GLAVNI STOŽER OSRH

Odbor za obranu jednoglasno podržao Kundida: ‘Nemojte slati hrvatskog sina u rat u Ukrajini‘

Kundida su na saborskom Odboru za obranu jednoglasno podržali svi članovi

Tihomir Kundid, Ivan Anušić

 Damjan Tadic/Cropix

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku i prijedlog kandidature generala-bojnika Tihomira Kundida za načelnika Glavnog stožera OS RH.

Kundida su na saborskom Odboru za obranu jednoglasno podržali svi članovi.

- Imate teško breme naslijeđa, u pozitivnom smislu. Prošli ste sve instance u oružanim snagama, od običnog vojnika, i vjerujem da ste čovjek koji može odgovoriti na sve izazove, rekao je predsjednik Odbora Franko Vidović.

Na sjednici je bio i ministar obrane Ivan Anušić, javlja N1.

Željko Sačić iz Suverenista je Kundidu poručio da ne šalje hrvatske vojnike u Ukrajinu.

- Sretni smo i ponosni da jedan pripadnik s takvim ratnim putem, naš momak, naš čovjek, koji je krenuo s puškom u ruci u obranu domovine i došao u priliku da danas na najvišoj razini brani interese Hrvatske i hrvatskog naroda. Želim vam da nikad ne pognete glavu pred političkim pritiscima. Ako dođe trenutak kad treba štititi hrvatske granice, činite to. I nemojte slati hrvatskog sina, hrvatskog čovjeka, u rat u Ukrajinu, ako to nije u skladu s propisima NATO-a, rekao je Sačić.

- Postoji određena vizija kako razvijati i unaprijeđivati hrvatsku vojsku u periodu pred nama. Prvenstveno, to se odnosi na modernizaciju i opremanje, što je apsolutni prioritet jer ima izravnu implikaciju na razvoj sposobnosti i na borbenu moć oružanih snaga u provedbi naše misije. U tom smislu, to je smjer u kojem ćemo ići. Isto tako, što se tiče personalne revitalizacije, pošto u ovom trenutku imamo negativan trend odlazaka mladih ljudi iz vojske, to moramo zaustaviti. Ministarstvo obrane poduzelo je neke korake i prošlog tjedna došlo je do promjene koeficijenata i značajnog povećanja plaća, prvenstveno vojnika, gdje smo najdefiticiraniji, istaknuo je na Odboru Tihomir Kundid.

Prijedlog se sada upućuje Vladi, a ona će ga uputiti predsjedniku RH Zoranu Milanoviću koji zatim donosi odluku. Nakon predsjednikove odluke slijedi procedura primopredaje dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH između admirala Roberta Hranja i generala Kundida, pojašnjava N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:10