VELIKA GORICA

Održano državno natjecanje u oranju: Okupili se najbolji orači iz 13 županija

Pobjednici natjecanja će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Češkoj

Državno natjecanje u oranju

 Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i šumarstva

U subotu je u Velikoj Gorici otvoreno jubilarno 20. Državno natjecanje u oranju, prioćilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Manifestacija je okupila najbolje orače iz 13 županija - njih 13 u kategoriji premetnjaka i 12 u kategoriji ravnjaka.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Tugomir Majdak zahvalio je svim organizatorima, suorganizatorima i sponzorima, a posebno Agronomskom fakultetu koji je prihvatio izazovnu organizaciju državnog natjecanja u godini obilježavanja njihove 105. godine rada i postojanja.

„Zadovoljstvo mi je vidjeti kako oranje sve više interesira mlade generacije i kako se s njima mijenja i naša poljoprivreda. Vlada će uvijek davati podršku i sredstva kroz programe za poljoprivredu. Unatoč klimatskim nepogodama, nastojimo nadoknaditi poljoprivrednicima gubitke i podupirati njihov daljnji rad. Nastavi ćemo tako i u budućnosti, a podržavat ćemo i ovakva natjecanja koja promiču poljoprivredu i ruralni razvoj“, rekao je Majdak.

image

Tugomir Majdak

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i šumarstva
image

Državno natjecanje u oranju

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i šumarstva

Pobjednici ovogodišnjeg 20. Državnog natjecanja će predstavljati Republiku Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Češkoj.

„Ovim putem najavljujem kako će Republika Hrvatska po drugi puta biti domaćin Svjetskog natjecanja. U rujnu 2026. godine u Osijeku će se okupiti najbolji svjetski orači, a mi ćemo ponovo pokazati kakvi smo dobri domaćini“, dodao je Majdak.

„Godina nam je ćudljiva, utječe na poljoprivredu i to nam je realnost. Gledajmo u budućnost. Svi koji ste po današnjem kišnom vremenu došli ste pobjednici. Želim vam ravnu brazdu i dobro sudjelovanje“, istaknuo je dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Ivica Kisić.

Marko Kos, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj istaknuo je kako mu je zadovoljstvo ponovno ugostiti državno natjecanje.

„Nakon 2016. godine, ponovno smo domaćini najboljim hrvatskim oračima. Usprkos lošem vremenu, nadam se da ćete svi imati ravnu brazdu i dati najbolje od sebe“, rekao je Kos.

image

Državno natjecanje u oranju

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i šumarstva
image

Državno natjecanje u oranju

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i šumarstva

„Ovo natjecanje simbolizira ne samo našu dugu tradiciju, već i našu ljubav i poštovanje prema zemlji koja nas sve hrani i spaja. Svaki od vas, svojim trudom i vještinom, pokazuje kako rad na zemlji zahtjeva srce, predanost i znanje. Vi ste pravi čuvari ove plemenite vještine i našeg poljoprivrednog nasljeđa“, naglasila je predsjednica HUONO-a Morana Tomičić.

Iako je kišno vrijeme značajno utjecalo na samu organizaciju, sve je proteklo u natjecateljskom duhu uz podršku navijača. Manifestaciju su posjetili i kolege iz slovenske udruge orača predvođeni njihovim predsjednikom Udruge Marjanom Kardinarom.

Županijske udruge u oranju tijekom godine organiziraju županijska natjecanja, a pobjednici istih dolaze svake godine na državno natjecanje kako bi odmjerili znanje i vještine obrade tla po standardima i pravilima Svjetske oračke organizacije.

Na natjecanju sude certificirani suci koji ocjenjuju 15-ak različitih karakteristika oranja uz unaprijed zadanu dubinu oranja. Rezultati današnjeg natjecanja očekuju se u kasnijim popodnevnim satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 16:23