PIJAN IZAZVAO NESREĆU

Odgođena odluka o potvrđivanju optužnice protiv vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića

HDZ-ov župan i još petero osumnjičenih, među kojima troje policajaca, sumnjiče se za lažiranje okolnosti prometne nesreće

Damir Dekanić

 Vlado Kos/CROPIX

Zbog zahtjeva obrana optuženika za izdvajanje nezakonitih dokaza, u četvrtak na Županijskom sudu u Osijeku nije potvrđena optužnica protiv Damira Dekanića, vukovarsko-srijemskog župana, i još pet osoba koje USKOK tereti za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zloporabi položaja i ovlasti, odnosno za sudjelovanje u lažiranju okolnosti prometne nesreće koju je HDZ-ov župan u alkoholiziranom stanju izazvao službenim automobilom 17. travnja 2022. godine u Cerni.

Kako smo doznali, optužno vijeće prihvatilo je manji dio zahtjeva obrana, ali za većinu, i to onih najvažnijih dokaza na kojima se temelji optužnica, odbili su zahtjev za njihovo izdvajanje. Nakon što sudac napiše rješenje, vjerojatno će uslijediti žalba koju će obrane uložiti pred Visokim kaznenim sudom pa će se tek nakon njihova rješenja o žalbi ponovno sastati optužno vijeće kako bi se odlučivalo o tome hoće li optužnica protiv Dekanića i ostalih biti sudski potvrđena ili ne.

image

Damir Dekanić

Vlado Kos/CROPIX

Osim župana, optuženi su Nikolina Meseljević u čiji se automobil župan zabio, županov bratić Krešimir Bičanić, koji je na njegovo traženje svojim osobnim automobilom marke Škoda Karoq stigao na mjesto nesreće i preuzeo na sebe odgovornost za izazivanje te nesreće kazavši da je on vozio službeni automobil Županije, te troje policajaca - Tomislav Farkaš, kao pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, Marija Serezlija, policijska službenica kao vođa ophodnje, i šestookrivljeni Mijo Pranjkić kao vođa očevidne ekipe, koji se terete da su lažirali policijsko izvješće.

USKOK tereti HDZ-ova župana da je "pod utjecajem alkohola te nedopuštene i neprilagođene brzine kretanja prouzročio prometnu nezgodu u kojoj su oštećena dva osobna vozila te ograda obiteljske kuće".

"U nakani da izbjegne svaku odgovornost za tako prouzročenu nesreću, s drugookrivljenom vlasnicom oštećenog vozila i trećeokrivljenim (svojim bratićem) dogovorio je kako će u slučaju dolaska policijskih službenika neistinito prikazati da je službenim automobilom Županije upravljao trećeokrivljeni i da je do nesreće došlo zbog izbjegavanja naleta na životinju na cesti, dok se on tom prilikom nalazio na mjestu suvozača", navodi USKOK.

image

Damir Dekanić

Vlado Kos/CROPIX

Policajci koji su došli na očevid su, prema navodima USKOK-a, odmah utvrdili da je autom upravljao župan, ali su pali pod utjecaj njegova autoriteta i "prihvatili njegovo traženje da neistinito prikažu da je trećeokrivljeni skrivio prometnu nesreću upravljajući službenim vozilom Županije, kao i da neistinito prikažu okolnosti zbog kojih se prometna nesreća dogodila". Takvo policijsko izvješće poslužilo je i da se nanese šteta osiguravateljskoj kući koja je isplatila ukupno 13.888,74 eura za štetu na oba vozila i ogradi drugookrivljene, čime je Dekanić izbjegao plaćanje te odštete.

Svi okrivljeni tijekom istrage negirali su krivnju i uporno ponavljali kako je Bičanić vozio Dekanićevu službenu Škodu. Međutim, čak četvero svjedoka u svojim je iskazima decidirano navelo da je upravo Dekanić vozio Škodu kojom je izazvao sudar te da nitko drugi nije bio s njim u vozilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:14