PODRAVKAŠI NA SUDU

Odgođen početak suđenja Polančecu za aferu Spice tešku 400 mil. kuna. Nobilo: Tužiteljica je pripremala svjedoka

Odvjetnik Damira Polančeca tvrdi kako su tužiteljice pripremala sadašnjeg direktora Podravke na svjedočenje
Zagreb, 060611.Na Zupanijskom sudu u Zagrebu danas je pocelo sudjenje za optuzene u aferi Spice.Na slici: Damir Polancec.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

ZAGREB - Početak suđenja u slučaju Podravka odgođen je danas na Županijskom sudu jer je branitelj prvoooptuženog Damira Polančeca, odvjetnik Anto Nobilo zatražio izuzeće nadležnih zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamare Laptoš i Marije Vučko.

Nobilo je istaknuo kako postoji sumnja u njihovu nepristranost jer nisu vjerno prenosili u zapisnike iskaze pojedinih svjedoka. Posebno je naglasio kako je svjedok Miroslav Vitković, sadašnji direktor Podravke, prilikom svojih svjedočenja imao poseban tretman, više kao vještak.

- Tužiteljice su s njime bile u čestim telefonskim kontaktima i omogućavale mu da dobije zapisnike čime je očito pripreman da nauči što je svjedočio tijekom istrage kako bi identično ponovio i na glavnoj raspravi - rekao je Nobilo.

O zahtjevu za izuzeće tužiteljica će odlučiti ravnatelj USKOKA-a Dinko Cvitan.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš kazala je da je današnji zahtjev obrane optuženih legitiman, ali bez ikakve osnove.

- U tome apsolutno nema nikakve osnove. Zapisnici o ispitivanju svjedoka su zakoniti, bio je postavljen već ranije zahtjev za izuzećem tih zapisnika i utvrđeno je da su zakoniti - kazala je Laptoš. Dodala je da se ispitivanja svjedoka ne bi snimala da se bilo koji njihov dio želi zatajiti. Za zahtjev obrane da se tužiteljice izuzmu iz postupka, Laptoš je kazala da je "legitimno pravo obrane". No, istaknula je da se za takvim instrumentima poseže kada se "iscrpe svi ostali argumenti".

Podsjetimo, Damir Polančec i sedmorica nekadašnjih Podravkinih čelnika i njihovih poslovnih partnera optuženi su da su da su se udružili kako bi novcem Podravke kupili većinski udio te koprivničke prehrambene tvrtke, pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna.

Suđenje se nastavlja u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 23:01