PLENKOVIĆ PRELOMIO

Odluka o misiji hrvatskih vojnika ide u Sabor, premijeru treba dvotrećinska većina, traži potporu SDP-a i Možemo!

Premijer je pritom žestoko napao predsjednika Milanovića...

Postrojavanje vojnika

 Marko Mrkonjic/Cropix

Vlada će zatražiti dvotrećinsku većinu potpore saborskih zastupnika za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU).

Predsjednik Republike prethodno je odbio dati suglasnost na ovaj prijedlog Vlade. Naime, na današnji dnevni red Vlade uvršteno je 13 prijedloga Odluke o slanju hrvatskih vojnika u misije Eurpske unije, UN-a i NATO-a a među njima je i prijedlog o sudjelovanju u NSATU.

U prijedlogu odluke navodi se da bi u operaciju bilo upućeno do pet vojnika, a premijer Andrej Plenković je u uvodnom izlaganju kazao kako bi se u američku vojnu bazu u Wissbadenu bilo upućena 2 časnika.

Oni se ne bi bavili obukom ukrajnskih vojnika, već bi njihova zadaća primarno bila logistička potpora i koordinacija donacija opreme i sredstava za Ukrajinu.

Premijer je pritom žestoko napao predsjednika Milanovića ustvrdivši da po ovom pitanju obmanjuje javnost i laže te da nema ni govora o slanju hrvatskih vojnika u Ukrajinu.

On tvrdi kako predsjednik ne štiti nacionalne interese već zastupa rusku propagandu. Plenković je pozvao saborske zastupnike SDP-a i Možemo! da pri glasanju u Saboru o ovoj temi misle svojom glavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 20:18