ALARMANTNE BROJKE

Od studenoga 2020. do danas Nacionalni centar primio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja

Potrebe žrtava, koje se svakodnevno obraćaju liniji 116 006, još su važnije od statističkih podataka, napominju iz Nacionalnog centra

Ilustrativna fotografija

 Erika Eros/Panthermedia/Profimedia/Erika Eros/panthermedia/profimedia

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja izvijestio je u petak, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je od studenoga 2020. godine do danas primio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja, dodavši da društvo mora štititi ranjive pojedince.

Potrebe žrtava, koje se svakodnevno obraćaju liniji 116 006 tražeći rješenje za svoje probleme i podršku nakon pretrpljenog nasilja, još su važnije od statističkih podataka, napominju iz Nacionalnog centra.

- Naše je društvo previše fokusirano na okolnosti počinjenja nasilja, otkrivanje krivca te sklonost nerijetkom prozivanju žrtve kao odgovornom te zaboravlja svoju primarnu ulogu, a to je zaštita ranjivih pojedinaca/ki - navode, uz ostalo, u priopćenju.

U nasilnom odnosu mogu se u bilo kojem trenutku naći naši prijatelji/prijateljice, kolege/ice s posla, slučajni prolaznici, osobe do nas u javnom prijevozu, kojima su potrebni pomoć i podrška, a ne komentari okoline, poručuje Nacionalni centar.

- Koliko smo spremni razgovarati i u detalje secirati okolnosti kaznenih djela, komentirati i dijeliti s drugima, toliko smo nespremni pružiti ruku te uputiti riječ podrške osobi u potrebi. Naši komentari mogu doprinijeti tome da žrtva ne podijeli ono što joj se dogodilo - istaknuli su.

Pozivom na broj Nacionalnog pozivnog centra, pozivatelji i pozivateljice mogu zatražiti emocionalnu podršku, informacije o vlastitim pravima, o tijeku kaznenog ili prekršajnog postupka i o novčanoj naknadi žrtvama te dobiti kontakt institucije ili organizacije civilnog društva koja nudi tip usluge koju pozivatelj ili pozivateljica procijene potrebnom.

Jandroković: ‘Tolerancija prema svim oblicima nasilja nad ženama mora biti samo nulta‘

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u petak u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama da tolerancija prema svim oblicima nasilja nad ženama može i mora biti samo nulta.

Jandroković je na početku saborske sjednice pozvao zastupnike da minutom šutnje zajednički odaju počast ženama žrtvama nasilja u cijelom svijetu.

Podsjetio je da se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine, kad je u Dominikanskoj Republici diktator Rafael Trujillo dao ubiti tri žene - sestre Mirabal, dok su se vraćale iz posjeta zatvoru u kojima su im bili muževi.

Postale su tad simbolom nacionalnog i ženskog otpora diktaturi, a 1999. godine UN je i službeno potvrdio 25. studeni kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, rekao je.

Jandroković je upozorio kako UN navodi da je polovica svih ubijenih žena stradala od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera.

- Užasna je to i poražavajuća činjenica, koja jasno govori da se radi o globalnom problemu. Evidentno je kako nam predstoji još puno posla - i na osvještavanju i na prevenciji - izjavio je.

Jandroković je poručio da će osobno saborsku govornicu nastaviti koristiti za skretanje pozornosti na tu duboko uznemirujuću pojavu jer je svaki oblik nasilja neprihvatljiv.

- Tolerancija prema svim oblicima nasilja nad ženama može i mora biti samo nulta - istaknuo je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:48