SKANDAL U KARLOBAGU

ODMAZDA PROKAZANOG ŠERIFA ‘Razotkrila sam korupciju, a sada mu moram pisati što radim na poslu iz sata u sat’

Svjedoci protiv Ivana Tomljenovića tvrde da ih je degradirao na poslu te da im maltretira i članove obitelji

HDZ-ovu načelniku male podvelebitske općine Karlobag Ivanu Tomljenoviću Mimi krajem mjeseca u Zagrebu će početi suđenje jer je radove na 900 metara dugoj i 700.000 kuna vrijednoj šetnici uz more povjerio tvrtki svoje supruge.

Uskok je optužnicu temeljio i na iskazima petero od osmero službenika općine koji nisu željeli štititi načelnikove mutne poslove.

Prepuštanje posla

Čim je pročitao njihove iskaze, počela je osveta: dugogodišnja tajnica Marina Bačić razriješena je i imenovana komunalnim redarom, pročelnik Marko Vukelić suspendiran je i čeka službenički sud, a Draga Vrban, referentica za društvene djelatnosti i arhivsku građu, sada brine samo o arhivu te mora gotovo iz minute u minutu pisati dnevnik rada, pa u danu ispiše i po sedam stranica izvješća.

Sve je krenulo prije godinu dana, kada je poslove na gradnji općinske šetnice na obali odlučio - bez pravomoćne građevinske dozvole koja je u konačnici i poništena - dati poduzeću GS Gradnja, no na šetnicu su izašli strojevi Sladovače u vlasništvu njegove supruge kojoj je GS Gradnja prepustila posao. U međuvremenu su vlasnici zemljišta tužili Općinu i dobili prvostupanjske presude te ogradom zatvorili gradilište.

Ukinuo novac za DVD

Uskok je u srpnju prošle godine dao uhititi Tomljenovića. U pritvoru je bio 19 dana, a izašao je jer je dao ostavku na mjesto načelnika te tako više nije mogao utjecati na svjedoke. No, bio je to samo manevar jer se na izvanrednim izborima jedini kandidirao i pobijedio. Čim se vratio na posao, opet je uhićen, zajedno s tajnicom šefa policije u Karlobagu jer mu je odavala službene tajne o postupku protiv njega.

- Uskok nas je pozvao da svjedočimo i to smo učinili nadajući se da će se stati na kraj bezakonju i samovolji pojedinaca. No, sada se moramo zapitati je li nam sve trebalo - pričaju ogorčeni uposlenici.

- Načelnik je moje svjedočenje pročitao 3. veljače. Dan kasnije njegov zamjenik Boris Smojver, kojeg je nezakonito imenovao pročelnikom, izvijestio me da postajem komunalni redar. Nisam to prihvatila, jer ovaj posao radim 20 godina s odličnim ocjenama, a za novo radno mjesto nisam kvalificirana. Prijetili su mi otkazom. Žalila sam se Ministarstvu uprave i njihovo je rješenje poništeno, ali sam dobila novo rješenje o premještaju koje je potpisala nova pročelnica, a samo zbog toga, kako bih sada ispunjavala uvjete, izmijenili su Pravilnik. U međuvremenu sam otišla na bolovanje, a moj je predmet na Upravnom sudu - priča Marina Bačić. Načelnik se okomio i na njezina supruga Zvonka, šefa lokalnog DVD-a, kojem su ukinute dotacije kako ne bi imali za njegovu plaću. Pročelnika Marka Vukelića, čim je u veljači došao s bolovanja, načelnik je tražio da se očituje o nekim neregularnostima iz 2008.

Samohrana majka

- Zbog toga je protiv mene 2012. podigao kaznenu prijavu, na što sam se ja već očitovao u dva navrata, ali sam sada morao opet. Povratkom me dočekalo rješenje o udaljenju iz službe i zahtjev za pokretanjem postupka radi teške povrede radne dužnosti. Pristupili su izradi nove Odluke o ustrojstvu upravnog odjela gdje se sada predviđa stručna sprema koju nemam, sve s ciljem daljnje degradacije, pa i otkaza. Moj slučaj je na Službeničkom sudu. Postupak traje barem godinu dana, a ja sam bez posla - priča Vukelić.

Referentica Draga Vrban, udovica Domovinskog rata i samohrana majka, nakon što su ukinuli njen odsjek i smanjili joj plaću, mora pisati stranice i stranice izvješća o radu, a provjeravaju i koga zove s općinskog telefona.

Gradnju šetnice dao svojoj ženi

Ivan Tomljenović Mima bio je uhićen po nalogu Uskoka kako ne bi utjecao na svjedoke u slučaju namještanja posla gradnje općinske šetnice tvrtki svoje supruge.

Dao je ostavku kako bi izašao iz pritvora, no to je bio samo taktički manevar: raspisani su izvanredni izbori i građani Karlobaga opet su ga izabrali za za načelnika općine jer je bio jedini kandidat. Za desetak dana počinje mu suđenje.

Nije htio komentirati slučaj.

Od vrata do vrata: 'Ovaj vam novac šalju Mima i Boro’

Nakon informacija o načinu raspodjele općinskog novca više nikome ne bi trebalo biti čudno da je Tomljenović na redovnim lokalnim izborima pobijedio sa čak 65 posto glasova i kako je za njega na izvanrednim izborima, iako je na njih izašao izravno iz pritvora i bio jedini kandidat, glasovao svaki drugi Karlobažanin.

- Socijalnu pomoć prije izbora njegovi ljudi dijele po kućama u gotovu novcu, iako uplata obično ide preko računa. Primjerice, budžet je u godini izbora premašen za 50.000 kuna, a sve je isplaćeno prije izlaska građana na birališta. Osim toga, običaj je da se njegovim podobnicima isplaćuju tisuće kuna jer se nađu u potrebi. Tako smo nedavno isplatili četiri tisuće kuna čovjeku jer mu je trebao novac za tehnički pregled i produžetak registracije.

Ovo vam šalju Mima i Boro (načelnik Tomljenović i njegov zamjenik Smojver op.a.), tako pričaju ljudima kojima dijele novac - otkrili su nam službenici.

Osim njih troje, na crnoj listi je još dvoje svjedoka protiv Tomljenovića. Šefici računovodstva Mariji Smojver Bačić Općina ne želi prodati beznačajnu parcelu od 65 kvadrata kako bi okrupnila zemljište i legalizirala objekt, što se u Karlobagu nikada nikome nije dogodilo, a peti svjedok Marijan Miletić još čeka svoju kaznu. ( M. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 21:40