DRAMATIČNO JUTRO

Odgođena deložacija sedmeročlane obitelji iz Zagreba: 'Kuću su nam prodali prije tri godine na dražbi, za što nismo ni znali!'

Policija je došla u 10 sati kako bi deložirala sedmeročlanu obitelj, a u njihovom se dvorištu okupilo 200-tinjak susjeda, prijatelja i rodbine
 Bruno Konjević / CROPIX

Dramatično je bilo jutros u obiteljskom dvorištu Cvjetkovićevih na zagrebačkom Bukovcu. Policija je došla u 10 sati kako bi deložirala sedmeročlanu obitelj, a u njihovom se dvorištu okupilo 200-tinjak susjeda, prijatelja i rodbine. Oni su došli obitelji pružiti potporu i zaustaviti deložaciju . U zadnji čas je sud ipak dobio odluku da se prisilno iseljavanje obitelji odgodi, pa su oni ostali u svojoj kući.

Problemi obitelji Cvjetković počeli su 1997. godine, kada su podigli kredit u Croatia banci. Bio je to kredit za poslovanje kojeg je Tomislav Cvjetković digao od banke s kojim je njegova tvrka, koja se bavila prodajom uredskim potrepština, dobro surađivala. Supruzi se složila s njim da podignu 50 tisuća maraka kredita.

- Vraćali smo kredit, a onda su došli problemi: saznala sa da nekako dugujemo 108 tisuća maraka. Većinu smo tog kredita vratili, no banka je zaračunala kamate. Upali smo u probleme i nije bilo gotovine. Suprug je bankrotirao i zatvorio posao. Pokušali smo se vansudski nagoditi s bankom, ali oni nisu pristali na to. Prevareni smo, jer je iznos kredita veći nego što smo mislili. Banka je našu kuću prodala bez našeg znanja i to za trećinu njene stvarne vrijednosti - objašnjava Marija Veronkica Cvjetković, čiji je suprug digao kredit.

Kaže kako je, videći da se situacije neće dobro završiti, 2004. godine podigla parnicu za dokazivanje bračne stečevine. Četiri godine kasnije, objašnjava, sud je potvrdio da ima pravo na pola kuće i zemljišta. Pošto je kredit podignuo suprug, njeno vlasništvo nije smjelo biti uključeno u dražbu. No, to se dogodilo.

- Kuća je prodana prije tri godine na dražbi, za što mi nismo ni znali. Prodali su je za banalan iznos od 71 tisuće eura , a ova je kuća u skupoj četvrti i vrijedi mnogo više. Kredit je ostao, dug još postoji, a kuća više nije naša. Dva su nas puta pokušali već deložirati. Bili smo na sudu, pokazivali presude i dokumente kako se ne može cijela kuća prodati, ali na to se nitko ne obazire. Naših petero djece shvaća što se događa i jako im je teško, a suprugu je najteže, jer je on podigao kredit - kaže Marija Veronikica.

Odvjetnica obitelji Cvjetković, Zvjezdana Znidarčić Begović, kaže kako hipoteka nije upisana na cijeloj čestici te da nema zakonskih uvjeta da za prodaju.

- Sud nije popravio nezakonitosti koje su u procesu učinjene. Dražba je provedena nezakonito. Zatražila sam izuzeće sudca, pa čekamo što će se dogoditi. Deložacija je zasad odgođena, ali ne znamo koliko će vremena proći dok se ovako nešto ne dogodi opet - rekla je odvjetnica Znidarčić Begović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:18