesna Trnokop Tanta, Sabina Skrtic, Ivan Vrdoljak.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koju je on u srijedu na užem kabinetu Vlade predložio za novu predsjednicu Uprave HEP-a, ne može biti imenovana na tu dužnost jer bi bila u sukobu interesa.

Iako je svim novinarima u srijedu iz više izvora bilo potvrđeno da će upravo Škrtić zamijeniti Tomislava Šerića na čelu državne megatvrtke, to isto popodne, kada je Vrdoljakov prijedlog stigao u pravnu službu, u Vladi su u zadnji trenutak shvatili da ona ne može biti predsjednica Uprave HEP-a jer bi se time kršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Nepažljivo ministarstvo

Prema tom zakonu, naime, “dužnosnici u roku od jedne godine nakon prestanka dužnosti ne smiju prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor kojim stupaju u radni odnos kod pravne osobe koja je za vrijeme obnašanja mandata dužnosnika bila u poslovnom odnosu s tijelom u kojem su obnašali dužnost”.

Dakle, kada bi Vrdoljak danas smijenio Sabinu Škrtić s mjesta pomoćnice ministra gospodarstva, za čelnicu HEP-a može biti imenovana tek za godinu dana.

Nevjerojatno je da to nisu shvatili u Ministarstvu gospodarstva prije nego što su uopće uputili prijedlog Vladi, posebno ako znamo da je to već drugi put da ministar Ivan Vrdoljak želi imenovati dužnosnike koji su u očitom sukobu interesa.

Sandra Simunovic / CROPIX
Zagreb, 140913.Hep, Vukovarska.U povodu donosenja nove Metodologije za odredjivanje iznosa tarifnih stavki za opskrbu elektricnom energijom Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, i Tomislav Seric, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede odrzali su konferenciju za medije.Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Tomislav Šerić ostaje na čelu HEP-a dok mu se ne nađe zamjena

Šerić ostaje

Podsjetimo, to je bio i slučaj s Anđelkom Topolovcem. Njega je Vlada Nadzornom odboru Narodnih novina na sjednici predložila za predsjednika Uprave. U isto vrijeme, ovaj HNS-ovac bio je i načelnik Općine Radoboj. Zbog toga je s Vrdoljakom dogovorio da će dati ostavku na mjestu općinskog načelnika i da će se u Radoboju raspisati izvanredni izbori. Međutim, i tada bi bio u sukobu interesa jer treba proći rok od godine dana kada može biti imenovan na tu dužnost. Zato je krajem srpnja ove godine Vlada ipak Nadzornom odboru Narodnih novina umjesto Topolovca predložila Davora Čovića, koji je na kraju i postao novi predsjednik Uprave te državne tvrtke.

Prava je sreća da se prijedlog o imenovanju Sabine Škrtić jučer nije našao na Vladi jer bi nastao veliki skandal. Tako je Tomislav Šerić ostao na čelu HEP-a, a od cijele promjene na vrhu državne megatvrtke se barem privremeno odustalo.

Neugodna situacija

Prijedlog za imenovanje Sabine Škrtić došao je, kako doznajemo, i u Državni ured za upravljanje državnom imovinom. To je redovna procedura kada se imenuje neki Vladin dužnosnik. U DUUDI-ju neslužbeno kažu da su oni zaprimili taj prijedlog i od Ministarstva gospodarstva tražili dokaz da Škrtić nije u sukobu interesa. To, naravno, nisu na kraju dobili jer su u Vladi netom prije održavanja sjednice ipak shvatili da bi Škrtić bila u sukobu interesa.

Ovako je Vlada barem donekle izbjegla aferu, a premijer Zoran Milanović morat će ozbiljno porazgovarati s HNS-ovim ministrom koji ga već drugi put dovodi u neugodnu situaciju.

- To se više ne smije događati. Nedopustivo je da zbog toga već drugi put imamo probleme. Ministar Vrdoljak će ubuduće morati više paziti na svoj resor - kaže nam jedan SDP-ovac blizak Milanoviću.

Savjet stručnjaka

Sada je i ministar Vrdoljak u problemima, ne samo zato što je ponovno potpuno nepotrebno ušao u sukob sa šefom Vlade, nego i zbog toga što mora brzo naći zamjenskog kandidata. Kada bi poslušao savjet stručnjaka, za predsjednika Uprave HEP-a imenovao bi nestranačkog čovjeka, a ne još jednog HNS-ovca. Time bi pokazao da u HEP-u i u ostalim državnim firmama u njegovu resoru više nema stranačkog kadroviranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 22:17