POBIJANJE HIPOTEKE NA IMOVINU

Odgođeno ročište u parnici IGM Tounja i J.Kalema - traži se tajnost postupka

 Boris Kovačev/CROPIX

Ročište na Trgovačkome sudu u Rijeci u parnici u kojoj IGM Tounj u stečaju traži pobijanje upisa hipoteke na svoju imovinu od 89 milijuna kuna u korist Europetrola, sadašnjeg Petrola, odgođeno je zbog zahtjeva odvjetnika gospodarstvenika Joze Kalema, bivšeg vlasnika Europetrola, da suđenje bude tajno tj. da na ročištu ne budu novinari.

Obrazložio je zahtjev čuvanjem poslovnih tajni, koje se mogu iznijeti tijekom ročišta, ali i njegova privatnog života jer je, kako je naveo, već bio izložen medijskim pritiscima. Na ročištu je bio samo novinar Hine, a sutkinja Nataša Malvich odgodila je raspravu za 2. veljače 2015. kako bi se u međuvremenu o tom zahtjevu donijela odluka i javno objavila.

Danas su trebala svjedočiti dvojica svjedoka.

U tom postupku IGN Tounj nastoji pobiti upis hipoteke u trenutku kad osoba koja ju je upisala, prema tvrdnjama stečajnog upravitelja Borisa Debelića, nije imala pravo na upis budući da su to pravo imali drugi vjerovnici u vrijednosti od 89 milijuna kuna.

Zalog je bio upisao Europetrol, koji sada ime naziv Petrol, nekada je bio u vlasništvu Joze Kalema, a sada je u vlasništvu slovenskog Petrola.

U lipnju ove godine na riječkome Trgovačkom sudu donesena je prvostupanjska presuda po kojoj tvrtka Ri-petrol (sada Ri-most), u vlasništvu gospodarstvenika Joze Kalema, mora vratiti imovinu tvrtke IGM Tounja u stečaju, to jest zemljište kamenoloma u Tounju vrijedno 103 milijuna kuna.

Pošto je u studenome 2010. otvoren stečaj u IGM Tounju, 2011. pokrenuta su tri spora znatne vrijednosti - pobijanje pravnih radnji protiv tvrtaka koje su bile ili jesu u vlasništvu ili suvlasništvu riječkoga gospodarstvenika Joze Kalema.

Dva se spora odnose na postupke protiv tvrtaka zbog kupoprodaje imovine koja u konačnici nije plaćena, od kojih je prvi ugovor vrijedan 103 milijuna kuna, a drugi 460.000 kuna.

Oba su postupka završena u prvostupanjskom postupku u korist IGM Tounja u stečaju.

U stečajnom postupku IGM Tounja, koji se vodi na riječkome Trgovačkom sudu, prijavljeno je 200 milijuna kuna tražbina, a priznato je oko 140 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:19