VAŽAN SASTANAK

ODNOSI NA PREKRETNICI Otkrivamo detalje pomno planiranog susreta predsjednice i Vučića

Razgovarat će se o položaju i zaštiti manjina, ali i razgraničenju, pitanjima nestalih u ratu, Sporazumu o sukcesiji iz 2001. te osiguravanju novca iz EU za projekte poput obnove pruge Zagreb - Beograd
 Facebook

ZAGREB - U ponedjeljak će srpski tehnički premijer Aleksandar Vučić doputovati u Hrvatsku i u blizini Vukovara sastati se s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Sam susret mjesecima je u tajnosti pripreman, a prije mjesec dana određen je termin.

Za sada je poznato da će se dvoje lidera sastati prvo u Hrvatskoj, u okolici Vukovara, a nakon toga u okolici Subotice te u večernjim satima u Subotici potpisati zajedničku Deklaraciju.

Okret budućnosti

“Ovim susretom želimo postaviti temelje da bi se zakoračilo u novu sferu odnosa. Hrvatska želi da se dvije zemlje okrenu budućnosti i da se ubuduće otvorenim dijalogom rješavaju sva pitanja”, rečeno je u Uredu predsjednice, gdje se detaljno planira satnica za ponedjeljak, koja će iz sigurnosnih razloga biti objavljena uoči susreta.

Na Pantovčaku otkrivaju da je inicijativa za susret bila obostrana, a izražena je još za vrijeme kratkog susreta Grabar-Kitarović i Vučića u Mostaru. Nije bilo nikakvih pritisaka iz međunarodnih krugova, ni iz EU ni iz Amerike, a ni strani diplomati nisu znali da se susret priprema. Kada je postignut dogovor, hrvatska Vlada dobila je informaciju da će doći do susreta koji bi po mnogima trebao otvoriti novo poglavlje u odnosima Hrvatske i Srbije.

Položaj manjina

Prije svega Vučić i Grabar-Kitarović razgovarat će o položaju i zaštiti manjina, a očekuje se da će se u te razgovore uključiti i predstavnici manjina s obje strane. Obostrana je želja da manjine uživaju sva prava jer su one bogatstvo za dvije države i nema razloga da se o otvorenim pitanjima ne razgovara.

Kada je riječ o Deklaraciji koju će potpisati Grabar-Kitarović i Vučić, na Pantovčaku kažu da je to politička izjava koja ne obavezuje, ali koja bi trebala potaknuti rješavanje brojnih problema iz prošlosti. Tijekom priprema susreta izražena je iskrena dobra volja da se što prije riješi pitanje nestalih, i to svakog pojedinog slučaja. Isto tako Hrvatska i Srbija kroz Deklaraciju će izraziti spremnost da se riješi pitanje granica između dviju država, a ako to ne bude moguće u razumnom roku, obratit će se međunarodnim institucijama za arbitražu. Želja je dvije države i da se provede Sporazum o sukcesiji iz 2001., a izražen je i zajednički interes da se osiguraju sredstva EU za mnoge projekte, od kojih je prioritet obnova pruge od Zagreba do Beograda.

Podrška za eu

Dvije zemlje usko će surađivati i u rješavanju ozbiljnih izazova poput borbe protiv međunarodnog terorizma, kontrole izbjegličkog vala, a Hrvatska će davati svesrdnu podršku Srbiji na njezinu putu u EU. Povlastica neće biti jer Srbija mora primijeniti sve europske standarde, kao što je to učinila i Hrvatska, s tim da se Zagreb nada da se više neće događati situacije kao nedavno s poglavljem 23.

“Naš je nacionalni interes ulazak Srbije u EU i smatramo da smo svi dovoljno zreli da probleme rješavamo dogovorom i zajednički”, kažu u Uredu predsjednice.

Do ovog susreta dolazi u zanimljivom trenutku, kad u Srbiji još nije formirana vlada, a u Hrvatskoj je Vlada pala. Međutim, suradnici Kolinde Grabar-Kitarović kažu da unutarnjopolitički događaji nemaju nikakve veze s organizacijom samog susreta, koji se već mjesecima priprema. Sada je sigurno da u dogledno vrijeme neće doći do posjeta Tomislava Nikolića Hrvatskoj, a u Aleksandru Vučiću Pantovčak vidi pravog sugovornika koji zaista želi da se odnosi dviju država poboljšaju. “Prepoznajemo dobro volju gospodina Vučića i obostrana nam je želja da se napravi iskorak na dobrobit građana Hrvatske i Srbije”.

Krug ljudi oko Kolinde Grabar-Kitarović, uključen u planiranje ovog važnog događaja, koji se doživljava i kao prekretnica u hrvatsko-srpskim odnosima, kaže da su obje strane svjesne da se zajednički može mnogo toga učiniti. Dobrodošli su i srpski turisti u Hrvatsku, a posebna je želja Zagreba i Beograda da stišaju političke tenzije oko nekih pitanja, prije svega o položaju manjina. “Želimo da se konačno krene naprijed”, kažu na Pantovčaku, uz komentar da ničemu ne vodi isključivo ukopavanje u povijest.

U ponedjeljak, nakon što dvoje lidera budu najprije u Hrvatskoj a zatim i u Srbiji, očekuje se i izjava Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića, a u planu je i otkrivanje biste znanstveniku Milutinu Milankoviću u Dalju, mjestu u kojem dvojezične ploče stoje bez ikakvih problema.

Za hrvatsku predsjednicu kratki boravak u ponedjeljak u Vojvodini bit će i prvi radni posjet Srbiji. S tehničkim premijerom Aleksandrom Vučićem dosad se susretala u više navrata, a on je bio i na njenoj inauguraciji u Zagrebu.
Kako sada stoje stvari, od najavljenog službenog posjeta Tomislava Nikolića Hrvatskoj neće biti ništa. U krugu oko predsjednice nije dobro primljena ni Nikolićeva reakcija na summitu Brdo-Brijuni kada je opravdavao neke krajnje ekstremne istupe nekolicine srpskih zastupnika formulacijom da je riječ o legitimnim političkim stavovima. Radilo se o tvrdnjama da su granice Srbije na potezu od Karlobaga do Karlovca, što je Grabar-Kitarović izuzetno pogodilo, ali nije željela ulaziti u polemiku s Nikolićem.
Istovremeno, pred srpskim predsjednikom je i skorašnja kampanja za predsjedničke izbore pa na Pantovčaku ocjenjuju da svakako nije trenutak za njegov posjet koji je bio planiran upravo u ovo vrijeme.

Još nije odlučeno tko će Hrvatsku predstavljati na summitu Europskog vijeća 28. i 29. lipnja u Bruxellesu, tehnički premijer Tihomir Orešković ili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kako sada stoje stvari, izvjesnije je da će na ovaj važan summit, na kojem će se među ostalim razgovarati i o izbjegličkoj krizi, otputovati predsjednica. Već početkom tjedna razgovarat će s Tihomirom Oreškovićem o pripremama za summit, ali je u ovom trenutku oportunije da ona predstavlja Hrvatsku.

Dosad je Kolinda Grabar-Kitarović prepuštala premijerima da idu na sastanke Europskog vijeća, iako kao šefica države ima isto pravo predstavljati Hrvatsku. U trenutku kada je tehnička Vlada, a i sam Orešković zasigurno umoran od svega što se događalo posljednjih dana, Grabar-Kitarović bi rasterećenije mogla sudjelovati na skupu na kojem će sigurno biti riječi i o sudbini Velike Britanije u europskoj obitelji. Sama predsjednica odluku ne želi prejudicirati i sve će biti jasnije nakon razgovora s Oreškovićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 04:38